2024-04-25

3 thoughts on “Втора виртуална среща „Народността не пада там, дето знанието живей“

  1. Книгата на Бончо Асенов „Държавна сигурност – мит и реалност“, 2016 г, издателство „Албатрос“, може да се свали като .PDF

    „Авторът Бончо АСЕНОВ е роден през 1946 г. в Перник. Завършил е тригодишен курс във Висшата специална школа на МВР и право в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1970 до 1981 г. работи в управление Шесто на Държавна сигурност, а до 1992 г. е преподавател по специални дисциплини
    във Висшия институт на МВР. През 1996 — 1997 г. работи в Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. След това е преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ по дисциплините: „Теория на разузнаването и контраразузнаването“; „Основи на оперативно-издирвателната дейност“ и „Сравнително религиознание“. Изнасял е лекции в Нов български университет и в Пловдивския университет„П. Хилендарски“ по „Разузнаването в международните отношения“. Доктор по философия, доктор на икономи- ческите науки, професор. Издал е 23 книги по проблеми
    на религията, национализма, защита на сигурността и обществения ред и 2 книги с краеведчески характер.“ (от 2-ра корица на книгата)

  2. На тази среща, както се вижда от видеото, става дума уж за нова културна политика към българите в чужбина. Интересно е, обаче, кои са голяма част от хората, поканени на срещата, които явно имат отношение към тази нова единна култура политика днес, през 2021 г.:
    Една от тях е Снежана Тодорова-Федотова, председателката на СБЖ, която е била агент на Държавна сигурност. През 2009 г. Комисията по досиетата разкрива принадлежността й към Шесто управление на ДС, за борба с идеологическата диверсия. Агент „Виолета” е била вербувана през 1988 г.
    Освен нея, агенти на ДС са били и проф. Валери Стефанов, преподавател в Софийския университет и директор на Университетско издателство. С решения № 230/16.06.2011 г. и № 2-1134/28.11.2017 г. Комисията по досиетата обявява, че от 1985 г. Валери Стефанов е сътрудничел на ДС като агент към Шесто управление, отдел VII-IV, занимаващ се с тероризъм, бягства от страната, анонимна дейност, издирване на лица.
    Такъв е бил и временно управляващият Българското посолство в Канбера Светлозар Панов. Той е агент/секретен сътрудник на ДС с псевдоними „Морис“ и „Свежин“. Работил е за Първо и Второ главно управление, вербуван е през 1988 г.
    Агент на ДС е бил и литературният критик Георги Н. Николов. Бил е агент към ОУ на МВР – Бургас – ДС, по линия на управление VI. Огласен е с решение на Комисията по досиетата №2-1169 от 18.01.2018 г.
    Възможно е агент да е бил и председателят на СБП Боян Ангелов, но за него няма проверка за такава информация. За ръководните структури на СБП не са огласявани досиета. Ако биха били, май доста имена биха излезли от този съюз.
    Вицепрезидентът Йотова хвали на срещата своята сътрудничка Милена Димитрова, която изглежда има отношение към организирането и на тези срещи. Милена Димитрова не е огласена за агент. Но може би защото един агент в семейство стига и Божана Димитрова е била агент на ДС, VI управление, 1 отдел, 1 отделение, с псевдоним „Цветанова“.
    Вероятнп лицата с агентурно минало разчитат на късата обществена памет. И вероятно на някакви успехи постигнати с привилегии. Но някак си не върви, каквито и успехи да са постигнали, точно такива хора да имат определящо значение за формирането на днешната културна политика към българите зад граница и за популяризирането на българските автори. Не е добре такива хора да решават кои български автори зад граница да бъдат издавани в Университетско издателство и кои не, кои автори да подкрепи ръководството на СБЖ. Не може сътрудници на ДС да са двигатели на днешната политика на българската държава към емиграцията и некните автори.
    И 30 години след 10 ноември 1989 г. такива хора да излизат и стоят начело.

    (Надявам се ДС да не може да изтрие този лесно проверим и истинен мой коментар. Надявам се децата на ДС, които първи се връщат от чужбина да не са като родителите си!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *