Home » Авторски страници

ЧИКАГСКИТЕ МЕДИИ ЗА 3 МАЙ 2009 ГОДИНА

2009.07.24 Няма коментари
Spread the love

(Клуб “36+14”)

 

ЗА ШЕСТА ПОРЕДНА ГОДИНА – ФЕСТИВАЛ „БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО”

Вестник “България сега” брой 19 (207) от 7 май 2009.

 

Под мотото на фестивала „Българското присъствие в Чикаго – постоянно и авторитетно”, за шести път Българо-Американска Асоциация – Чикаго, Българо-Американски център за културно наследство, Сдружение “Български музей в Чикаго” и Българско училище “Джон Атанасов” организираха и проведоха семинар на тема: „Приносът на българите за просперитета на Чикаго”.
Семинарът стартира на 3 май 2009 г., неделя, от 11 часа в Конферентния център на  “Pavilion Apartments”, 5441 N. East River Road, Chicago, IL 60656.
Във фоайето на “Pavilion Apartments” бяха изложени Картинна азбука от български училища, представена от БАЦКН и Арт студио “Майстора” и Щрихи от история на българската имиграция, представени от Боянка Иванова. Експонати от Дарения и Дарители 2009, представени от Елена Табакова – Български музей в Чикаго, бяха изложени в залата за презентации, създаващи настроение и национална гордост у присъстващите.
След представяне на официалните гости и молитва, водена от Пастор Станимир Танев от Българска Евангелска Божия Църква „Нов живот”, Чикаго, патронът на фестивала ”Български дни в Чикаго – Пролет 2009” Динко Динев приветства присъстващите и обяви семинара и темата. Деловата част на семинара стартира с изказвания и презентации на предварително регистрираните участници.
Посолството на Република България в САЩ бе представено от г-н Чавдар Димов от Генералното консулство на Република България в Чикаго, който приветства организаторите и гостите на семинара и насочи вниманието на присъстващите към новоприетите  Национална стратегия на Българската държава по имиграция 2009-2915г., Екшън план за 2009г., Програма за подпомагане на българските училища  зад граница.
По време на семинара официално регистрираните 36 участника, в рамките на 3-минутни изказвания, изразиха позицията си по темата, като презентираха своя бизнес и приносът му за просперитета на Чикаго и за българите, живеещи тук. Сред участниците имаше представители от различни сфери на дейност, всички доказали с годините качествата и възможности на добри и надеждни специалисти в своята област, успели да намерят реализация и удовлетворени от труда и постиженията си. Спецификата на своя бизнес и впечатленията си за българската общност в Чикаго представиха адвокати, застрахователи, финансисти, лекари, учители, мениджъри, специалисти в областта на недвижими имоти, осигуряване на заетост, ресторантьорство, научни работници, историци, психолози, астролози. Този широк спектър на  дейности и успехите на сънародниците ни в Чикаго, са показател за качествата на българските специалисти и уменията им да се приспособят, развиват и утвърждават, независимо от това къде живеят и да дадат своя принос за развитието и просперитета на този град.
По време на кафе-паузата популярни български кулинарни компании в Чикаго представиха свои продукти, които присъстващите дегустираха и оцениха по подобаващ начин.
Втората част на семинара премина в специализирани мини семинари, разпределени в пет теми:
1. “България и българската общност в САЩ” – Н. Чаракчиев.
2. “Инвестиционната политика на българите в САЩ”
3. “Образование за българи в САЩ” – Б. Иванова.
4. “Превантивна стоматология и лечение на онкоболни” – проф. К. Христов.
5. “Правните норми” – Цв. Бойновска.

