Home » Авторски страници, българи зад граница

Българските избори в Чехия. За какво апелират наши сънародници там

2021.04.28 Няма коментари
Spread the love

.

Когато президентът Румен Радев обяви датата на изборите, българите в Чехия започнахме една широка кампания на агитация в многото фейсбук групи на сънародници в страната, под надслов ”ИМАШ ПРАВО НА БЪЛГАРИЯ”, в която приканвахме българите, където и да са, да гласуват за родината. Активността на хората беше изключително голяма и с голям интерес чакахме решението на ЦИК за изборните секции. Моментално след като свалиха декларация – заявления за изборни секции, ги изпратихме във всички групи, за да могат желаещите да ги  принтират, попълнят и изпратят в Посолството в Прага. Последващата новина от ЦИК в края на януари с обявената НОТА за Чехия беше, че ще се гласува единственно и само в Посолството в Прага. Ентусиазмът беше заменен с голямо недоволство и коментари на сънародници, които не вярваха, че това е истина. Някои се примириха с това и се отказаха да изпращат хартиените заявления в пощата, други се опитваха да потърсят обяснение от Посолството и директно от ЦИК, както и от Министерството на външните работи.

Ето какво сподели преди изборите една от водещите на група, Милена Тилева:

“Здравейте, сънародници! Както знаете, от няколко дни се занимавам с предстоящите избори, по-конкретно, с разкриването на изборни секции в определени градове. Уж имахме право, съгласно закона, изчакахме ЦИК да качи в сайта си обновена информация и образци на актуалните заявления за гласуване извън страната. Изключително съм доволна, защото доста ентусиазирани активисти подеха инициативата и започнахме организацията. В събота из интернет пространството, започна да се върти една статия, съгласно която нямаме право да гласуваме, предвид мерките за безопасност и някакви такива глупости. Днес се обадих отново в ЦИК и първо бях потресена, а сега вече съм по-скоро любопитна. Една много любезна дама ми обясни правата ми по закон и, че ЦИК се ръководят от закона и не е в техните компетенции и правомощия да ми каже къде да гласуваме, след като от Външно министерство не са се договорили. Отговорих й, че я разбирам и просто искам да ме насочи към кого да се обърна. Тя ми повтори предния отговор. Аз, обаче, не се отказах така лесно и я попитах във Външно министерство ли да звъня, при което за трети път чух вече споменатия отговор. След това я попитах, дали според нея не е по-добре да се обърна директно към чешките компетентни органи. И познайте, тя пак ми отговори същото. Накрая й зададох въпрос – как ние, българите в Чехия, да си упражним правото на глас и след като ЦИК не може да ми даде отговор, защото не е в техните компетенции, кого всъщност да питам?! Пожела ми всичко добро, прати ми поздрави от България и затвори телефона…

Всички сме наясно, че ние, емигрантите, не сме особено желани по време на избори, важно е, да си пращаме парите в тази държавица и да поддържаме хранилката на един куп измислени комисии и бюрократи, тая пандемия сега им дойде като шестица от тотото. Но аз ще продължа да задавам същия въпрос – къде ние, българските граждани, живеещи в Чешка република, ще упражним правото си на глас? Защото има хора, които живеят на 4-500 км от посолството ни в Прага и съм сигурна, че изобщо няма да се вдигнат и да идат до урната. Ако има някой, който да е компетентен, ще се радвам да сподели мнение по въпроса.

И последно, само да вметна, че чехите гласуват по пощата, на нас, обаче, тази опция не ни се предоставя. И малко става мерене с двоен аршин – когато им е угодно, съобразяваме се с чешките правила и норми, като не им е изгодно гласуването по пощата, веднага се гледа българския закон, според който не може да се гласува по друг начин, освен лично.”

Междувременно излезе и онлайн декларация – заявления на ЦИК, според която можехме да се регистрираме в желани секции, за което се твърдеше, че имаме право по наше желание с минимум 60 заявления, успешно регистрирани в ЦИК, да разрешат избирателни секции. И тези малко останали като Тома Неверни, решихме въпреки това да се регистрираме, за да кандидатсваме за избирателни секции. До края на февруари с минимума регистрации се отбелязаха Бърно, Пилзен и Млада Болеслав. Малко след това всички бяхме заличени.

На 13 март ЦИК излезе с нова нота, че единственно и само в Посолство в Прага ще се гласува.

От Посолството ни издадоха декларации, че можем да пътуваме на изборния ден.

Чувстваме се разочаровани за това, че разрешиха само една изборна секция за българите в цяла Чехия, и нямаме реално обяснение защо така стана, като се има предвид, че само в Турция се откриха 44 избирателни секции.

