Home » Авторски страници

МВнР благодари на българските общности за активността и помощта за вота в чужбина

2021.07.14 Няма коментари
Spread the love

Снимка: МВнР

Министерството на външните работи изказва своята искрена благодарност към българските общности в чужбина, с чието неоценимо партньорство и сътрудничество стана възможно организирането на вота зад граница – се казва в съобщение на пресцентъра на МВнР. Тяхната гражданска активност и инициатива съхраняват духа на България, където и да се намират по света.

Над 5000 души – доброволци от българските общности и командировани служители, помогнаха и участваха в процеса по подготовка и провеждането на изборния ден в 782 секции в 68 държави.

МВнР благодари и на служителите на министерството у нас и в задграничните ни представителства, както и на другите български институции, включили се активно с осигуряването на свои представители или технически средства за организиране на безпрецедентния по мащаб вот в чужбина.

Външно министерство припомня, че за изборите на 11 юли 2021 г. зад граница бяха разкрити с 69 % повече секции, в сравнение с вота на 4 април 2021 г. 672 секции бяха открити извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 секции бяха разположени на територията на мисиите ни.

Най-голям бе броят на секциите във Великобритания – 135, Германия – 115,  Турция – 112 , Испания – 67, САЩ – 58, Гърция – 32 секции.

За първи път на тези избори сънародниците гласуваха в Доминиканската република и на някои гръцки острови – Тасос, Лимнос, Лефкада, както и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония за първи път бяха открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.