Home » Авторски страници

In Memoriam Христо Буцев

2021.03.16 Няма коментари
Spread the love

Христо Буцев (09.05.1947 – 15.03.2021). Колаж: Dunavmost.com

На 15 март т.г., след дълго боледуване, почина журналистът, редактор и преводач, приятелят Христо Буцев. Същият ден проф. Нели Огнянова написа във Фейсбук: „Буцев. Една страница се затваря.“ Тази страница, впрочем, тази визионерска диря, която той остави в българската културна публицистика и не само, едва ли може да се повтори. Защото личности като него не се повтарят.

Снимка: Личен архив

Христо Буцев е роден на 9 май 1947 г. в София. Завършил е Френската езикова гимназия и Френска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1985 г. под негов превод излиза на български книгата на големия френския авангардист Антонен Арто „Театърът и неговия двойник“. Буцев е за кратко през 80-те години зам.-главен редактор на алманаха „Апропо“, издаван от Дома на хумора и сатирата в Габрово. Но почти целият му професионален път преминава във в. „Народна култура“, превърнал се после в „Култура“ и накрая във вестник „К“. Дълго време, до края на този емблематичен за българската културна периодика седмичник, той е негов зам.-главен редактор.

Христо Буцев (крайният вляво) с редационния екип на в. „Култура“, юли 2018 г. Снимка: Яна Лозева, в. „Култура“

През 1997 г. излиза „Първата вълна или шизофренията на прехода“ – сборник с интервюта на политици от началото на 90-те години, на който Христо Буцев е съавтор. През 2014 г., благодарение на внимателния му довършителен труд, излиза забележителният сборник със старокитайска и старояпонска поезия „Бели облаци“, който неговият приятел, големият китаист и преводач Крум Ацев, не успя да довърши приживе.

Първият брой на в. „К“, 5.10.2018 г.

По някакво стечение на обстоятелствата, последният публикуван тест на Христо Буцев е в Еврочикаго. Той бе за неговия колега от в. „Култура“ Любен Русков (вж. тук), който си отиде от този свят през февруари т.г. А последният сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в литературната ни рубрика, „Възвръщенци“, излезе през 2020 г. с текст на Христо на задна корица.

Искрени съболезнования на роднините, колегите и приятелите на Христо Буцев, който бе и наш приятел, на екипа на Еврочикаго. И неведнъж ни е оказвал своята подкрепа.

Почивай в мир, Христо, лек път във високите небеса! Там, където се преселиха преди тебе Крум Ацев, Русчо Тихов и други неповторими твои близки с космополитен дух, които никое време, страна или политическа система не можеха да превземат.

 

Мариана Христова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.