Home » Авторски страници

Книга предикат на международна конференция за народната дипломация

2021.07.03 Няма коментари
Spread the love

.

На 25 и 26 юни 2021 г. в София бе проведена Международна конференция „Народната дипломация като фактор за развитие на диалога, разширяване на международните социално-икономически отношения, укрепване на сигурността и стабилизиране на мира на Земята“.

Народната дипломация е феномен на съвременната международна политика, който играе огромна роля за развитието на националната и международната сигурност.

Специфичният термин „народна демокрация” навлезе в речника на политолозите и специалистите по международните отношения сравнително отскоро, от няколко десетилетия, но народната дипломация присъства в международните отношения отдавна.

Народната дипломация още от епохата на Древния свят е играла важна роля в световната политика, нейното влияние не отслабва и през Средните векове и във времето на „Студената война”. В наши дни функционира Международен координационен съвет „Народна дипломация за мир”, целта на който е да укрепва доверието между народите и правителствата, да развива партньорството, сътрудничеството и добросъседството и укрепване мира на Земята.

Международният координационен съвет „Народната дипломация за мир” е създаден през 2018 г., в съответствие с Меморандума за обединяване усилията на организациите и гражданите, работещи в сферата на народната дипломация, подписан от Руската асоциация за международно сътрудничество и Българската федерация за дружба с народите на Русия и ОНД (СНГ).

Народната дипломация представлява комплексно, многостранно явление в съвременния международен живот и включва много аспекти на отношенията между народите, в това число и културни. На това е посветена и новата книга на почетния гражданин на Варна, доктор по философия Анатолий Викторович Щелкунов, дипломат и писател – известен не само на варненци като руснака, който пише книги за България. И това не е случайно.

Като предвестник на Международната конференция за народната дипломация е неговата нова книга „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации”.

А. В. Щелкунов „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации. Издателство „ДиректМедиа”. Москва, Берлин. 2020, с. 241. ISBN: 978-5-4499-1205-3. Формат: PDF. (Книгата в Turbo.toКнигата в Uploaded.net)

Книгата съдържа увлекателен разказ за живота и дейността на Александър Викторович Рачински (1826—1877), с името на който е свързано създаването в Москва на Славянски благотворителен комитет, изиграл особено важна роля за освобождението на балканските народи от турско робство през XIX век. Като руски вицеконсул в град Варна, Рачински успява за кратък период от време да помогне за създаването на училище с преподаване на български език, съдейства за организирането на такива училища в друг градове и селища на консулския окръг. Огромна е неговата заслуга за превеждане на църковното богослужение във Варна на църковнославянски език.

На основата на исторически документи: служебни записки, донесения, писма, спомени и лични публикации, читателите ще могат отчетливо да си представят чертите на характера и стремежите на руския дипломат, който не е бил удостояван с високи рангове и длъжности, но със своето беззаветно служене на родината и руско-българското сътрудничество си е спечелил заслужен авторитет и българският народ пази добра памет за него.

Анатолий Щелкунов

Фундаменталното изследване е подготвено от автора Анатолий Щелкунов, с участието на Станка Димитрова (глава 1), Илия Пеев (глава 11) и Александър Коншин-Рачински (глава 2), потомък на Александър Викторович. Книгата включва нови страници от живота на забележителния дипломат и интелектуалец Александър Викторович Рачински, които позволяват да се възсъздаде сложната  противоречива история на първата неправителствена организация в Русия, целта на която е била дейността, получила в наши дни названието „народна дипломация”.

.

Кап. I ранг, проф., д.пс.н. Илия Пеев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.