 Темите, включени в мини семинарите, след краткото им представяне от съответния водещ, се дискутираха и на всеки желаещ бе предоставена възможност да изрази своето виждане или предложение.
Като цяло, в изказванията и дискусиите на участниците се почувства загриженост към сънародниците ни в настоящия момент на трудно икономическо положение, желание за разширяване на възможността за поддържане на контакт между българите, живеещи в Чикаго, създаване на българско лоби в градските администрации, приемственост между старата, настоящата и бъдещата имиграция, подпомагане от страна на успели в бизнеса българи на такива, които се нуждаят от подкрепа, съвет и опора. Бе изразена и загриженост за отговорностите на българската общност пред нашите деца, които трябва да бъдат научени на четмо и писмо по роден език, на правилни морални ценности и на желанието да допринесат с нещо след време за съхраняването на българската общност и традиции.
Гости по време на втората част на семинара бяха българи от поколението на по-ранната вълна емигранти в Чикаго, които бяха посрещнати с радост и уважение от всички присъстващи. Потрети и моменти от времето на тяхната младост можеха да бъдат разгледани във фоайето на “Pavilion Apartments”. Тези българи остават пример за следващите поколения емигранти – по родолюбие, адаптивност, предприемачество, работоспособност и съхраняване на българщината на хиляди километри от родината. Те също са дали своя принос за просперитета на града, станал им втори дом – Чикаго.
Семинарът ”Минало, настояще и бъдеще на българската общност в Чикаго” приключи с награждаване на участниците с почетни грамоти.
Патронът на Фестивала ”Български дни в Чикаго – Пролет 2009” Динко Динев закри семинара и покани присъстващите за нова среща на 4 октомври 2009 на Фестивала “Български дни в Чикаго – есен 2009”.
Дискусиите продължиха в неформална обстановка с дегустация на продуктите на други представители на ресторантьорския бизнес на българи в Чикаго.

Калина Томова за в.“България Сега”

 

“БЪЛГАРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ В ЧИКАГО – ПОСТОЯННО И АВТОРИТЕТНО”

Вестник “България” брой 20 (411) от 14 май 2009

 

За шеста поредна година Българо- Американската Асоциация организира  на 3 май фестивал “Български дни в Чикаго”. Мотото на фестивала бе: “Българското присъствие в Чикаго – постоянно и авторитетно”. На срещата присъстваха български лекари, зъболекари, научни работници, учители, журналисти и собственици на малки и големи бизнеси в Чикаго. Официален гост бе г-н Чавдар Димов –  консул в Българското посолство във Вашингтон. Пастор Станимир от Българската Евангелска църква “Нов живот” в Des Plaines благослови срещата. Водещи на форума бяха г-н Динко Динев и г-н Никола Чаракчиев. На всеки участник се даде възможност да се изкаже в рамките на 3 минути. Активно участие в дискусиите взеха д-р Юлиана Панова и проф. К. Христов, адвокатите София Знаймер и Цветелина Бойновска, застрахователните агенти Деян Кожухаров и Меги Барашка, агентът по недвижими имоти – Стоян Стоев, учителките Боянка Иванова и Хриска Перфанова. Г-н Чавдар Димов запозна присъстващите с Националната стратегия на Българската държава по имиграция  и с Програмата за подпомагане на българските училища зад граница.
Всички участници споделиха мнението, че българската общност трябва да бъде единна, сплотена и че вече е време за създаване на лоби на българите в Чикаго.

 

В АМЕРИКА – ПО АМЕРИКАНСКИ

Вестник “Старт BG” брой  (285) от  30 юни 200”

 

Има нещо много американско в основата на  Българо-Американската Асоциация в Чикаго. Може би и то е, което я прави устойчива и просперираща в общо взето не много устойчивата наша сговорност из емигрантските сдружения и коопераци по света. Името на този американски катализатор на успеха е „ОРГАНИЗАЦИЯ”.

Добрата организация на всяка дейност, колкото и голяма или малка да е тя, обрича участниците в отбора на успех. Разбира се, ако имат поне малко заложби и не са отчаяно мързеливи.

На пролетната сесия /има и есенна през октомври/ на традиционните „Български дни в Чикаго” – идея и изпълнение на Асоциацията, имаше такъв ред и точност в дневния ред и дебатите, че би се харесало и на сър Алекс Фергюсън. Знае се, той ръководи един изключително добре обучен отбор.. Е, „Манчестър Юнайтед” допуска и фатални грешки, организацията на фестивалните дни в Чикаго – не.

