Home » Авторски страници, Е-Списание

От Павлик Морозов, през „1984“, до Хелена Дюк

2021.01.15 Един коментар
Spread the love


«Единственият паметник в на доносника е издигнат в чест на „героя-пионер“ Павел Морозов, влязъл в историята като детето доносник на своя баща (на снимката горе). Официалната съветска пропаганда прави от него герой, чийто пример могат и трябва да следват всички деца пионери по света. Паметник на детето доносник, това за нормалния слух звучи твърде невероятно, но е факт, който в продължение на десетилетия се считаше, че трябва широко да се популяризира с цел възпитанието на децата в дух на вярност и преданост към идеите на социализма.
Славата на Павлик Морозов затъмни популярността на много герои в СССР. За това малко момче, едва навършило 14 години, са създадени стотици произведения в разни жанрове – от поемата до операта. Неговите портрети ще намерим в един или друг вариант в много картинни галерии, на празнични честитки, на кибритени кутийки, на пощенски марки. Дълги години и днес в центъра на градове и села стояха бронзови и гранитни статуи, величаещи неговия „подвиг“. Те сякаш нашепваха на децата: врагът на социализма е сред нас, около нас, той трябва да се открие, той непременно съществува. Класовата борба се изостря с всеки успех на социализма.
Според Сталиновата теория с всеки изминат ден броят на шпионите, на враговете, на контрареволюционерите се увеличава. Те проникват и в партията, и то в най-висшите и ешелони, в политбюро, в ЦК. И дълг, особено на децата, е да ги откриваме, сред своите близки ипознати по примера на П. Морозов.
За това беше нужна широка пропаганда на доносничеството. Още от най-ранна възраст то трябваше да се втълпява в необременените още детски умове.
Начело на тази хвалебствена кампания за разиширяване на доносничеството, инспирирана отгоре, голяма роля изиграха пионерските организации и учителското съсловие. Те бяха принудени да създават зали, кътове на името на Павлик Морозов, където се провеждаха пионерски сборове, приемаха се пионери. Гипсовите бюстове, изработени в хиляди екземпляри, които ежегодно се възпроизвеждаха, се връчваха масово на спортни състезания. На името на Павлик Морозов се назоваваха кораби и библиотеки. Неговата официална длъжност е Герой – пионер на Съветския съюз номер 001.
В историята на човечеството нито едно дете не е увенчавано с такава слава.
Ако накратно формулираме подвига му, той се състои в това, че в началотона 30-те години Павлик Морозов донася в ОГПУ (по-късно КГБ) в тайната полиция, че неговият баща е противник на съветската власт. Той е арестуван и без съд изчезва някъде в сибирските лагери. Враговете на партията убиват малкото момче (1932). Оттогава всички деца пионери в СССР започва да изуават неговата биография.
И така младият доносник, предател на собствения си баща, става национален герой на огромната страна.»

Този текст е на проф. Ангел Веков от книгата му «Записки от секретните архиви», а по-долу виждате цитат от книгата «1984» на Джон Оруел.


След щурма на Капитолия миналата седмица, когато протестиращи нахлуха в Конгреса, ФБР обяви, че разчита на обикновените граждани да разпознаят част от хората, нарушили закона, и да ги докладват на властите.


Никой обаче не е предполагал, че ще се стигне до уникален случай – дъщеря да издаде майка си.

Ето какво още прочетохме за случилото се в tribune.bg:

Никой обаче не е предполагал, че дъщеря може да издаде майка си. Точно така обаче постъпва 18-годишната Хелена Дюк. Тя случайно забелязва майка си във видео от размириците във Вашингтон и го споделя в профила си в „Туитър“.

Хелена получава видеото от братовчед си и решава да му даде гласност в социалните мрежи, пише „Ню Йорк Таймс“.

Оказва се, че действията й никак не са случайни. Зад необичайното поведение на дъщерята се крият поллитически възгледи. Хелена посещава протестите за расова справедливост, а майка й, която е дългогодишен демократ, започва да подкрепя президента Доналд Тръмп все повече. Това изостря отношенията между двете през последните години.

На видеото, което Хелена разпространява, се вижда чернокожа жена, която е обградена от множество поддръжници на Тръмп във Вашингтон. Бяла жена посяга да я удари, чернокожата жена отвръща, а тълпата я напада вербално. Бялата жена от клипа е майката на Хелена Дюк.

Заедно с майка си Хелена разпознава във видеото леля си и чичо си.

Въпреки, че с предателството си Хелена рискува майка й да бъде подведена под съдебна отговорност, 18-годишното момиче смята, че това е най-правилното, което може да направи в тази ситуацията.

„Членовете на моето семейство трябва да бъдат държани отговорни за действията си“, казва момичето.

В Туитър Хелена дори напада майка си:

„Хей, мамо, помниш ли, когато ми каза, че не трябва да ходя на BLM протестите, защото има насилие… това ти ли си?“, а след това добавя още един пост: „Това е либералната лесбийка, която бе изритвана от дома си множество пъти.“ Към публикацията включва и имената на чичо си и леля си.

На следващата вечер, след като видеото е обиколило социалните мрежи, майка й и леля й започат да й изпращат заплахи по телефона, и да й се обаждат.

„Майка ми ми писа, че съм си пропилявала живота. Леля ми каза да забравя за колежа. По същество те ми обясниха, че съсипвам живота си по този начин“, разказва Хелена.

След като майката е уволнена от работа заради проявата си, се оказва, че Хелена няма да има пари за колеж. Тя планира да кандидатства в Университета в Сан Диего, за което обаче са й нужни средства.

Тя намира изход от тази ситуация благодарение на популярността, която набира в интернет. Публикацията й е споделена над 80 хиляди пъти и много хора, които също са пострадали от политическите възгледи на семействата си, пращат пари за следването на момичето.

Хелена прави кампания в gofundme.com за набиране на средства.

„Мечтая един ден да стана адвокат, но ми трябва помощ, за да стигна до там. Надявам се да отида в колеж и да вляза в Корпуса на мира. Искам да направя света по-добро място, за което ми трябва помощ“, обръща се тя с призив за помощ към хората.

Към момента в кампанията има събрани почти 59 000 долара. Над 800 души са дарили между 10 и 100 долара за Хелена Дюк, подкрепяйки я в това, което е направила.

В момента момичето живее при баща си. За да си вземе вещите, се връща в дома на майка си, придружена от полиция.

До този момент майката и лелята на момичето не са коментирали случилото се.

Хелена признава, че в един момент е почувствала силна вина за публикацията си в Туитър, но братовчедите й са я подкрепили.

„Наистина не мисля, че съм направила нещо лошо. Те трябва да понесат отговорност“, смята тийнейджърката.

На снимката долу се вижда сумата на събраните до този момент средства, а на следващата и някои от дарителите й, сред които виждаме имена/никове като Павлик Морозов и Владимир Путин..

One Comment »

  • Peter S said:

    Наш читател алармира за неточност в статията ни. Ето какво ни писа:

    „Има една неточност. Бялата жена не нападаше черната полицайка! Черната полицайка с ехидна физиономия без нищо се обърна и фрасна кроше на жената! По скай нюз го даваха над 100 пъти Та съм сигурна. И тъй като черната полицайка счупи носа на жената, която пак повтарям не я нападаше, хората я пренесоха! Но ако беше Бяла полицайка ударила черна протестираща, какво щеше да се случи?“

    Благодарим за предупреждението, но понеже използвахме чужд текст, няма как да го променяме. Достатъчно е хората да видят този коментар.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.