2024-04-23

2 thoughts on “Медиите под контрол

  1. Понякога в наше време, особено сега, трябва да се справяме с разногласия в семейството, с близките. Родители, деца, понякога съпруг и съпруга. Какво да се направи, как да бъде убеден любим човек? Необходимо ли е изобщо да се прави това? И ако не, тогава какво да се прави?

    Мнението на човек за текущата политическа ситуация се формира до голяма степен от източника на информация.

    Много малко хора имат гледна точка, оформена от гръцки философи или класическата литература. И тъй като днес медиите са едновременно пропаганда и бизнес, определено ниво на деградация е много естествено.

    Количеството информация, което един обикновен човек получава на ден, вече е близко до количеството информация, което преминава през редактор на вестник.

    Редакторите се отказаха специализирани журналисти, които пишат само за спорт, само за енергетика или само за икономика, защото било твърде скъпо. А ниската цена на кликване върху връзка и маркетинговите показатели в крайна сметка диктуват, че заглавието е примамка за кликване.

    В резултат на това получаваме ситуация, при която голям процент от новините могат да се считат за пълен боклук, защото започват със заглавия като: „В Държавната дума е внесен законопроект за…“, „Германия ще. ..”, „Полша осъжда…”, „Посочени са мотивите…”.

    А след това се оказва, че всеки законопроект може да бъде внесен в Думата, но трябва да мине през още много четения, за да бъде приет. Германия се готви, мисли, обмисля, притеснява се и всичко останало – това изобщо не е новина, защото нищо не се е случило. Полша осъжда – това не са 40 милиона поляци, а просто някой беден колега депутат от Сейма, който каза нещо. Посочени са – тук можете да напишете абсолютно всичко – от лек за рак до причините за войната.

    Има много хора, които гръмко заявяват нещо и изобщо не разбират темата.

    И от двете страни има много популисти, които не разбират от история и география, но шумно прокарват своята гледна точка. При маймуните, който крещи най-силно, е прав.

    Следователно има защо да четем не новини, а сериозни анализи.Да се четат книги, а не постове или туитове.Адекватността на картината на света зависи от образованието и информационната хигиена.С хигиената се ограничаваме от ненужни емоции, които пречат на възприемането на информация с помощта на логиката.А чрез образованието развиваме критичност, за да е по-трудно да бъдем измамени.Може да се изучава и историята:

    Как е изглеждала Европа преди Втората световна война и до какво доведе това?

    Как изглежда тя сега?

    До какво води омразата към определена нация?

    Как корпорациите са участвали в концентрационните лагери?

    Какво се случва, когато една националност се мисли за по-добра от другите?

    За да се разбере повече или по-малко как работи енергийният сектор да се четат сериозни анализи.

    Какво е нефт?

    Какво определя цената му?

    Как се доставя газ?

    Има ли смисъл от водородно гориво?

    Защо е важен Северният морски път?

    Как работи затворен ядрен цикъл и коя държава го направи първа?

    Как работи един реактор?

    Какво представлява Единната енергийна мрежа и защо е важна?

    Коя страна може да построи ядрени реактори бързо и евтино и кои държави просто могат да го направят?

    Защо зелената енергия не може да замени изкопаемите горива?

    Ако човек има отговори на тези въпроси, тогава е много трудно да го измамиш с новини за руски петрол за 40 долара, свещени вятърни мелници и Грета Тумберг, батериите на Илон Мъск и договорите на Westinghouse за изграждане на атомни електроцентрали в Европа.

    Става ясно, че повечето журналисти не са образовани, лъжат и говорят глупости, защото им се плаща за неверни факти.

    Ето защо, ако ще коригирате картината на света на член на семейството, струва си да прецените мотивацията си, защото ще имате много работа.

    Автор: Анастасия Злец; Източник: dzen.ru
    Превод и редакция: opposition.bg
    .

  2. Владислав Апостолов: Дизайнерите на дезинформацията
    „Дезинформация – любимата и най-модерна парола за търговците на цензура и еднотипна пропаганда“
    ,БНР

    Свободното изразяване продължава да поразява потребителите на „прогрес“, да им бърка дълбоко в „експертизата“ и да провокира поредици от кръгли маси за правоъгълни говорещи глави. И други анатомични части. За тези добре дипломирани, но твърде тревожни „трубадури на диктатурата“, различните мнения се осъждат като дезинформация. Това е любимата и най-модерна парола за търговците на цензура и еднотипна пропаганда.
    От Световния икономически форум в Давос до българския парламент в София, тази седмица се пръкнаха поредните опити за налагане на хомот върху пълноценната реч. От „цитаделата на либералния елит“ в Давос, тежко компрометираният водещ на CNN Браян Стелтър стана нещо като лице на специален панел за „опасността от дезинформацията“. А в София една от градските и драматично демократични партии организира кръгла маса за „влиянието на дезинформацията в условията на геополитическите кризи“. Ключова дума – дезинформация. Участници – експерти. Резултат – скеч на „Монти Пайтън“ в стил „Министерството на смешните походки“.

