Home » Авторски страници, Е-Списание

Нова форма на робство в съвременна Русия

2020.12.10 Няма коментари
Spread the love


В Русия се развива нова индустрия, превръщаща хората в роби. Разследване на руски медии

През последните седем години широко са разпространяват «работни домове», които обещават да помагат на хората, а след това ги задържат насила, принуждавайки ги да „работят само за прехраната си“. Такива домове са се появили в почти всички големи градове, съобщава разследващото движение „Алтернативи“.

В същото време държавата не обръща внимание на такава мащабна мрежа. Повечето организации не са официално регистрирани, някои от тях успяват да се маскират като рехабилитационни центрове или благотворителни фондации.

Попадайки в такъв дом първо подписваш въпросник-договор. Според документа, всеки „доброволец“ приет в дома трябва да се съгласи да ограничи свободата си на движение, контактите си с роднините и да отхвърля всякаква информация, която може да навреди на дома.

Но организаторите на такъв дом заявяват: „Тук всичко е законно. В организацията остават само онези, които искат сериозно да променят живота си “.

Историите на онези, които се озовават в работещите домове и са се превърнали в роби, се появяват в медиите почти всеки месец. През октомври 2020 г. „Комсомолская правда“ публикува историята на Дмитрий Винокуров, който по чудо е избягал от робството в една от незаконните фабрики за тухли в Дагестан. През ноември порталът 78.ru пише за 41-годишен жител на Санкт Петербург, който е жестоко бит и изнасилен с полицейска палка в такъв работен дом, след като е отказал да предаде 4 хиляди рубли, спечелени от тежък труд. На други места се стига до препродажба на хора за по-малко от хиляда долара.

Според движение „Алтернативи“ работните къщи се разделят на три основни категории:

«В първата категория са тези, които се маскират като рехабилитационни центрове и благотворителни организации и се ползват с безвъзмездна подкрепа.

Втората категория включва тези, които се позиционират като работни домове. „Те директно търсят хора, които имат трудна житейска ситуация. Примамват ги, отнемат им документите и ги карат да работят. По правило такива хора не получават никакви пари. Често те са принудени да работят по изграждането на частни къщи, товарене и разтоварване, копаене на градини и други подобни “, смята шефът на „Алтернативи“. Според него подобни структури се управляват от бивши затворници. Съответно те установяват затворнически правила.

Третата категория работни къщи са отворени с подкрепата на Руската православна църква. От „Алтернативи“ смятат тази категория за най-безобидната. Сред такива организации е и дом «Ной». Те използва пари, спечелени от членовете на общността, за подпомагане на инвалидите и възрастните хора в общността. Но според „Алтернативи“ „Има истински лов за тези, които са в състояние да работят, а се отбягват тези, които не могат“.

Пенсионерката Валентина Александровна от Високовск, която успя да спаси племенника си Востриков, смята, че собствениците на такива незаконни структури са в добри отношения с местните власти и районните полицаи. И в случай на бягство, жертвите не могат да намерят истинска подкрепа от местните служители по сигурността.
Тя е сигурна, че поне един от служителите по сигурността на Конаковски район в Тверска област покровителства собствениците на работната къща, в която е бил приет нейният роднина. Почти веднага след като Востриков избягал, държавен следовател й се обадил по телефона и се опитал да разбере къде точно е племенникът на жената.

Олег Мелников от „Алтернативи“ разказва за друг слуай и че въпреки участието на полицията в спасяването на 33-годишен московчанин, изпратен в работна къща в Твер, по тази история също не е образувано наказателно дело. Почти всички полицаи в Русия си затварят очите към този проблем. Те оправдават двоето бездействие с думите: «Ако хората сами искат да работят за храна, какво можем ние да направим?»

«Само случайност може да помогне на хората, които стигнат дотам, да бъдат спасени»- убедено от собствения си опит, пише Информационо агентство „Znak“, което изпрати в такъв дом журналист под прикритие.

Изслушайте по-долу звукозаписа (на руски език)«Кто и как становится рабами в России». В записа на радиостанцията «Ехото на Москва» се разказва за експеримента на журналистите от Информационно агентство „Znak“.


Нека припомним, че още през 2018 година Walk Free включи Русия в топ 10 на държавите по абсолютен брой роби, заедно с държави като Индия, Китай, Пакистан, Северна Корея, Нигерия, Иран, Индонезия, Демократична република Конго и Филипините. Според глобалния индекс на робството почти 60% от всички роби в света живеят в тези десет държави.
Фондацията изчислява, че около 40 милиона души по света са в съвременни форми на робство. От тях 24,9 милиона подлежат на принудителен труд, други 15,4 милиона са принудени да сключат насилствен брак. Около 71% от всички жертви са жени и момичета.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.