Когато участниците във „финала”, така да се каже, на „Дните” насядаха по точно отредените за тях места в залата на „Павилиън” и се огледаха, на всички стана ясно, предполагам, че предстои сериозна работа. Имаше и духовност в лицето на представителите на българските църкви в Чикаго, имаше и просвета, дошла в залата с преподавателите от 4 – 5 или колко вече станаха… български училища в града, имаше и бизнес в много от своите разновидности – транаспортни и строителни компании, фирми търсещи и даващи работа на хората, познати български юристи, добре известни наши лекари, професор дори от американски научно-изследователски институт за борба с раковите заболявания, финансисти, брокери и риал естейти и пак професор – по много тачената днес наука генеалогия, имаше банкови директори и  добри спортисти от „българското минало” в живота им, също асове в авиацията, присъствуваха много хора на културата – художници, музейни работници, прекрасни музикални и фолклорни артисти и постановчици на народни танци, дойде и специален представител на българското посолство във Вашингтон – г-н Чавдар Димов, имаше дори и журналисти, от които вече трудно може да се отърве човек…

Думите и идеите, които се размениха при тази среща,подсказват че ако не всеки, то повечето наши сънародници в САЩ  са постигнали значима част от своите надежди и желания. И в същото време то е по-малко от възможностите на темпераментния и несмирим дух на българина. Пречката е известна. Липсата и дори нежеланието за достатъчно и трайни комуникации и съдружие в общността ни. Като че сме по-добри в общението късно вечер на музика и трапеза и по-малко в пълното с почти робски труд ежедневие. Сам човек, когато и език добре не знае, не стига далече. Още по-опасна е тази вътрешна несигурност за общи дела и достижения в кризисното като днес време.

Българите не са вече млада имиграция. Но в 172-те националности сме сред малкото, които все още нямат своя вътреешна организация за подпомагане и просперитет. Нямаме и лоби, което да ни представя нито пред американското общество и управа, нито пред Българската държава, с която постоянно сме в едно нездраво отчуждение.

Имаше дори, изглеждащи почти като самобичуване изказвания за българския манталитет, но имаше и трезви доводи, че в мътното време не са само сред нас въдичарите, нито само ние се ловим на куките на хитреците. Например,пирамидата на Мадоф, която глътна 50 милиарда на инвеститорите, не е нито българска и едва ли българи са пострадали от нея. Светът днас е много по жаден за злато и успехи и много по-опасен за неприспособените. Въпросът е можем ли ние, в нашата общност, да се подпомагаме в бъдеше по-ефективно заедно да надвиваме лошото или ще си останем самотни сред… опасностите.

Удивителна по обем и качество работа са извършили децата от училище „Джон Атанасов”. Те са намерили, копирали и събрали огромен материал от историята на българската общност в САЩ. Най-вече това са статии, бележки и кореспонденции в българския емигрантски печат в минали години. Малко сме се интересували досега от историята на нашата имиграция в Америка. Там, обаче, има изключителни съдби, достижения и човешки катастрофи, които биха могли да послужат като ориентир и днес, може би най-много днес. Имали сме, ако не се лъжа, още в 1921 година българско училище в САЩ.

Да, мнозинството пилигрими дошли в Америка имат една основна и голяма цел – да направят пари. Но зомбираният само тази цел човек го прави по-трудно от смислено осъзнаващият смесъла и цената на тежкия път към богатството. Затова и след огромни лишения и труд често пъти мнозина завършват печално – губят или здравето или припечеленото или здравия разум.

Вроденият ни негативизъм е просто като стена пред многото възможности, които биха се отворили пред нас ако търсехме как да научим повече от американския бит и култура. Бог знае защо мнозина се отнасят с пренебрежение към всичко американско. Виждаме, знаем и страдаме дори,от много недомислия, с които е пълна и Америка, която като всяка страна си има своите чудатости. Но след като сме дошли тук, живеем и работим, сме длъжни да я опознаваме и да приемеме отсятото добро за да вървим напред. Какво е направила досега и какво може да направи за една такава просветителска работа Бългано-Амриканнката асоциация? Малко, много по-малко от това,което може и което се очаква от нея.

