Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Изборният ден зад граница. Рекордна активност в Австралия и Нова Зеландия

2021.04.04 Няма коментари
Spread the love

Изборите за 45-о Народно събрание започнаха на 3 април вечерта българско време и ще приключат сутринта на 5 април 2021 г. Заради 10-часовата времева разлика, първи започнаха да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч, Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха в 21:00 часа българско време на 3 април.

Снимка: ФБ профил на Явор Константинов

Последваха ги изборните секции в Австралия, след което тези и на други континенти. Последни ще отворят и затворят изборните секции в САЩ – в щатите Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден ще приключи в 6:00 часа българско време на 5 април.

В изборните секции в Австралия и Нова Зеландия вече бе отбелязана рекордна избирателна активност.

Снимка: ФБ профил на Явор Константинов

Българските граждани зад граница могат да гласуват на тези избори в общо 465 изборни секции в 69 държави. По информация на пресцентъра на МВнР от по-рано днес, всички изборни секции зад граница са били готови да отворят, с изключение на секцията във френския град Моасак. Префектът на град Моасак е връчил писмо на местния координатор на секционната избирателна комисия, че тя не може да бъде отворена, заради опасения на местните власти, че няма да бъде спазен здравният протокол. Сънародниците ни в Моасак могат да гласуват в най-близката секция в Тулуза, намираща на адрес: La Chapelle Saint-Michel 18, GrandeRue Saint Michel, 31400 Toulouse, съобщи днес по-късно МВнР.

Генералното ни консулство в Торонто е било уведомено от властите на провинция Онтарио, че въведените нови ограничителни мерки не пречат за провеждане на изборите на 4 април т.г., при спазване на здравния протокол.

“Въведените нови здравни мерки не пречат на извършването на услуги, които се осъществяват от правителствени организации и структури“ – се посочва в писмено уверение, получено в генералното ни консулство от протокола на провинция Онтарио. В документа се добавя, че е препоръчително всички консулства и подобни организации, които попадат в тази категория, да следват посочените от провинцията здравни регулации и протоколи във връзка с изборния процес.

Информация за разкритите изборни секции зад граница по държави, както и за противоепидемичните мерки в съответните страни, е публикува на сайта на МВнР в секция “Избори” и в секция “Коронавирусът – как да пътувамe” на адреси:

https://mfa.bg/bg/3715

https://mfa.bg/bg/izbori-2021

https://mfa.bg/bg/covid19map

Към 17 ч. местно време на източния бряг на Австралия, 15 ч. на западния бряг и 19 ч. местно време в Нова Зеландия, в избирателните секции в тези две страни е отчетена рекордна изборна активност – съобщи Явор Константинов, доброволец за организирането на секции в Австралия и член на една от тях.

“Сидни, Бризбън, Пърт, Мелбърн, Канбера и Окланд, НЗ, поставиха нови изборни рекорди!” – пише г-н Константинов.

Снимки: ФБ профил на Явор Константинов

Желаем на българските граждани по света, които, въпреки всички трудности, свързани с гласуването на тези избори, искат да дадат своя вот и се намират не много далече от българска избирателна секция в съответната държава, да успеят да го направят.

Снимка: ФБ профил на Явор Константинов

Адреси на изборните секции в чужбина за Парламентарните избори ‘2021

💥 На този сайт могат да бъдат намерени адресите на всички избирателни секции в чужбина: https://glasuvam.org/parl21
💥 Всички български граждани, които притежават лична карта или задграничен паспорт, включително тези, които са ИЗТЕКЛИ СЛЕД 13 МАРТ 2020 г., МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ в изборния ден.
💥 Предварителна регистрация за гласуване НЕ е необходима. Българските граждани, които не са включени в избирателния списък на съответната секция, попълват на място, или предварително декларация за гласуване.

ИМАШ ПРАВО НА БЪЛГАРИЯ – ИЗБОРИ 04.04.2021

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.