Home » Авторски страници, политика

КЦ „Иван Михайлов“ – Битоля с отворено писмо до дипломатическия корпус в РС Македония и президента на България

2021.10.06 Няма коментари
Spread the love

.

Културен център „Иван Михайлов“ – Битоля изпрати отворено писмо до посолството на САЩ в РС Македония, посолствата на страните членки на ЕС в РС Македония, президента на Р България, посланика на Р България в Скопие и други международни организации, поради натиска върху гражданите на РС Македония, които имат българско национално чувство – информира сайтът „Трибуна„. Хората с българско национално чувство се сатанизират и обявяват несправедливо за врагове на държавата, се казва в писмото, което е публикувано от „Трибуна“. Публикуваме го и ние (преведено, ако може така да се каже, от един български вариант на друг).

Уважаеми,

Дълбоко вкоренените демократични традиции на Вашата страна и Вашият интерес към така желаното европейско бъдеще на РС Македония ни насърчиха да споделим с Вас нашата силна загриженост относно системния административен натиск върху македонците с българско самоопределение. Този административен натиск върху нарастващ брой граждани има за цел да замени резултатите от нашата самоидентификация по време на настоящото преброяване – първото от 20 години, което режимът беше принуден да организира. Ясно е, че целта е да се създаде заблудата, че ние, македонските българи, сме малцинство, а не истински държавообразуващ компонент в нашата Татковина.

Предизвикателствата, пред които всички сме изправени, създават силно чувство на недоверие към демократичните резултати от преброяването, което хвърля сянка на отхвърляне върху и без това вече оспорените бъдещи резултати. Нарушенията на правото на гражданите да изразяват свободно своята етническа принадлежност са следните:

1. На много места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматично се регистрират като „македонци“.

2. Гражданите, които се обявиха за българи, бяха редовно и пряко обиждани и унижавани от преброителите, инструкторите и други членове на преброителните комисии.

3. Имаме случаи, в които, ако един член на семейството (първият, който се брои) се декларира като македонец, преброителят автоматично регистрира цялото семейство като „македонци“. Имаше много оплаквания за тези действия, но само символична част от тях беше успешно коригирана. Доказателства за тази широко разпространена проблемна практика могат да бъдат намерени в официалната електронна поща на Статистическата служба на Република Северна Македония.

4. В най-драстичните случаи, от лицата, които са се обявили за българи, се е искало да представят български държавни документи, паспорти и т.н. като „доказателство“ за регистрацията им като такива (повечето македонски българи нямат българско гражданство). По-късно тези хора бяха регистрирани като македонци, под предлог, че не могат или не смеят да представят такъв български документ.

5. Поради неправилното функциониране на приложението, много преброители взеха данните на лист хартия и след това ги вписаха в заявлението при лично отсъствие на гражданите, заменяйки българската самоидентификация на лицата с „македонска“.

6. Имаше негативна антибългарска енергия и нетърпимост към лица, които се идентифицират като македонски българи и търсят корекция във формулярите си за лична регистрация, поради неправилно регистрирана от преброителите етническа принадлежност. Тази нетолерантност беше предадена от отговорните нива в ДЗС до инструкторите и преброителната служба, което доказва, че обидите, унижението и натискът не са просто работа на изолирани преброители, а добре структуриран, предварително подготвен акт на вземащите решения.

Уважаеми,

Демокрацията не е “а la carte” меню за създаване на политика в съответствие с националистическия дневен ред на лицата, отговорни за организирането на преброяването на PCM. Без справедливост за македоно-българската част от нашето общество няма да има ясна и дългосрочна перспектива за стабилност в нашата Татковина, нито осезаемо европейско бъдеще за нашите деца. С надеждата, че ще обмислите да споделите тези въпроси с Вашето правителство, ние оставаме на разположение и с почит към Вас:

Културен център „Иван Михайлов“ – Битоля

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.