Home » Избрано

Дянков: Първо ще актуализираме бюджета

2009.07.11 Няма коментари
Spread the love

Засега не е нужно да бъде сключвано споразумение с Международния валутен фонд. Това увери в предаването “Седмицата” на “Дарик радио” (DarikNews.bg) Симеон Дянков, бъдещият финансов министър в новото правителство.

Едно от първите неща, които ще направим заедно с актуализацията на бюджета, е да поканим МВФ да извършат анализ на приходите и разходите за бюджета за тази и следващата година, заяви Дянков.

Според него въз основа на резултатите от този външен одит през февруари или март, когато ще се знае посоката на икономиката, може да се вземе заем от МФВ, ако се наложи.

Според мен засега това не е необходимо, категоричен бе Симеон Дянков.

За влизането на България в ERM2 – чакалнята за еврозоната, бъдещият финансов министър каза, че до ноември ще има реална представа дали страната ни ще отговори на показателите.

“За тази година смятам, че това ще е така. Но ние трябва да сме по-близо до края на годината, защото това се прави на годишна основа. Смятам, че през ноември е реално да се подаде предварителна молба за започване на тези преговори.

Има 4-6 месеца техническа работа, като тогава вече ние ще имаме и годишните резултати за 2009 г., с които ако влезем в критериите, процесът може да започне наистина бързо”, поясни Дянков.

Валутният борд ще остане до влизането на България в еврозоната, като фиксирането на курса на лева към еврото ще бъде на сегашното ниво.

Според финансиста няма нужда от драстично увеличаване на заплатите на висшите чиновници като борба срещу корупцията.

“Хората идват не заради заплащането, а заради удовлетворението

да направят нещо добро за страната си. Бързото вдигане на заплатите на висшите чиновници не е особено добра мярка, защото някои от каналите за корупция са толкова по-големи от заплатите, че мярката едва ли ще има ефект.”

Според Дянков корупция се бори, като се намали бюрокрацията и има контрол върху дейността.

За бъдещата дейност на Министерството на финансите финансистът ще разчита на трима зам.-министри, а не на пет, както бе досега.

“Единият ще отговаря за разходи и бюджет, другият – за приходите, и третият – за външния дълг, банковата система и вероятно за еврофондовете. Имам конкретни имена, но изчаквам г-н Бойко Борисов да приключи работата по кабинета. Имената са познати, това са хора, които работят в България и се справят много добре”, каза бъдещият финансов министър.

За другата гореща тема – актуализацията на бюджета за настоящата година, Дянков е категоричен, че тя трябва да започне от първата седмица на работата на правителството, като ще отнеме три седмици.

Според експерта актуализацията е важна не толкова за бюджета за 2009 г., защото реално ще останат три или четири месеца, а заради подготовката за бюджета за 2010 г.

Дянков посочи мерки в няколко направления, които спешно трябва да бъдат предприети за спиране на икономическия спад.

“България е в тежко положение, но за радост ние имаме много добра идея как точно да прекъснем спада и през следващата година да имаме възход.

По-бързо връщане на ДДС до един месец. Връзката между митници и НАП, намаляване на осигуровките. Рязко намаляване на някои от разходите и за този бюджет, и за следващата година, главно на капиталови инвестиции.

Например договор за два самолета за правителството на стойност 110 млн. долара – това трябва да се спре. Има много такива контракти. Аз съм изчислил, че около 1,5-2 млрд. лева могат бързо да се спестят от подобни необосновани договори”, сподели още Дянков.

Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.