Home » Авторски страници

Посегнаха на паметника на кан Кубрат в Мала Перешчепина

2021.04.06 Няма коментари
Spread the love

.

Паметникът на кан Кубрат в с. Мала Перешчепина, Полтавска област на Украйна, е бил разрушен, съобщиха местни медии. Това се е случило вчера, на 5 април.

Снимки: Suspilne.media

Мемориалният знак на мястото на погребението на кан Кубрат, владетелят на Стара Велика България, е бил силно повреден в село Мала Перещепина, Полтавска област на Украйна. За това е съобщено в полицията.

На 5 април неизвестни лица са счупили паметния знак. Според полицията, извършителите са подкопали бетонната основа на комплекса, в резултат на което паметната стела е паднала.

Мемориалът е издигнат за първи път през 2001 г., по време на първия Събор на българите на гроба на кан Кубрат. По-късно е издигнат по-голям паметник. Кубрат е владетелят на Велика България, обхващала през VII век и степите на съвременна Украйна.

Местните власти планират да възстановят паметника.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.