Home » Авторски страници, Е-Списание

Как статуквото печели избори? Има ли спасение от изборни измами?

2021.04.19 Един коментар
Spread the love

.

Задавали ли сте си и Вие тези въпроси, които са в заглавието?

И аз това се питам. От години – и когато участвах в разкриване на изборни секции в Чикаго, и сега, когато съм международен наблюдател.

Преди два месеца попитах и проф. Михаил Константинов – председател на Борда на директорите на Дружество „Информационно обслужване“ (вж.линк). Цитирам част от отговора му:

Има, разбира се, и корпоративен, и етнически мотивиран вот. Но нека си представим един човек, който е решил да си продаде гласа. Той поне знае за какво гласува – за 50 лева. А този, който гласува, подмамен от фалшивите обещания на някоя партия, не получава даже и това.

Питал съм и партиите. Всички ми казват – на избори се дописват мъртви души, на избори се купуват гласове. И твърдят, че имат безспорни доказателства за това.

Но, когато се обърна с молба, че искам да ми покажат доказателствата, за да ги публикувам, то те отказват или престават да ми отговарят. Ето снимка от телефона ми с края на разговорите ми с един известен партиен лидер. Така приключват и опитите ми и с другите политици.

Досещате ли се защо не получавам отговор? Не е ли защото дори загубилите изборите се възползват от подобни схеми?

Вижте видеото и чуйте какво казва един опитен, пенсиониран политик, който може да си позволи да говори открито.Ето какво чухме по БНР след последните избори:

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване. Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС.
Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина.
„Отначало пое така. Някои пробваха, и после, като излязоха от гласуването – „по-лесно, по-лесно, по-лесно“. И който идва, вика: „И аз искам машинно“, каза той.
Един от гласоподавателите обясни как е избрал да гласува машинно.
„Гласувах така, с машини. Другият човек диктува, вика: „Това, това, така да гласувам“.

Цялото интервю може да чуете във звуковия файл:

.

Може би фактът, че схемите обслужват системните партии, а според поговорката „Победителите не ги съдят“, никой от тях реално не желае положението да се промени. А то е в ущърб на малките партии и независимите кандидати, които не могат да си позволят големи средства.

Доказателство е и специалната анкета, с която от сайта Еврочикаго.ком се обърнахме към партиите с въпрос:

Готови ли сте да подкрепите по-тежки наказания за нарушения на изборния закон, а ако тези нарушения са доказано умишлени, присъдите да са изравнени с тези, които са предвидени за незаконна промяна на държавната власт?

Навярно може да се досетите за отговорите им, щом на същия въпрос от президентството ни написаха:

Трябва да се отбележи, че проблемът не е в тежестта на наказанията, а в тяхното принципно и последователно разследване и прилагане.
Различни нарушения във връзка с изборния процес, вкл. купуването на гласове, са криминализирани в Наказателния кодекс – Глава Трета от особената част – Престъпления против правата на гражданите, част втора – Престъпления против политическите права на гражданите (чл. 167 и сл. от НК). Няма точна информация за реално извършените престъпления; статистиката отчита само тези, които са разкрити.

И самите граждани не желаят да разказват за подобни практики, защото, според текста на Закона – не само купуването, но и продаването на гласове е престъпление.
Хитро измислен и гласуван от депутатие е този член, който плаши не купувачите, а бедния гласоподавател с наказания, ако разкаже за подобно закононарушение.

А сега, веднага след изборите от 4-ти април, от трибуната на новото НС ни предлагат да се въведе гласуване по пощата. Гласуване, което още повече ще облекчи покупко-продажбите при вота и ще направи недосегаеми закононарушителите.

Има ли изход от положението?

Разбира се, че има, но… отново системните партии застават на пътя ни. И само ако се обединят всички будни граждани е възможна промяна. Промяна, която да приобщи повече хора да гласуват и да бъдат сигурни, че гласът им не е откраднат или подменен.

Изходът е в дистанционното електронно гласуване с контролен код (ДЕГ с КК – изписано съкратено).

Какво е това гласуване и с какво се различава от предлаганите досега, може да научите ТУК и от краткото видео долу.ДЕГ с КК позволява на всеки да вижда и брои гласовете, без да се наруши тайната на вота. А контролният код (ПИН) позволява на избирателя да поеме контрола на изборите в свои ръце. С него гражданинът ще получи защита на вота си от подмяна и хакери. Ще се намалят и опитите за принудителен, корпоративен вот, тъй като гражданинът ще получи правото да гласува неколкократно.

Ако искате повече информация по темата за електронното гласуване или пожелаете да ни разкажете за схеми, нарушения и методи за борба с тях – моля, оставете коментар или пишете на редакционния ни имейл (линк).

 

П. Стаматов

.

One Comment »

 • БНР said:

  Интервю на Петър Волгин с Димитър Недков в предаването „Политически НЕкоректно“ь

  „Механизмите на глобалната политика се движат от т.нар. общества на задкулисието. Няма по-тайни общества от системните политически партии, които знаем, че сключват пакетни сделки за съдбата на целия Европейски съюз, и то на тъмно. България не е встрани от целия този процес. Всичко, което наблюдаваме през този прословут български преход, се е случвало скрито и е довело до голямото компрометиране на т.нар. демокрация“. Това каза пред БНР писателят Димитър Недков, масон, работил в „Мултигруп“.

  По думите му ролята на корпорации и бизнес сдружения е отминало:

  „След идването на гражданина Сакскобургготски единственият бизнес, който остана в България, е властта. Това е единственият бизнес, който чрез усвояване на публичните средства усвоява печалби. Публичните средства в България се разпределят между не повече от 50 човека. В България не се случи истински бизнес, всички бизнесмени са със статута на еднолични търговци“.

  В предаването „Политически НЕкоректно“ Недков допълни:

  „Нашият провалил се български преход роди елит, който произтича и се самовъзпроизвежда чрез обслужването на чуждоземни глобални интереси. Големите началници на тези инженерни проекти родиха проекта „Бойко Борисов“, проектът „ГЕРБ“ е заченат извън България, за да свърши определени задачи… Българският политически пейзаж не е същият. Накъде ще вървим, как, трудно е да се отгатне. И то в една изключително сложна глобална обстановка“.

  Според писателя ние сме изгубили целостта на нацията си – имаме България тук и прокудената в целия свят България.

  „Загубихме най-важния за една нация суверенитет – образователния… В момента в света тече ментална война, войната за контрола върху съзнанието на народите… Новият код на България е в младото поколение, което все още не е покварено от политическите нрави“.

  Интервюто с Димитър Недков можете да чуете в звуковия файл.
  https://stream.bnr.bg/storage/Horizont/Actualni_2021/05/0105Nedkov.mp3

  .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.