Home » Избрано

Президенти и сенатори в САЩ служат като съдебни заседатели

2009.09.09 Няма коментари
Spread the love

Всеки американски гражданин е длъжен да се отзове, ако името му бъде изтеглено чрез жребий

Теодора Славянова, Елизабет Радкова /Сега.бг/

“Президентът на САЩ влиза в съда”. Гръмките заглавия се появиха в началото на декември по страниците на американските вестници, след като стана ясно, че президентът Буш е получил призовка да се яви в съда в Уейко като съдебен заседател. Това е задължение и отговорности на всеки американски гражданин.

В някои щати като Ню Йорк, например, не е задължително да се отзовеш на призовката, но в други като Тексас – получателят непременно трябва да се яви в съда. Неявяването се наказва с глоби, които стигат до 100 долара. В Тексас всяка седмица компютър избира по 600 съдебни заседатели за насрочените дела. Списъкът с имената на хората се предоставя от държавния секретар на щата Тексас и съдържа регистрираните гласоподаватели, както и тези, които имат шофьорски книжки и лични карти, издадени от щата. След като имената се изтеглят, всеки съдия по дадено дело подбира необходимия брой заседатели от този списък. При получаването на призовката съдебният заседател не знае дали делото, по което ще работи, ще е криминално или гражданско.

Американският президент Джордж Буш, който е родом от Тексас, не е освободен от задължението да бъде съдебен заседател и дори наскоро беше призован да изпълни гражданските си отговорности. На 5 декември държавният глава трябваше да се яви в съда в град Уейко, окръг Маклелън в Тексас. Говорителят на Белия дом Скот Маклелън заяви, че засега президентът няма да се яви в съда, тъй като научил от медиите, че е призован за съдебен заседател и ангажиментите му не позволяват на определената дата да бъде в Уейко. Президентът като съвестен гражданин помолил съдът да определи друг ден, в който той “да изпълни задължението си”. Градският съдия Ралф Стръдър вече е предоставил на Белия дом списък с евентуални дати. Те са в рамките на първите шест месеца на 2006 г.

Джордж Буш е привикан за съдебен заседател номер 286 в съда в Уейко. Призовката му е била изпратена в средата на ноември на адреса на ранчото в Тексас, защото президентът е регистриран като гласоподавател в този щат. Съдия Стръдър заяви пред американските медии, че появата на Буш в съда ще се превърне в “кошмар” за Сикрет Сървиз, както и за служителите по сигурността в Уейко.

Това обаче не е първата призовка, която Джордж Буш получава за съдебен заседател. През 1996 г. докато е губернатор на Тексас, той е привикван за първи път. Тогава Буш трябвало да присъства на дело за шофиране в нетрезво състояние. Той обаче не се явил в съда, тъй като адвокатът му и настоящ министър на правосъдието Алберто Гонсалес обяснил, че правомощията, които има Джордж Буш като губернатор да помилва осъдени може да създаде конфликт. Медиите тогава спекулираха, че Буш се отървал от задължението си, защото през 1976 г. е бил арестуван в Мейн точно за шофиране в пияно състояние.

През октомври 2005 г. Барбара Буш – едната от дъщерите на Джордж и Лора също получила призовка. И както повечето от 19 000 привикани заседатели всяка година, Барбара Буш също не се е явила в съда, защото “ще бъде извън страната в следващите шест месеца”.

Освен Джордж Буш, и Рейгън е получавал призовка, докато е бил президент. Това става през 80-те година на ХХ век. Той обаче не се е явил в съда.

Бившият американски президент Бил Клинтън пък не беше приет за съдебен заседател по криминално дело в Ню Йорк. Името му беше изтеглено чрез жребий при определянето на състава на съдебните заседатели, но с пълно съгласие кандидатурата му беше отхвърлена. Клинтън е бил включен в група от 150 души, сред които се избират 14-те съдебни заседатели. Те трябвало да отсъдят за деянията на нюйоркски престъпник, извършил опит за убийство в Бронкс. Като потенциален съдебен заседател под номер 142, Клинтън е попълнил подробна анкета за сведение и на защитата, и на обвинението. На въпроса: “Каква е била предишната Ви работа”, той написал: “Президент на САЩ”. След като се запознали с отговорите на всички въпроси, съдията по делото, обвинението и защитата изразили общото мнение, че е за предпочитане този прекалено известен съдебен заседател да бъде отхвърлен.

