Home » Избрано

МВР, ДАНС и прокуратурата създадоха специално звено за борба с престъпността на високите етажи на властта

2009.09.08 Няма коментари
Spread the love

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният прокурор Борис Велчев и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев подписаха споразумение за работа на съвместни екипи, подпомагащи разследването, съобщи пресцентърът на МВР.

Служителите в екипите ще се занимават само и единствено с дела, свързани с борбата срещу организираната и тежка престъпност и корупцията по високите етажи, уточни вътрешният министър.

Всеки един от служителите в екипите ще премине през изследване  с т.нар. детектор на лъжата в Института по психология на МВР.

Общите екипи ще започнат работа от 1 октомври. Те ще работят в отделна сграда. Водещ във всеки екип ще е наблюдаващият прокурор, това обаче не изключва възможността да бъдат привличани експерти и от други ведомства, за да има максимална продуктивност на екипите, уточни още Цветанов.

Водещо при създаването им е подобряването на координацията между трите институции. Екипите ще се отчитат на главния прокурор, вътрешния министър и председателя на ДАНС.

„Ще работим срещу всеки, за когото има данни, че се е облагодетелствал от поста си, независимо какъв е – дали го е заемал или го заема в момента”, подчерта министърът. Главният прокурор Борис Велчев уточни, че звеното ще се занимава с конкретни дела, някоиот които вече са набелязани.

Делата, по които ще работят спецекипите, ще са секретни, но ще са разпределени в три групи – борбата с корупцията, срещу тежката организирана престъпност и злоупотребите с европейски средства.

С работата на тези екипи се слага началото и на създаването на подобни регионални звена, към чието създаване ще се пристъпи в бъдеще. „Създаде се много добър режим на координация и взаимодействие между прокуратурата, МВР и ДАНС”, подчерта Велчев.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.