2024-04-23

1 thought on “Как да спре войната в Украйна

  1. Защо НАТО не затвори въздушното си пространство?

    Украйна и украинци искат НАТО да затвори въздушното си пространство над страната. В отговор обаче се чуват само откази.
    Тази позиция на Алианса изглежда на мнозина в Украйна и в света направо неприемлива.

    Защо НАТО не предприема тази стъпка сега? Някои от отговорите, пише Наталия Ишченко, са чисто военни. Първото е, че операциите по „затваряне на небето“ обикновено трябва да бъдат предшествани от потискане на противовъздушната отбрана на противника . Такъв беше случаят например в Ирак през 90-те години. Въпреки това „почти цяла Украйна по един или друг начин“ е в зоната на зенитно-ракетното покритие на Русия.

    Според автора присъствието в бойната зона или възможността за бързо включване на мощни вражески самолети е друг фактор, който намалява вероятността от обявяване на „зона, забранена за полети“.

    Допълнителен фактор, усложняващ въвеждането на зона, забранена за полети, не изглежда толкова непреодолим, колкото двата вече споменати. Това е огромна зона , която ще трябва да бъде контролирана и защитена във въздуха.

    Стотици изтребители ще са необходими денонощно, за да патрулират Украйна, страна, която покрива повече от два пъти по-голяма площ от зоната, забранена за полети, отколкото в Ирак, каза Дейв Дептула, пенсиониран генерал-лейтенант от военновъздушните сили.

    Затварянето на небето над Украйна би означавало и хиляди пилоти в няколко бази, десетки бази за зареждане и обслужване на изтребители.

    Друг набор от въпроси, които възникват във връзка с дискусията за въвеждането на зона, забранена за полети, са сигурността и политиката .

    Наталия Ищенко цитира най-новия и ярък пример за ролята на НАТО като „въздушен патрул“ – войната в бивша Югославия през първата половина на 90-те години. Тоест решението за забранената за полети зона е взето на ниво ООН , а не на НАТО и всъщност с консенсус на водещите страни в света.

    Според журналиста ситуацията в Украйна, с присъствието на страната-агресор, Руската федерация, сред постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, е коренно различна – в момента не трябва да очакваме подкрепа на ниво Съвет за сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *