Home » Авторски страници, Е-Списание

За единствения чужденец – общински съветник у нас и за промените в ИК

2021.05.03 Няма коментари
Spread the love


На Фейсбук страницата на „Зелено движение“ четем:

Нидерландецът Якоб ван Бейлен (Jaap van Beelen) е единственият в момента чужденец общински съветник в България. През миналата седмица той се закле като член на местния парламент във Велико Търново.

Яп е член на Зелено движение и се занимава активно с промотиране на българския фолклор в чужбина. Освен това води туристи в Търново и региона, хореограф и продуцент е на народна музика, а през 1999 г. основава хор Chubrica в Нидерландия. Притежава и най-богатата колекция от старинни български килими.

Убедени сме, че участието му в търновския общински съвет ще е от полза за града и ще го направи по-зелен, по-хуманен и с повече акцент върху културата, каквито бяха и предизборните заявки на Яп.

Повече за него в линка: Един холандец в града на болярите


Предполагам, че това съобщение на „Зелените“ ще предизвика много и различни мнения. Ето защо бързам да напиша своето.

А то е – да е жив и здрав този човек, който е дошъл в България и работи за нейното развитие, според законите й!

У нас често има настроения против такива хора, а не срещу законотворците ни. Своите несъгласия, моля, отправяйте към тях!

И още нещо. Поради невисока политическа култура много хора смятат, че попадане на чужденци или хора с двойно гражданство в местната власт или дори в управлението на страната НЕ е желателно.

И даже не си дават сметка, колко често самите те се доверяват на външни и непознати хора. Например – да им оправят спирачките на автомобила или да ги лекуват.

Не бива да се бърка изпълнителната власт със законодателната. И не бива, както при кабинета на Борисов, те да са свързани. Защото, според мен, най-важната власт е законодателната и именно там не трябва да се допуска (както досега) чуждо влияние. И в никакъв случай не бива да се поддаваме на призивите за промяна в Конституцията на РБ, за да може хора с двойно гражданство да се кандидатират за народни депутати. (Четох за такива желания в различни предизборни партийни програми).

Ако законите ни са сътворени и изпипани от хора, предани на род и Родина, то за бъдещ премиер може да обявим конкурс дори в чужбина и да си внесем най-подготвения.

Ако законите ни бъдат добри – сигурен съм, че такъв конкурс може да стане реалност. Но при сегашното положение към креслата в Народното събрание се посяга предимно с нечисти ръце. Защото май единственият печеливш бизнес, който остана в България, е властта. Крайно време е за промени! А те преминават през… политическо образование. (Вж. най-долу поканата ни за тази седмица).

Якоб ван Бейлен пред къщата си, строена в края на XIX век (Фотограф: Цветелина Белутова)

––––––––––––––

ПОКАНА

Най-любезно Ви каним от 19:30 ч. българско време (всеки работен ден тази седмица) на конферентна онлайн среща с основна тема: „За дистанционно електронно гласуване и други промени в изборните закони“.

Използвайте този линк през смартфона или компютъра си, ако той има микрофон и слушалки:
https://meet.jit.si/2021vote

От определени държави мoже да се включите дори и през обикновен телефон.
Наберете телефона и след това въведете пин и знака # накрая
PIN: 3830 1129 54 #

Country / Dial-in Numbers
US +1.512.647.1431
Spain +34.932.205.409
Canada +1.437.538.3987
UK +44.203.885.2179
France +33.1.87.21.0005
Germany +49.89.380.38719
Netherlands +31.85.208.1541
Australia +61.8.7150.1136
Brazil +55.21.3500.0112
Japan +81.3.4510.2372
Switzerland +41.61.588.0496

Поканата е от част от екипа на българския интернет портал Eurochicago

За повече информация вижте ТУК или пишете на редакционния ни имейл или търсете във ФБ Peter Stamatov

П. Стаматов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.