Home » Авторски страници, Е-Списание

Учредиха трета синдикална сила – Национална конфедерация на труда

2021.04.30 Един коментар
Spread the love

.

Малко преди 1 май синдикални организации обявиха в София, че се обединяват в Национална конфедерация на труда. Обединението се състои от Синдикат на българските медицински специалисти (СБМС), Автономна работническа конфедерация (АРК) и Синдикален съюз АХА, съобщи БТА. Представяме Ви любителско видео от пресконференцията, поради това, че не открихме в медиите друго публикувано.

.


Видео: Сърнела Воденичарова

Конфедерацията беше представена от Веселина Ганчева, която е председател на новата организация, от Мая Илиева и Бойка Анастасова от Синдиката на българските медицински специалисти, Радомира Иванова и Мартин Димитров от АРК, и Данаил Атанасов от Синдикален съюз АХА.

Представителите на новата конфедерация се обявиха като алтернатива на „казионните синдикати“. Те заявиха, че ще са независими от държава, бизнес, партии, неправителствени организации и чужди посолства. Обясниха, че работното им място ще бъде не на „етажа на директора“, както често, по думите им, се случва с профсъюзните лидери, а до работниците.

Членският внос в Национална конфедерация на труда е 1 лев. Обединението има организации в 30 градове в страната, като в някои от градовете те са повече. Организацията ще се бори за достойна работна заплата, безопасен труд, запазване на всяко едно работно място.

Синдикалистите коментираха и актуални теми. Заявиха, че ще защитават работниците, ако има случаи на работодатели, които насилствено карат служителите да се ваксинират. Защитиха и правото на здравните работници да протестират, ако са изчерпани всички други възможности за защита на интересите на медиците. По темата за Зелената сделка позицията на Национална конфедерация на труда е, че българските политици са нямали моралното право да вземат решение за участие на България в сделката без допитване до хората. Изчисленията им са, че от Зелената сделка до 2030 г. ще пострадат 300 000 души, като синдикалистите ще се борят да започне широка обществена дискусия как да бъдат компенсирани работниците, които нито могат да се преквалифицират, нито да си намерят друга работа. (Източник: ДИР.БГ)

.

One Comment »

 • Peter S said:

  Профсъюзът скоро ще има сайт.
  Имейл:
  [email protected]
  телефон:
  +359 88 476 7071

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.