Home » Авторски страници, Избрано, политика

„Авгиеви обори“ и в културата. Брифинг на проф. Минеков и неговия екип

2021.06.08 Няма коментари
Spread the love

.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков и членове на неговия екип дадоха днес пресконференция, на която бяха изнесени редица примери за смущаващи и скандални случаи, свързани с работата на министерството по време на предишното управление. На брифинга бяха коментирани и други актуални въпроси.

Проф. Велислав Минеков по време на брифинга. Снимка: Скрийншот от видео на Novini.bg

Стана дума за ремонта на Ларгото в София и становище на ОЛАФ за изчезнали (усвоени) близо 4,5 млн. евро от целия проект; за „българия Лувър“, т.нар. Квадрат 500; за имитацията на крепост в местността Яйлата, за която са били похарчени над 116 млн. за „крепост“ от итонг и гипс, и за други случаи, за които министър Минеков ще информира европейската прокуратура. Стана дума и за полицая Ангел Папалезов, който бе подложен на бепрецедентен натиск от прокуратурата и бе му повдигнато обвинение. Според проф. Минеков, Папалезов е трябвало да бъде наплашен, за да не работи заедно с новия екип на министерството, включително и по отношение на колекцията на Васил Бажков.

Проф. Минеков говори и за промени в законодателството, прокарани от ГЕРБ и коалициаонни партньори през 2018 г., които дават възможност за узаконяване на колекцията на Божков и на други подобни колекции; за постъпленията от хазарта, които са само от държавния спортен тотализатор, а от частните хаpартни оператори няма постъпления в хазната. Минеков изнесе смущаващи примери и казуси, свързани с дейността на Вежди Рашидов като министър на културата, включително и за откупки на негови творби по времето, когато заема този пост.

Служебният министър съобщи на брифинга за дългове на Националния дворец на културата, които са в размер на 86,5 млн. лв., и дали това не е опит за приватизация. „Тази сума е повече от половината от субсидията, която се дава всички културни институции – театри, музеи и пр., които са под шапката на министерството“ – каза проф. Минеков. Министерство на културата ще направи пълна финансова ревизия на НДК, за да се изясни откъде са тези дългове. Минеков спомена и за офиса на ГЕРБ в НДК.

На брифинга стана дума и за генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и за смехотворните обвинения към проф. Минеков, че сплашвал журналисти и застрашавал свободата на словото; както и за други казуси.

Служебният министър отговори на пресконференцията на всички зададени му въпроси и обеща, докато е на този пост, такива брифинги в Министерството на културата – каквито, впрочем, не са били правени от години – да се правят на седмица или десетина дни.

Видеозапис на брифинга:

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.