Въпреки строгите ограничния с локдауна, хладното време, за малцина големите разстояния, които изминаха, 1120 гласоподаватели  успяха да дадат своя глас за България. Със сигурност броят на българите в Чехия е поне три пъти по-голям и, ако бяха разрешили изборни секции в по отдалечените градове, гласоподавателите щяха да бъдат много повече. Надяваме се на бъдещи избори това да не се повтори, а да разрешат повече изборни секции в страната.

Ето и други коментари по темата:

Петя Генова: Всеки можеше да си извади документ, който му разрешава да пътува до Прага, заради изборите, както направиха много наши познати от Пилзен, Бърно, Тахов и други градове в Чехия, локдаунът не е оправдание. Ние с мъжа ми чакахме 2,5 часа, при това с 4-годишно дете, и не се отказахме, както и никой от пред нас и след нас стоящите не се отказа. Хората прииждаха постоянно и си чакаха реда мирно и спокойно, непречещи и непричиняващи на никого неудобство. Всички бяха с маски, нямаше притеснени, че ще се зарязат на опашката. Тези, които не са гласували, просто или не са искали, или не им се е пътувало, или са били на работа.

Снежинка Костадинова: Аз също чаках 4 часа да гласувам, но ако бяха дошли след мен да гласуват, нямаше да успеят, защото секцията се затвори в 20 часа.

Мисля, че можеше да има поне още една секция в Бърно. Дано при президентските избори да има повече секции.  Дано да има и не само в Бърно. Тези избори бяха по-важни, защото България не е президентска държава, а парламентарна, но дано да има къде да гласуват хората от по-далечните региони на Чехия.

Антоанета Динева: Съжалявам, но аз лично познавам трима души, на които не им се е чакало на тая дълга опашка и са се отказали да си дадат гласа. От Млада Болеслав са дошли до Прага и… нищо.

Юлиана Василевова: Това е безумието, че отвориха само една секция в Прага, което на предни избори не е било така, но това не е, защото чехите са забранили, а защото на българските власти им беше изгодно да утежнят условията на гласуващите.

Кети Виткова: Трябва да се въоръжите с търпение до промяната на избирателния закон от новия парламент, а това, че Чехия не е разрешила в ситуация на карантина в страната за разкриване на повече избирателни секции, е въпрос на извънредната ситуация, а и може би на лоша логистика от страна на Посолството ни, защото избори в чужда държава се правят от двете държави (България и Чехия). Истина е и това, че тук, доколкото знам, интересът за каквито и да било избори е доста нисък – и може би и това е причината за подобно решение, което е доста логистична работа, която не се знае кой би трябвало да я върши?! А също така ми направи впечатление, че някои от даващите мнение говорят за някакъв “двоен аршин” от страна на Чехия за гласуване по пощата – та това въобще не отговаря на истината, защото това важи за техните избори, а не за нашите. При нас гласуване по пощата все още не съществува. Извинявам се за дългия коментар, но мисля, че всяко мнение е хубаво да се чуе.

Стефан Петков (бел.ред.: към друга участничка в дискусията): Ако бяхме обединени за изборите, в Прага щяха да се отворят поне две секции, което значително би намалило опашката пред единствената такава секция, защото бяха подадени 467 заявления за гласуване в посолството, а трябва да са над 500, за да се открие втора! Бяха подадени и 289 невалидни заявления, в които бяха посочени други градове, при условие, че решението на Чешката република бе известно! Вие бяхте една от тези, които агитираха и подадоха заявление за гласуване на място извън разрешението!

Точно така, въпреки забраната от Чехия, за откриване на изнесени изборни секции, извън територията на дипломатическата ни мисия, вие продължихте да агитирате хората да си подават заявления за Млада Болеслав И ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ, с което те автоматически ставаха невалидни, вместо да се събере кворум за втора секция в Прага! С което щеше да се улесни изборният процес и да има по-висока активност.

Силвия Кръстева: Ето как бяха активни българите в Прага при гласуването, някои са чакали 2,5 до 4 часа, за да могат да гласуват, а някои след 2 часа чакане се отказаха.

Голяма благодарност и поздравления за избирателната комисия, която показа не по-малък героизъм в битка с умората, и в тези трудни обстоятелства, с мъчителните маски през цялото време, за това, че издържаха, докато протоколите бъдат одобрени от ЦИК и комисията освободена.

Искаме да дадем по-голяма гласност на това, което се случи в Чехия, да потърсим отговори и препоръки за бъдещи избори. Не ни отнемайте правото на глас.

 

Материала подготви:

Ирена Ангелова
Млада Болеслав, Чехия

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.