Home » Избрано

Доказано: Солариумите са канцерогенни

2009.07.29 Няма коментари
Spread the love

Солариумите и другите източници на изкуствено ултравиолетово лъчение попаднаха в категорията канцерогенни продукти, съобщават световните агенции.

В продължение на години се смяташе, че солариумите и кварцовите лампи “вероятно са канцерогенни”.

Така те бяха поставени във втора категория в класацията на базирания в Лион (Франция) Международен център за изследвания на рака към Световната здравна организация (IARC.fr).

Сега обаче те вече са в първа категория, което означава, че са “категорично канцерогенни за човека”.

До този извод стигнали 20 учени от 9 страни по време на заседание на Международния център, състояло се в Лион през юни. Изводите на експертите са публикувани в августовския брой на британското списание “Лансет онколоджи”.

Учените анализирали внимателно 20 изследвания за влиянието на солариумите и другите източници на изкуствено ултравиолетово лъчение и установили, че хора, които се излагат на тяхното действие преди 30-годишна си възраст, са по-предразположени с 75% да развият опасния рак на кожата меланом.

Учените освен това установили, че има връзка и между излагането на действието на тези уреди и вътреочния меланом.

Рисковете са по-големи и в двата случая, когато става дума за жени, уточнява Венсан Колияно от Международния център.

Прибягването до солариуми се е повишило сред хората под 30 години, отбелязва Асошиейтед прес по темата.

Във Великобритания лекарите са установили паралел между повишаването на броя на хората, страдащи от рак на кожата, и повишения брой на хората, излагащи се на лъчението на солариумите.

В страната например жени на 20 години са с диагноза рак на кожата. Има тенденция дори това заболяване да се откроява като водещо раково заболяване сред жените от тази възрастова група във Великобритания. А по принцип най-много би трябвало да страдат от рак на кожата хора над 75 години, допълва агенцията.

Според проучване на германската Асоциация за защита на кожата около 14 млн. германци на възраст между 18 и 45 години се пекат в солариуми, допълва Франс прес по темата. Една четвърт от тях са започнали това занимание между 10 и 17 години.

От Международния център към СЗО припомниха, че те не са регулаторен орган и че работата им се свежда до оповестяване на научни изводи. Националните санитарни власти са тези, които ще решат какво да предприемат, казва Венсан Колияно от центъра.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.