Home » Авторски страници, българи зад граница

ХІІІ Детска олимпийска ваканция Босилеград ‘2021

2021.07.05 Няма коментари
Spread the love

На 4 юли, в местността Добри дол, бе открита и официално „XIІI-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград ‘2021”. Посланикът на Р България в Р Сърбия, Н.Пр. Петко Дойков, откри събитието и видимо развълнуван поздрави малките участници като изтъкна, че ваканцията е пример за грижа за младото поколение не само в Босилеград, а навсякъде.

От името на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов благодари на посланик Дойков, на родителите за доверието, с което довеждат децата си на ваканцията, не само да спортуват, но и да усвояват моралните норми на поведение и ценноститте на съвремения свят, и пожела на децата едно незабравимо и ползотворно лято в духа на приятелство, взаимно уважение и стремеж към личностно усъвършенстване.

Посланик Петко Дойков посети КИЦ „Босилеград“ и Сдружение „ГЛАС“, черквата „Света Троица” в с. Извор, след което присъства на откриването на художествения пленер „Босилеград в цветове”, организиран от „ГЛАС“.

Иначе, „Детска олимпийска ваканция” започна преди 13 години, по инициатива на проф. Лозан Митев от Национална спортна академия „Васил Левски”, и се реализира под педагогическото ръководство на тогавашните студенти от Босилеград, Желко и Силвия Насеви.

Ваканцията привлече вниманието на общественоста и от пет години насам прерасна в проект, който се финансира по програмата „Помощ за развитие” на Министерството на външните работи на Р България. Благодарение на тази подкрепа бяха осигурени спортни пособия, екипировки и други разноски, свързани с ваканцията.

През юли и август специалистите по физическо възпитание и спорт Желко и Силвия Насеви, на лагерен принцип в две групи, ще обучават около 100 деца от Босилеград и Райчиловци.

Обучението ще се основава на възпитаването на нравствени добродетели, дух на толерантност, зачитане на културните традиции, солидарност през свободното време, здравно и двигателно развитие, чрез педагогическа извънкласна дейност по спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции.

Децата ще се обучават и възпитават как да разпознават и да се протипоставят и на неблагоприятните тенденции в поведението на младите хора – наркомания, асоциално поведение и криминални прояви.

Обучението се основава на съчетание между обучение по колективни спортове (баскетбол, волейбол, футбол, хокей на трева), лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри; оказване на първа помощ, художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, работа с глина, обработване на дърво, театър; приложни сръчности и дейности – изучаване на природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, разучаване на хора и др., както и обществени изяви – организиране на изложби, организиране на празник, състезания и шествие в града.

Изпълнители на проекта са КИЦ „Босилеград” и Олимпийски клуб „Босилеград“.

 

Текст и снимки:

КИЦ „Босилеград“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.