2023-02-06

1 thought on “Медиите под контрол

 1. Владислав Апостолов: Дизайнерите на дезинформацията
  „Дезинформация – любимата и най-модерна парола за търговците на цензура и еднотипна пропаганда“
  ,БНР

  Свободното изразяване продължава да поразява потребителите на „прогрес“, да им бърка дълбоко в „експертизата“ и да провокира поредици от кръгли маси за правоъгълни говорещи глави. И други анатомични части. За тези добре дипломирани, но твърде тревожни „трубадури на диктатурата“, различните мнения се осъждат като дезинформация. Това е любимата и най-модерна парола за търговците на цензура и еднотипна пропаганда.
  От Световния икономически форум в Давос до българския парламент в София, тази седмица се пръкнаха поредните опити за налагане на хомот върху пълноценната реч. От „цитаделата на либералния елит“ в Давос, тежко компрометираният водещ на CNN Браян Стелтър стана нещо като лице на специален панел за „опасността от дезинформацията“. А в София една от градските и драматично демократични партии организира кръгла маса за „влиянието на дезинформацията в условията на геополитическите кризи“. Ключова дума – дезинформация. Участници – експерти. Резултат – скеч на „Монти Пайтън“ в стил „Министерството на смешните походки“.

  Няма да се откажат тези хорица, партии, медии и организации от цензурата и това е. Фетишът им за налагане на контрол върху информацията вече придобива клиничен и психосексуален характер.

  Но има и нещо друго. Този тип фигури – експертите, които развяват дипломи както стриптизьорка току-що смъкнатото си бельо, са сред най-вредните пласьори на истинска дезинформация.

  Винаги е добра идея да си припомняме каква гъста каша от лъжи и пропаганда изляха системно организиращите кръгли маси и квадратни панели в гърлата на публиката през последните години.

  Шокът от загубата на иконата им Хилари Клинтън на президентските избори през 2016-а ги накара да пуснат фентъзито, че Доналд Тръмп е победил заради заговор на Кремъл. Последваха години на безплодни разследвания, търсене на руски телета под американски волове и – нека си го кажем – безобразни медийни манипулации. И нищо. Никакви доказателства. Но планктонът, пардон либералният електорат, още вярва като наивно дете в юношеско фентъзи. Неслучайно тези хора злоупотребяват с цитатите от „Хари Потър“.

  После дойдоха бунтовете след смъртта на Джордж Флойд и дипломираните експерти ги представиха като спокойни и справедливи демонстрации. Още се споделят репортажите, в които журналисти на CNN говорят за „мирни протести“, докато зад тях буквално горят полицейски участъци, а тълпи разграбват луксозни магазини и пребиват случайни минувачи. Същото CNN, чийто водещ тази седмица пищя от панела по дезинформацията в Давос.

  Експертите после обявиха, че всеки протест срещу ограничения и задължителни ваксини представлява смъртоносна заплаха и увеличава заразените. Но не и протестите за Джордж Флойд. Пусна се дори някакво официално изследване, според което изпепелилите цели квартали и отнели десетки животи бунтове, всъщност били… намалили разпространението на вируса. Не се шегуваме. Наистина пробваха да тровят публиката по такъв безпардонен начин.

  По-късно десетки експерти от службите за сигурност плюс почти всички медии категорично обявиха разкритията за лаптопа на сина на президента Джо Байдън – Хънтър, за „руска дезинформация“. На това основание принудиха социалните мрежи да цензурират данните за потенциална корупция и търговия с влияние на най-високо ниво в американската власт. После се оказа отвъд всяко съмнение, че лаптопът си е съвсем истински и няма каквато и да е била руска намеса. Стана ясно, че тези твърдения са били направени от „световния експертариат“ без никакви доказателства. Имаше дума за подобно нещо… Ааа, да. Дезинформация. Може и по-народно – тлъсти лъжи.

  Да не говорим за цялата джендър истерия. Организаторите на кръгли маси за правоъгълни говорещи глави и други анатомични части открито се гаврят с науката като твърдят, от една страна, че няма разлика между половете, а от друга – че има десетки, ако не и стотици полови идентичности. И всяка заслужава свой закон за защита от истината, пардон от речта на омразата.

  Мъже с грим и перуки стават „първите жени“ на високи длъжности. Небинарни, джендърфлуидни, пансексуални активисти системно разграждат самата тъкан на действителността в реално време. Но от кръглата маса скачат да зашият устата на всеки, дръзнал да каже, че две и две прави четири.

  Почти всеки голям мейнстрийм разказ на експерти, демократични партии и корпоративни медии за света днес представлява коктейл от фантазия, идеология, пропаганда и изопачени данни. Пол, раса, класа, икономика, геополитика, история, минало, настояще, бъдеще… Лъже се на едро, с индустриален размах. Дезинформация по дизайн.

  Неиронично политици и знаменитости с частни самолети и имения до морето обясняват как, ако не ограничим кравешките флатуленции, не слезем от колите и не се откажем от месото и пътуванията, светът ще свърши. Дроновете на дезинформацията кръжат от кръгла маса на кръгла маса, от панел на панел, от парламент на парламент, и опрашват либералната симулация, която обитават.

  Обвиняват другите за нещото, което правят постоянно. Поставят правила, които първи нарушават. Наказват невинни за собствените си поразии. И после се чудят защо все повече хора не ги разпознават като елитни авторитети и естествени лидери с лиценз върху истината, призвани да спасят нацията от дезинформацията. Защото са квадратни глави на кръгла маса и е крайно време да им се поиска сметката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *