Home » Авторски страници, политика

Има ли на изборите не спазили закона партии? Прикрива ли ги Сметната палата?

2021.04.03 Няма коментари
Spread the love

.

Днес е денят за размисъл, а утре – на избор. Но има ли смисъл от нашия избор, ако той не е информиран?

Едно от най-важните и достоверни места за набиране на информация за партиите би трябвало да е Сметната палата на Република България, с над 400 държавни, високоплатени служители и специалисти, част от които осъществяват финансовия контрол върху дейността на политическите партии и управлението на предоставеното им имущество.

Основна задача на палатата е да контролира надеждността и достоверността на финансовите отчети на бюджетните организации, както и на политическите партии. Да следи за законосъобразното, ефективно, ефикасно и икономично управление на публичните средства и дейности, както и да предоставя на Народното събрание надеждна информация за това.

Документи, които политическите партии следва да представят в Сметната палата са посочени ТУК, като сред тях са:

Годишен финансов отчет (ГФО) – съдържащ:
Счетоводен баланс;
Отчет за приходите и разходите;
Отчет за собствения капитал;
Отчет за паричния поток;
Одиторски доклад, а също – годишен доклад за дейността на ПП, както и декларация със списък на физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци, направили дарения. Копие от актуалното състояние на политическата партия (при вписани промени в Софийски градски съд през 2020 г.).

Към днешна дата всички законно регистрирани партии би трябвало да са предали своите отчети за миналата година в Съдебната палата. А дали това е така?

Ето какво показа нашата бърза проверка на сайта на Сметната палата.

1. Той не показва годишните финансови отчети на политическите партии за 2020 г. пред тази институция.

2. Нещо повече – поради неизяснени за нас причини, на сайта не могат да се видят отчетите на партиите и за предишните години. При опит да ги изтеглим, сайтът ни съобщава за грешка (вж.снимката).


 

А ето какъв отчет предлага сайтът на Сметната палата за политическите партии, получили държавна субсидия през последната отчетена 2019 година.

 


Колко ли българи знаят за този списък? А колко от тях знаят – коя партия колко е получила? Вярно ли разговорите за комунизм и лустрация у нас НЕ са актуални? И то след като в над 75% от партиите има ексслужители на Държавна сигурност?

Ако хвърлим един поглед на годишния отчет на дейността на маститото държавно учреждение, което по закон е независимо при осъществяването на своята дейност, ще прочетем, че през 2019 г. за първи път в последните 4 години е отбелязан ръст на получените уведомления от сезираните, от Сметната палата, органи – и те са цели… 5 (пет)! Числом и словом.

Казано с други думи – Сметната палата е сезирала държавните органи през 2016 г. – 12 пъти, през 2017 г. – 32 пъти, през 2018 г. – 20 пъти и през 2019 г. – 15 пъти.
А получените отговори от сезираните органи съответно по години са: 0, 1, 1 и 5.
Уникална ефективност, нали!

За какъв контрол може да става дума тука? За какво законосъобразно, ефективно, ефикасно и икономично управление на публичните средства и дейности може да иде реч?

От посочените по-горе данни, ще направи ли информиран избор утре умният избирател?

А дано, ама… надали.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.