Home » Избрано

Франция със закон относно ваксинационните паспорти

2021.07.25 Няма коментари
Spread the love

Френският парламент прие окончателно закона за разширяване на практиката за използване на санитарни пропуски и задължителна ваксинация срещу Covid-19 на медицинските работници, предаде РИА Новости.

В нощта на неделя срещу понеделник законопроектът беше разгледан от смесена парламентарна комисия. Първо, окончателното гласуване се проведе в Сената, след това в Националното събрание (долната камара). Депутатите приключиха парламентарния маратон, започнал във вторник, с резултат от 156 парламентаристи гласували за приемането на законопроекта, 60 – против, а 14 законодатели се въздържаха.

Текстът, за който гласуваха законодателите, съдържа някои промени. По-специално, законът не предвижда уволнение на хора, които не са ваксинирани срещу коронавирус поради професията си. Изключения са възможни за хора, които имат медицинско противопоказание за ваксинация. Задължително срещу коронавирус се ваксинират служители в болници, клиники, домове за възрастни хора, пожарникари, определени военни, както и за професионалисти и доброволци, които се грижат за възрастни хора, включително у дома. Задължението влиза в сила от 15 септември. Ваксинационните паспорти за деца на възраст 12-17 години ще бъдат валидни само след 30 септември. След 15 ноември системата за ваксинационни паспорти ще продължи да работи само след ново гласуване в парламента. Както отбелязва агенция Франс прес, пропуските няма да са необходими в търговските центрове, с изключение на кафенета и ресторанти на тяхна територия. В допълнение към задължителната ваксинация на медицински персонал, пожарникари и грижещи се за възрастни хора, законът предвижда въвеждането на санитарни пропуски (предлагащи или сертификат за ваксинация, или отрицателен тест за коронавирус, или доказателство за предишно заболяване) от началото на август в кафенета, ресторанти, медицински заведения, самолети и влакове за дълги разстояния. По-рано сенаторите направиха изменения, за да изключат терасите от списъка с места, където ще е необходим санитарен пропуск. Според законопроекта, младите хора на 16 и 17 години могат да бъдат ваксинирани без съгласието на родителите. Хората с положителен тест за Covid-19 трябва да бъдат поставени в изолация за период от десет дни на място, което те определят. Изолацията може да приключи по-рано, ако тестът е отрицателен. Хората ще могат да излизат само между 10:00 ч. и 12:00 ч., и при спешни случаи. Ще бъде възможно обжалване пред съд. Здравната застраховка ще гарантира, че изолацията е спазена, но в случай на съмнение за неспазване, въпросът ще бъде отнесен до префекта, който може да извършва проверки. Хората, които не спазват изолацията, ще бъдат глобени в размер на 1500 евро.

В редица френски градове, включително Париж, на 17 и 24 юли бяха проведени множество акции срещу въвеждането на санитарни пропуски. От 21 юли се изисква санитарен пропуск при посещение на музеи, театри, кина, фестивали, представления, увеселителни паркове. Също така, ръководителят на френската република обяви въвеждането на задължителна ваксинация за лекарите във Франция и всички работници в болниците и домовете за възрастни хора. Санитарния пропуск – отрицателен тест за Covid, ваксинационен сертификат или сертификат за преболедуване – вече влезе в сила за места за отдих и култура, събиращи повече от 50 души – с изключение на 12-17-годишните, освободени от санитарни пропуски до 30 септември според споразумението, постигнато между депутати и сенатори. През август, този пропуск трябва да важи за кафенета, ресторанти, панаири и търговски изложения, както и за самолети, влакове, автобуси за дълги разстояния и лечебни заведения, освен в спешни случаи. И за търговски центрове по решение на префектите. Липсата на контрол в транспорта ще се наказва с глоба от 1 500 евро за съответния мениджър, една година лишаване от свобода и 9 000 евро глоба в случай на вербализация повече от три пъти за 30 дни. За останалите места, засегнати от пропуска, мениджърите, които не проверят, ще бъдат уведомени от административния орган, след което мястото може да бъде затворено за максимум седем дни. В случай на нарушение повече от три пъти в продължение на 45 дни, управителят ще получи една година лишаване от свобода и глоба от 9 000 евро.

Източник: Актуално.ком

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.