Личности и институции нямат авторитет не само помежду си, но и в американската среда сред която живеем. Някой идва с претенциите, че трябва на всяка цена друг  да му помогне и да се грижи за него, понеже е сънародник. После забравя всичко и дори не вдига слушалката да каже своята благодарност. Или човекът,който е помогнал „си взима беля на главата”, има и по-трагични случай – направо е излъган и ограбен от „страдащия”, потърсил помощта. С години и десетилетия се съдят хора и институции, бутат се взаимно в калта, като че чувстват наслада от това да се преследват едни други – както каза Константин Иречек за българите, опознал ги в  годините на живот сред тях след Освобождението. Не може така. Така нашата диаспора се покрива със съждението, че сме елементарни хора и така авторитетът на определението „българин” пред всяко наше име ни носи негативи, които ни спъват в живота. Време е да разберем това и да започнем най-напред с нашето лично превъзпитание.

В същото време негативната оценка за България, която според последните анкети в световния печат се идентифицира с корупция, престъпност, спорт и фолклор не е почтена и не е вярна. Ние сме в плюс за всяка страна, където живеем и работим. Нашите специалисти имат много умения и мнозина българи са направили много за обществото. В минус и на нашата преса е, че предпочита най-често лошите новини и не се представя лицето на истинската България.

 

Трябва да познаваме по-добре множеството стимулативни програми и възможности, които американската страна предлага на новодошлите в страната. Трябва да се приобщаваме и към онази култура на взаимоотношенията сред хората, която е характерна за развитите цивилизации – взаимното уважение, зачитането на достиженията на другите, волунтерският труд в полза на обществото. Необходимо е по-добро съдружие между бизнес и култура в обществността ни, защото всяко духовно издигане на нацията е свързано и с парични средства.

Тези и други теми и идеи за реализиране, набелязани и утвърдени от сесията, ще бъдат представени в новия сезон от дейността на БАА на очакваната среща през октомври Тя ще постави старта на новата програма 2009 – 2010.

И накрая: „строителите” на споменатата в началото перфектна организация на симпозиума, по-точно челните фигури на организирания българо-американизъм в Чикаго, могат да се чувстват  удволетворени от постигнатото! Става дума за адвокат Цветелина Бойновска – президент на БАА, бизнесменът Динко Динев, създател на асоциацията преди години, сега в ролята на водещ  програмата и проф. Никола Чаракчиев – неоспоримият мотор на цялата дейност на Българо-Американската асоциация – от генерирането на идеите до тяхното окончателно изпълнение.

Заключителната част на срещата, смело може да се каже, мина под знака на прекрасните деликатеси и напитки, които се появиха в сладката и уютна резервна зала и предизвикаха всеобщи адмирации… Така този финален успех на „Пролетните български дни в Чикаго”се свърза още и с имената на спонсорите, едни от най-известните в българското Чикаго фигури: футболистът Йордан Ничев, стопанин на неформалния български спортен център на  Чикаго познат и търсен и като ресторант „Вкусен свят”,  другият футболист и мениджър с особени заслуги за отбора на „Балкан”.Ник Шавулев и неговият приказен италиански ресторант ”Tony’s Restaurant & Pizza Peddlers”, както и обаятелната стопанка на “Attitude” – Coctail Bar & Restaurant госпожа Величка Бончева. Участваха и традиционни кулинарни участници Евелина Георгиева чрез “Mama Mia’s Pizza, Атанас Божилов и Велин Дюкенджиев чрез “V & G Commerce”, Иван Цветков, Нина Цветкова, Румен Ковачев и Мая Ангелова чрез “Механата.

 

Климент ОХРИДЧАНИ

 

ПОСЛЕСЛОВ

ОТНОСНО ФЕСТИВАЛЪТ “БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО”

 

През 2004 година Българо-Американска Асоциация в Чикаго създаде продукт наречен “Фестивал – Български дни в Чикаго”. Фестивалът има две сесии: Пролетна (от 1 до 31 май) и Есенна (от 1 до 31 октомври). Сесиите се откриват със семинара “Актуални проблеми на българите в Чикаго”, който се провежда през първата неделя на месеците май и октомври. Мотото на сесиите е “НИЕ СМЕ НАЧАЛОТО НА ВАШИЯ УСПЕХ”. Целта на двете сесии на Фестивала е да мотивира и същевременно да съсредоточи проявите на нашите сънародници в определен подходящ период на време, т. е. да провокира създаването на  “Български PR пазар в Чикаго”. Мотото на Фестивала е “БЪЛГАРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ В ЧИКАГО – ПОСТОЯННО И АВТОРИТЕТНО”.

