Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Отворено писмо на участници в СИК зад граница

2021.04.25 Няма коментари
Spread the love

.

Участници в секционните избирателни комисии, организатори и координатори на изборните доброволци зад граница, както и други активни български граждани, излизат с Отворено писмо, по повод блокирането на дистанционното гласуване в Правната комисия на Народното събрание на 21 април т.г.

“Да се организират избори в чужбина е неимоверно сложно. Извън България не са предвидени постоянни списъци на гласуващите. Всеки избирател трябва да се регистрира наново при провеждането на избори. Прогнозите за броя на гласоподавателите по места са трудни, инфактните ситуации в деня на изборите – неизбежни.
И все пак ние, гласувалите в тези екстремни условия, бяхме по-привилегировани от хилядите други българи по света, за които разстоянията до най-близката секция се оказаха непосилни.”

– се казва в Отвореното писмо, зад което застават български граждани от различни градове в Германия, Великобритания, Австрия, Норвегия, Нидерландия, Австралия, САЩ, Канада, Нова Зеландия, Белгия и др. Писмото може да се подкрепи във ФБ група “Заедно Будни” ТУК.

Следва целият текст.

Отворено писмо на участници в Секционните избирателни комисии, организатори и координатори на изборните доброволци на България по света, както и на активни български граждани, по повод блокирането на дистанционното гласуване в Правната комисия на Народното събрание на 21-ви април 2021 г.

Обръщаме се към всички народни представители, относно блокирането на предложението за изменение на Изборния Кодекс, което включва гласуването по пощата, електронното и машинно гласуване.

Уважаеми дами и господа,

Вие сте избраниците на народа в 45 Народно събрание и имате привилегията да ни представлявате. От Вас очакваме да защитите конституционното право на глас на всички български граждани в България и по света. Ваш дълг е да гарантирате исконното право на глас на всеки пълнолетен българин.

Това, което научихме от отминалите парламентарни избори в извънредните условия на пандемия е, че организацията на изборните секции по света бива изнасяна на плещите на хиляди доброволци, които полагат неимоверни усилия да изпълнят задълженията си по сложен, дискриминиращ срещу сънародниците ни по света и отнемащ много време аналогов процес, изискващ многобройни подписи, печати и заверки, които са електронизирани в 21-ви век, и излишно усложнява правилата и практиките на процеса за гласуване. Ние, участници в този процес, искаме да направим всичко възможно този абсурд да не се повтаря – нито в близко, нито в далечно бъдеще. Снимките на километричните опашки пред много от секциите по света трогнаха всички. Дами и господа, нека не допуснем отново това.

Да се организират избори в чужбина е неимоверно сложно. Извън България не са предвидени постоянни списъци на гласуващите. Всеки избирател трябва да се регистрира наново при провеждането на избори. Прогнозите за броя на гласоподавателите по места са трудни, инфактните ситуации в деня на изборите – неизбежни.

И все пак ние, гласувалите в тези екстремни условия, бяхме по-привилегировани от хилядите други българи по света, за които разстоянията до най-близката секция се оказаха непосилни.
Дистанционно гласуване по пощата електронно и машинно гласуване има от десетилетия в повечето от страните, в които живеем. Изтъкването на аргумента, че някога, някъде този процес не е успял, е несъстоятелно. Опитът ни досега показва, че сегашната система не работи, стотици хиляди желаещи не успяха да гласуват.

Настояваме за промяна на Избирателния кодекс и приемане на поправки, гарантиращи исконното правото на българските граждани да гласуват. За много от Българите в България и по света, живееши на отдалечени места, дистанционното гласуване е единствената възможност да участват в демократичния процес.

Всички технически проблеми на дистанционно гласуване по пощата, електронно или машинно гласуване, както и организацията на самия процес, имат вече добре изпитани решения в други страни.

Българите по света настояват да бъдат участници в демократичния процес у нас и смятат, че това е печеливша политика за страната ни.

Призоваваме всички народни представители към далновидност, мъдрост и надпартийност, като държавници – гарантирайте правото на глас на всеки български гражданин, както е предвидено в Конституцията на Република България.

С уважение,

(Следва списък с имена.)

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.