Home » Авторски страници, политика

Как се купува власт

2021.04.26 Няма коментари
Spread the love

.

МАЙ ПРЕШЪС

Кадър от „Властелинът на пръстените“

В нормалните общества властта е вменена отговорност – обикновените люде избират малцината, които да я упражняват от тяхно име. Властта е и временна отговорност – тя не е вечно притежание на овластените.

Нашите дерибеи бранят властта си със зъби и нокти, защото я чувстват своя собственост. И за това има простичко, логично обяснение. За тях изборите са като Черен Петък – купуват хиляди гласове на безценица за един ден. С пари си купуват правосъдие – наливат редовни суми в тъпия си стартъп „Прокуратура ЕОД“ или залагат от време на време в черното тото на съдебната система. Срещу пари притежават и най-важната власт – четвъртата. Големите медии са скъпоплатени метреси, които често сменят публичния дом на някой или друг олигарх, но основният им клиент е един и същ.

Да, колеги българи, свитата на Борисов и неговите тайни господари не са свикнали да получават властта си от нас. Свикнали са да я купуват. Чувстват я не просто болезнено, а болно своя. И затова ще я стискат до край с уродливите си пръсти, шепнейки с дрезгав глас колко им е ценна.

Само че има една малка, но доста значителна подробност. Парите, с които купуват своята власт над нас, не са техни.

Знаете чии са, нали?

 

Радослав Бимбалов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.