Сенаторите също не се освободени от задължението да бъдат призовани за съдебни заседатели. Сенатор Джон Кери, който беше основният опонент на Буш за президентския пост през 2004 г., се яви в съда в края на ноември. Той председателства състава от съдебни заседатели във Върховния съд в Съфолк, който отхвърли иск за нанесена телесна повреда при автомобилна катастрофа. Сенаторът от Масачузетс каза, че два пъти преди това е получавал призовка за съдебен заседател, но не се е явявал, тъй като е бил прокурор на окръг Мидълсекс през 70-те години. След края на делото, Кери заяви пред медиите, че въпреки че е бил изненадан от призовката, с удоволствие е изпълнил задължението си. “Всеки гражданин трябва да го направи”, каза Кери.

Докато беше кмет на Ню Йорк, през 1999 г. Рудолф Джулиани се в качеството си на заседател по гражданско дело във Върховния съд на Манхатън. Делото бе заведено от наемател на апартамент, който иска 6 млн. долара от собственика, тъй като пострадал от неизправен душ. Квартирантът също така поиска още 1 млн. долара от името на съпругата си, защото раните, нанесени от врялата вода, която го заляла, не му позволила да изпълнява съпружеските си задължения. Джулиани е бил избран за заседател по случая от 125 потенциални заседатели след консултации с адвокатите на ищеца и на ответника по делото. Той е бил първият избран заседател и затова автоматично става председател и на останалите съдебни заседатели. Искът на наемателя бил отхвърлен.

——————————————————–
Допълнение:

“Заклевате ли се да изслушате фактите по този диспут и да отсъдите вярно, вземайки предвид доказателствата?”. Този въпрос изслушва всеки, който бъде избран за съдебен заседател в САЩ.

Съдебните заседатели трябва да отговарят на следните условия: да са навършили 18 г., да са американски граждани, да са жители на района, от който са призовани в съда, и да знаят писмено и говоримо английски език. Съдебните заседатели трябва да имат чисто криминално досие и да са във физическо и психическо състояние да изпълняват задълженията си.

Съдията, който отговаря специално за назначаването на съдебните заседатели, призовава кандидатите. Във всеки районен съд има специална служба, която се грижи за постоянните попълнения със съдебни заседатели. Работата й е да осигури заседатели за нуждите на всеки процес, бил той гражданско или криминално дело. По принцип криминалните дела се гледат в разширен съдебен състав.

Разликата между разширен съдебен състав “grand jury” и обикновен съдебен състав “petit jury” е в броя на съдебните заседатели, а не в тяхната квалификация или значимост. В разширения съдебен състав участват 23-ма заседатели, а в обикновения – не повече от 12. Въпреки, че действа в рамките на съда, съставът на съдебните заседатели е независима институция в рамките на съдебната система и има право да провежда самостоятелни разследвания, да иска помощ от прокурора при разследването и да призовава свидетели, както и да изисква доказателства, които биха подпомогнали разследването.

Първата стъпка в един процес е да се подберат съдебните заседатели. При граждански дела те са най-малко 8 – шест от тях имат право на глас, останалите са наблюдатели. Когато се гледат криминални дела, съдебните заседатели с право на глас са 14, всички други са наблюдатели.

Заседатели се избират с различни процедури. Това може да става чрез произволно изтегляне на имена или номер на осигуровката, или чрез компютър. Евентуалните заседатели трябва да попълнят въпросник за личните си данни. Всеки от адвокатите или останалите участници в делото получава списък с имената, адресите и местоработата на всички съдебни заседатели.

След като изложи пред тях основните факти по делото, съдията задава въпроси на кандидатите за заседатели, за да разбере дали ще могат да бъдат безпристрастни при произнасяне на присъдата и дали делото не засяга техния личен интерес.

Всяка от страните по делото може да отхвърли някой от заседателите, без да е задължена да дава обяснения. Адвокатите на двете страни могат да задават въпроси от лично естество , за да се уверят, че те ще могат да запазят обективността си. Този процес се нарича “voir dire”.

Когато бъдат избрани, заседателите полагат клетва и делото започва.

Съдията им дава инструкции и назначава един от тях за председател. Работата на председателя е да уведомява съда за решението на заседателите и да улеснява дискусиите между тях. След като постигнат съгласие за присъдата, председателят уведомява пристава. Съдебните заседатели се призовават обратно в съдебната зала, където председателят прочита присъдата.

По време на процеса те нямат право да обсъждат делото помежду си или с други хора, нито да слушат разговори на тази тема. Носят баджове, които ги идентифицират като съдебни заседатели, така че околните да знаят, че не бива да обсъждат делото с тях.

Не бива да разговарят със свидетелите по делото, с адвокатите или с който и да е, свързан с процеса. Съдията може да ги задължи да не слушат радио и да не гледат новините по телевизията, за да не се влияят от медиите.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.