Днес шест години след създаването си Фестивалът е целогодишен, тъй като фестивалните прояви се разработват и предлагат ежедневно, а през май и октомври се представят на семинара “Актуални проблеми на българите в Чикаго”. Фактически семинарът “Актуални проблеми на българите в Чикаго” събира авторите на продукти и техните потенциални клиенти заедно на едно място по едно и също време. В Чикаго, благодарение на Фестивала, съществува становището, че тук “ВСЕКИ ДЕН Е БЪЛГАРСКИ ДЕН И ВСЕКИ ДЕН Е РАДОСТ ЗА МЕН”.

Участието във Фестивала може да бъде официално и неофициално. При официалното участие е необходимо да бъде представена “Заявка за участие” до Българо-Американска Асоциация на адрес [email protected] и заплати съответна такса. Официалното участие предоставя възможност за ползване на над двадесет фестивални “екстри”.

Организаторите на Фестивала препоръчват на своите сънародници от САЩ и България да планират своите изяви в Чикаго през месеците май и октомври.

Всеки Фестивал има главна актуална тема. Актуалната тема на Фестивала през 2009 година е посветена на “Двадесет години от петия период на българската имиграция в САЩ (1989-2009)”.

 

Темата на семинара “Актуални проблеми на българите в Чикаго” на 3 май 2009 година е “Приноси на българите за просперитета на Чикаго”, а темата на семинара “Актуални проблеми на българите в Чикаго” на 4 октомври 2009 година е “За състоянието на българската нация зад граница”.

На 4 октомври 2009 година ще се състои и “Тържествено честване на Двадесет години от Петия период на българската имиграция в САЩ”.

Патрон на майската сесия на Фестивала е бизнесменът от Чикаго Динко Динев. Съществува процедура по избор на Патрон на октомврийската сесия на Фестивала.

Информация за Фестивала “Български дни в Чикаго” е поместена в www.BAAChicago.com  и www.baachicago.com/bdic/index.asp

Семинарите на Българо-Американска Асоциация се провеждат в залите за конференции на Pavilion Apartments, 5441 N. East River Road, Chicago, IL 60656, които са лимитирани за моментно присъствие на петдесет участника. Семинарите представляват периодични срещи на популярни личности в Чикаго (36 обществено ангажирани плюс 14 функционални участника) със своите сънародници и са неофициално наречени “Срещи на Клуб 36+14”.

 

ФЕСТИВАЛ “БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО – ПРОЛЕТ 2009”

 3 май 2009 година

Pavilion Apartments, 5441 N. East River Road, Chicago, IL 60656

РЕГИСТРИРАНИ УЧАСТНИЦИ:

“Attitude” – Величка Бончева

“Mama Mia’s Pizza” – Евелина Георгиева

“Tony’s Restaurant” – Ник Шавулев

“V $ G Commerce” – Атанас Божилов и Велин Дюкенджиев

“Вкусен свят” – Йордан Начев

“Механата” – Цветков, Цветкова, Ковачев и Ангелова

Александър Лазов

Анна Русева

Антоанета Дичева, Боянка Иванова, Елена Липкова

Валентин Георгиев

Дани Райковски и Румен Райковски – Соло класик

Денка Грушевска

Деян Кожухаров

Димитър Чалъков

Динко Динев – Патрон на Фестивала

Д-р Диляна Ангелова

Д-р Стоян Стоев

Д-р Юлиана Панова

Елена Табакова

Елена Цанева

Звезделина Ковачева, Иван Ковачев

Златина Костова, Илиян Костов

Калина Томова

Катина Генчев

Кина Бъговска, Климент Величков

Лина Кърк, Хамид Русев

Маргарита Иванова

Меглена Барашка

Надежда Димова, Чавдар Димов

Огнян Беремски

Пастор Станимир Танев

Петранка Стаматова, Петър Стаматов

Проф. д-р Константин Христов

Проф. д-р Никола Чаракчиев и семейства Чаракчиеви

Рангел Вълчинов

Симеон Гаспаров

София Знаймер

Стайка Должева

Хриска Перфанова, Никола Перфанов

Цветелина Бойновска и други

Фотожурналист:Илия Танчев 1-773-727-639.   

File: bd8p-KV-s

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.