    Няма да се откажат тези хорица, партии, медии и организации от цензурата и това е. Фетишът им за налагане на контрол върху информацията вече придобива клиничен и психосексуален характер.

    Но има и нещо друго. Този тип фигури – експертите, които развяват дипломи както стриптизьорка току-що смъкнатото си бельо, са сред най-вредните пласьори на истинска дезинформация.

    Винаги е добра идея да си припомняме каква гъста каша от лъжи и пропаганда изляха системно организиращите кръгли маси и квадратни панели в гърлата на публиката през последните години.

    Шокът от загубата на иконата им Хилари Клинтън на президентските избори през 2016-а ги накара да пуснат фентъзито, че Доналд Тръмп е победил заради заговор на Кремъл. Последваха години на безплодни разследвания, търсене на руски телета под американски волове и – нека си го кажем – безобразни медийни манипулации. И нищо. Никакви доказателства. Но планктонът, пардон либералният електорат, още вярва като наивно дете в юношеско фентъзи. Неслучайно тези хора злоупотребяват с цитатите от „Хари Потър“.

    После дойдоха бунтовете след смъртта на Джордж Флойд и дипломираните експерти ги представиха като спокойни и справедливи демонстрации. Още се споделят репортажите, в които журналисти на CNN говорят за „мирни протести“, докато зад тях буквално горят полицейски участъци, а тълпи разграбват луксозни магазини и пребиват случайни минувачи. Същото CNN, чийто водещ тази седмица пищя от панела по дезинформацията в Давос.

    Експертите после обявиха, че всеки протест срещу ограничения и задължителни ваксини представлява смъртоносна заплаха и увеличава заразените. Но не и протестите за Джордж Флойд. Пусна се дори някакво официално изследване, според което изпепелилите цели квартали и отнели десетки животи бунтове, всъщност били… намалили разпространението на вируса. Не се шегуваме. Наистина пробваха да тровят публиката по такъв безпардонен начин.

    По-късно десетки експерти от службите за сигурност плюс почти всички медии категорично обявиха разкритията за лаптопа на сина на президента Джо Байдън – Хънтър, за „руска дезинформация“. На това основание принудиха социалните мрежи да цензурират данните за потенциална корупция и търговия с влияние на най-високо ниво в американската власт. После се оказа отвъд всяко съмнение, че лаптопът си е съвсем истински и няма каквато и да е била руска намеса. Стана ясно, че тези твърдения са били направени от „световния експертариат“ без никакви доказателства. Имаше дума за подобно нещо… Ааа, да. Дезинформация. Може и по-народно – тлъсти лъжи.

    Да не говорим за цялата джендър истерия. Организаторите на кръгли маси за правоъгълни говорещи глави и други анатомични части открито се гаврят с науката като твърдят, от една страна, че няма разлика между половете, а от друга – че има десетки, ако не и стотици полови идентичности. И всяка заслужава свой закон за защита от истината, пардон от речта на омразата.

    Мъже с грим и перуки стават „първите жени“ на високи длъжности. Небинарни, джендърфлуидни, пансексуални активисти системно разграждат самата тъкан на действителността в реално време. Но от кръглата маса скачат да зашият устата на всеки, дръзнал да каже, че две и две прави четири.

    Почти всеки голям мейнстрийм разказ на експерти, демократични партии и корпоративни медии за света днес представлява коктейл от фантазия, идеология, пропаганда и изопачени данни. Пол, раса, класа, икономика, геополитика, история, минало, настояще, бъдеще… Лъже се на едро, с индустриален размах. Дезинформация по дизайн.

    Неиронично политици и знаменитости с частни самолети и имения до морето обясняват как, ако не ограничим кравешките флатуленции, не слезем от колите и не се откажем от месото и пътуванията, светът ще свърши. Дроновете на дезинформацията кръжат от кръгла маса на кръгла маса, от панел на панел, от парламент на парламент, и опрашват либералната симулация, която обитават.

    Обвиняват другите за нещото, което правят постоянно. Поставят правила, които първи нарушават. Наказват невинни за собствените си поразии. И после се чудят защо все повече хора не ги разпознават като елитни авторитети и естествени лидери с лиценз върху истината, призвани да спасят нацията от дезинформацията. Защото са квадратни глави на кръгла маса и е крайно време да им се поиска сметката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *