Home » Е-Списание

Националният шампионат по главоблъсканици (резултати)

2009.12.12 Няма коментари
Spread the love

На 12 и 13 декември 2009 г. в София се проведе националният шампионат по главоблъсканици, в който взеха участие отбори от трите елитни математически гимназии в страната: Софийска математическата гимназия “Паисий Хилендарски”, Национална природо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов”, София и Образцова математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, Пловдив.

Шампионатът беше заключителен етап от проект “Школа по главоблъсканици”, изпълняван в продължение на 18 месеца от “Менса-България”, в партньорство с трите елитни математически гимназии. Той беше финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” на МОН, “Да направим училището привлекателно за младите хора”.

Проектът обхвана общо 525 ученика и допълнително в отделни дейности по него се включиха други  над 200 ученика. Проектът  бе проведен на 4 етапа, по време на които специално обучени за целта преподаватели въведоха учениците в тематиката на школата, запознаха ги с основните класове главоблъсканици, както и методите за тяхното решаване. Тези от тяк, които показаха добри резултати, бяха подготвени за участие в шампионати по главоблъсканици. Те бяха обучени на състезателни тактики за ефективно използване на състезателното време, научиха се да планират реда на решаване на състезателнен кръг с цел постигане на максимален резултат; бяха подготвени за отборно решаване на задачи – как да разпределят работата между членовете на отбора, за да постигнат максимален резултат. В рамките на проекта бяха проведени 3 училищни и национален шампионат.

Проектът е първи етап от дългосрочна програма за сътрудничество между Менса България и образователната система в лицето на МОН. Амбициите на Менса България са в тясно сътрудничество с Министерството на образованието и науката да осъществи продължение на дейността чрез въвеждане на часове по мислене в училищата. В основата на дейността ще бъде опитът, който бе събран при реализацията на проекта.

Индивидуални победители в националния шампионат:

Първо място: Борислав Росенов Икономов – Софийска математическата гимназия “Паисий Хилендарски”

Второ място: Марти Андреев Андреев –  Образцова математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, Пловдив

Трето място: Николай Антонов Стефанов – Софийска математическата гимназия “Паисий Хилендарски”

В отборното класиране:

Първо място: Първи отбор на Национална природо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов”

Второ място: Първи отбор на Софийска математическата гимназия “Паисий Хилендарски”

Трето място: Втори отбор на Софийска математическата гимназия “Паисий Хилендарски”

Информация на Менса България

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.