Home » Авторски страници, политика

Дълго ли ще продължи мълчанието?

2021.02.13 Един коментар
Spread the love

Известният български журналист Йосиф Давидов* е написал в своята Фейсбук страничка следното:

“Питам се как ще реагират европейските институции?
От 2015 г. в Полша на власт е партията „Право и справедливост“. През 2018 г. доминираният от тази дясна, национлистическа и католическа партия парламент, прие предложения от правителстото закон, според който могат да се осъждат хора за „публични обиди към полската нация“.
Именно по този закон във вторник, 9 февруари, бяха осъдени двама международно признати и уважавани изследователи: Ян Грабовски, професор в университета в Отава, и Барбара Енгелкинг, директор на Полския център за изследване на Холокоста. Според присъдата, те трябва „да поправят“ части от голямото проучване (1600 страници) със заглавие „Безкрайна нощ: съдбата на евреите в окупирана Полша“. Да поправят и да се извинят – на ищеца и „на полския народ“.
В книгата си авторите доказват, че кметът на Малиново в северозападна Полша Едуард Малиновски е отвлякал и ограбил еврейка, а освен това е предал на нацистите скрили се в гората евреи. Искът срещу историците е от 80-годишната племенница на кмета Филомена Лещинска, която е била подкрепена от организации, близки до „Право и справедливост“, като Полската лига срещу клеветите и Националния институт на паметта.
В дните на процеса в полицията е била разпитвана разследващата журналистка Катаржина Маркуш. Пред колеги тя казала: „Ясно е, че полското правителство иска да заглуши историците и журналистите, които се опитват да напишат истината за Холокоста: имало поляци, които са нападали евреите по време на войната. Това е факт. Защо ни преследват заради тази истина?“
…Разбира се, имало е и поляци, които са укривали свои сънародници евреи. Полша е държавата с най-много „Праведници на народите“ (почетно звание, давано от Израел на хора от нееврейски произход, които с риск за живота си са спасявали по време на Холокоста евреи от нацистко изтребление. Издирването и увековечаването на паметта им е една от дейностите на основания през 1953 г. мемориал Яд Вашем) – 7112 души…
Но хиляди документи и свидетелски показания доказват другото лице на значителна част от полкото население. Ян Грабовски смята за консервативна цифрата, която посочва в своя предишна книга: 200 000 евреи, убити от поляци!
Това е факт, в който никой от академичните среди в света не се съмнява.
Въпреки това, през XXI век в Полша човек може да бъде съден или разпитван от полицията за огласяването на този факт.
…Брюксел/Страсбург гробовно мълчи за случващото се в страна членка на ЕС.”

Към казаното от уважавания ни журналист, мога да добавя какво се случва в САЩ в последните дни. Всички знаем, че Доналд Тръмп, каквото и да е отношението ни към него, е подложен на уникален втори опит за импийчмънт. Тази процедура нарушава Конституцията на САЩ поне по два параграфа. Първо, защото Тръмп вече не е в президентския офис, и второ – експрезидентът е атакуван за своето слово на 6 януари 2021 г., в противоречие на първата поправка, гарантираща свободата на словото.

Да приемем, че Тръмп има много врагове, но дали обикновен човек не може да се окаже на неговото място?

Джина Карано

Вчера, 11 февруари 2021 г., стана известно, че Лукасфилм е разтрогнал договора с популярната актриса Джина Карано (Gina Carano – бивш ММА боец и модел), която изигра ролята на Кара Дюне в телевизионния сериал “Мандалорианецът”. Договорът е прекратен, поради публикации в социалните мрежи. Практически звездата беше обвинена в нацизъм за… антинацистки постове. И за това, че актрисата прави паралели между политическата ситуация в САЩ и преследванията на евреите. Вижте нейна публикация в Туитър.

В друга публикация в TikTok Карано директно е коментирала, че историята е редактирана и евреите първоначално са бити „не от нацистки войници, а от собствените им съседи, дори от децата им“. Актрисата сравнява омразата към евреите с днешните критики към хората за техните политически възгледи.

Публикацията бързо беше изтрита, но пък бе разпространена в Twitter с хаштаг #FireGinaCarano. Недоволните потребители поискаха от Дисни да уволни актрисата. От вчера е ясно, че звездата вече няма да участва в проектите на Междузвездни войни. Агенцията UTA също прекъсна връзките с нея.

Според доклад на анализатори от Nielsen Media Research, в края на 2020 г. The Mandalorian е класиран на 13-то място в списъка на най-гледаните телевизионни сериали за стрийминг услуги (14,5 милиарда минути). А в периода от 14 до 20 декември, проектът Lucasfilm успя да изхвърли такъв непотопяем мастодонт като The Office, който е основният актив на Netflix (57,1 милиарда минути), от първото място. Критиците пишат, че ръководството на Дисни със собствените си ръце застреля гъската, която снася златни яйца.

