Home » Авторски страници, българи зад граница

Различната България… в Аржентина

2021.03.31 Няма коментари
Spread the love

.

Богатство на Родината ни са древните обичаи и традиции, непресъхващата душевност на народа ни и вечните послания, втъкани в традиционните му облекла и шевици.

Тези неща се ценят не само на наша земя, но и навън. Чак в далечна Аржентина, където преди дни виртуално беше представена една фотоизложба на прекрасни български жени в национални носии. Експозицията носи името „Различната България“ и е дело на документалиста-етнограф Асен Великов. Страстен почитател на автентичното във фолклора и превръщането му в образи, потапящи зрителя в различна реалност, за него може да се каже, че е своего рода художник, поставил си за цел да възроди нашенското.

Всичко това беше показано в програмата на интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ“ – медия, създадена от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. Тя, заедно с интернет радио „Моята България“, също собственост на българското дружество от Буенос Айрес, има за цел да популяризира родната култура и духовност на латиноамериканския континент.

В телевизионното предаване беше включено интервю на фотографа Асен Великов. В него той разказа как се родило увлечението му към снимането и неутолимата страст да преоткрива красотата на родното, българското и с творбите си да го увековечава. Сподели също, че въпреки факта колко много хора са напуснали България, радостно е, че се създават наши културни общности в чужбина. Като например в Аржентина. И разкри, че различната България от фотосите му в действителност е не друга, а тази наша България, която е в сърцата ни.

Предаването на интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ“ беше своего рода докосване до миналото, но с поглед към бъдещето. Съдейки по реакцията на зрителите, то намери голям отзвук особено сред наследниците на български емигранти в Аржентина, достигащи вече до четвърто поколение. „Различната България“ на Асен Великов вдъхновява да се научи повече за богатия ни фолклор, традиции и обичаи.

За да помнят нашите съотечественици винаги българските си корени и да не увехне никога любовта им към страната, от която са дошли предците им.

 

Аксиния Иванова,

ГА “Българите в Аржентина”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.