Home » Авторски страници, българи зад граница

Генералният ни консул в Одеса обсъди с новия губернатор откриването на българско училище

2021.01.30 Няма коментари
Spread the love

Снимка: МВнР

Откриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка бяха сред темите на срещата на генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов и председателя на Одеската областна държавна администрация Сергей Гриневецкий – съобщи пресцентърът на МВнР.

Българският генерален консул в Одеса бе първият чуждестранен представител, с когото Сергей Гриневецкий се среща, след като пое поста миналия ноември.

Председателят на Одеската областна администрация изрази подкрепата си във връзка с откриването на българското училище – въпрос, който бе поставен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на посещението ѝ в Украйна през октомври 2020 г.

Одеското кметство е предложило да предостави статут на училище с разширено изучаване на български език, традиции и история на 31-во образователно училище в града. В момента българската страна очаква да получи от украинските партньори конкретния проект за предоставяне на статут.

Българите в Одеска област са мост на приятелството между двете ни страни, подчерта генералният ни консул Светослав Иванов. Той отбеляза, че българската диаспора в Одеска област и в цяла Украйна е добре интегрирана, а нейните представители са високо ценени за приноса си за развитието на украинското общество. Сергей Гриневецкий обърна внимание, че нашите сънародници са най-многобройната общност, сред представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област, и сподели симпатията си към България и българите като към етнически и културно близък народ.

По повод откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския район генералният ни консул постави въпроса за ремонт на отсечката на пътя, свързваща основното трасе Одеса-Рени със селото. Това е от съществено значение за развитието на туризма и за бъдещето на селото, чиито жители са предимно от български произход, подчерта Светослав Иванов.

Двете страни обсъдиха и отбелязването на 200-годишнината от основаването на град Болград – „столицата“ на българското национално малцинство в Украйна, през август 2021 г. Планира се в тържествата да участват високопоставени представители на двете страни.

Сред темите на разговора бе и запазването и функционирането на сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса. Обсъдени бяха и възстановяването на пряката въздушна линия между София и Одеса, както и възможностите за организиране на туристически форуми тази година, ако пандемичните условия позволяват това.

На срещата генералният ни консул и председателят на Одеската областна администрация потвърдиха стратегическите и партньорски отношения между България и Украйна, включително в контекста на споделените от двете страни европейски и евроатлантически ценности – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.