Много хора нарекоха уволнението на Карано политическо мотивирано и демонстративна репресия, след която мнозина ще помислят дали да изразят мнението си или да мълчат, за да не загубят работата си.

И аз виждам в хората около мен все повече страхове – да бъдат подложени на тормоз, да бъдат наказани, да загубят работата си…

Никога не съм очаквал, че мои приятели в САЩ няма да смеят да кажат, че са гласували за Тръмп, и че български младежи и студенти ще откажат да посетят родителите си на Коледа. Причината – общественото мнение, че пътувайки по празниците при най-близките си, показваш безотговорност и ставаш причина за разпространение на Ковид-19.

В други краища на света положението не е по-розово.

В съседна Турция в затворите са хвърлени с големи присъди журналисти и писатели, единствено заради това, че са опозиционери на Ердоган.

В Русия тровят с “Новичок” политическите си опоненти и свободомислещите (понякога успешно –вж. линк, понякога не толкова).

В Китай търсещите истината направо изчезват. Ето какво се случи преди почти година, на 25 март 2020 г., и за което писах тогава:

“Двама китайски граждани, Фен Бин и Чен Цюши (на снимката долу, заедно с лекаря Ли Венлианг, който първи съобщи за новия вирус и после почина), решиха да проучат реалната ситуация в Ухан и да разкрият истината пред Китай и света. Но и двамата млъкнаха и „изчезнаха“.

Техните близки и читатели се притесняват, че може би са изчезнали завинаги. Слава Богу, че в България журналистите засега само ги бият (последният случай бе преди 10 дни). Разбира се това не се отнася за тези от тях, които са близки до властта.”

Съществува една теория за това, че историята прилича на спирала – едни и същи събития се повтарят непрекъснато, но винаги са по-различни. Както Владимир Левчев пише в своя блог:

“Едно време учехме, че светът е “вечно движеща се материя”, а историята – непрестанен прогрес по възходяща права, или по възходяща спирала. С други думи, “колелото на историята се върти и ще продължава да се върти до окончателната победа на Комунизма!” (Има и алтернативен вариант, който повече ми харесва: ше продължава да се върти до окончателната победа на Либералната демокрация. А после?”

Личното ми мнение е, че след един кратък период на затишие светът става все по-политизиран и авторитарен. А хората вече са се отучили да живеят в такъв свят. И не знаят как да се съпротивляват на несправедливостта.

В емблематичната си книга „1984″ британският писател Джордж Оруел пише: “Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото “.

И днес едва 15% от студентите** в Китай разпознават емблематичната снимка „Tank Man”, показваща самотен протестиращ, който се мъчи да спре редица от танкове да навлязат в пощада Тянанмън, при събитията от 3 и 4 юни 1989 г.

man001

А още по-малък процент от така наречените афро-американци, които подкрепяха и гласуваха през 2016 г. за Хилъри Клинтън и през 2020 г. за Байдън, за сметка на Бърни Сандърс, знаеха че последният е бил лидер в усилията за десегрегация в общежитията на Чикагския университет. Че Сандърс се е борил също за десегрегация на публичните училища в Чикаго и е участвал през 1963 г. в мартенския поход във Вашингтон, ръководен от Мартин Лутър Кинг. (Вижте снимка от младежките му години.)

Демокрацията е непрекъснат процес и изисква ежедневни усилия, лишения и жертви. Но колко души сред нас са готови да пожертват работата си, за да издигнат глас за правото да живеем без страх?

Ще чуем ли какво каза Джина Карано днес: “Те не могат да ни отменят, ако не им позволим.” (“They can’t cancel us if we don’t let them”.)

 

Петър Стаматов

Нека си припомним уникалните кадри от 1989 година – Man vs. Тank

————————————————————————-

* Йосиф Давидов е роден в Шумен през 1945 г. Завършил е Пловдивската английска гимназия и Българска филология в СУ „Св. КлиментОхридски“. От 1969 до 1982 г. работи в международния отдел на в. „Труд“. На два пъти е кореспондент на БТА в Мадрид – от 1983 до 1987 г. и от 1990 до 1991 г. Бил е също гл. редактор на сп. „По света“ (1988-1989 г.), гл. редактор в агенция „Глобалпрес“ – Франкфурт/Мадрид (1993-2005 г.), редактор на „Нова дума“ – вестникът на българите в Испания (от 2006 г. насам). Автор е на четири публицистични книги, документални филми, многобройни репортажи. Интервюирал е стотици президенти, министри, водещи бизнесмени в повече от 60 страни.

** Данните са от книгата на кореспондента на NPR Луис Лим „Народната република на амнезията“.

.

One Comment »

  • Никола Ников said:

    Известният български журналист Йосиф Давидов би трябвало да познава книгите на Лев Гулин и други еврейски автори върху тази тема – “ХОЛОКОСТ”.

    Ето една страница на тази тема в негова помощ:

    http://www.balandin.net/Gunin/Gunin.htm

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.