Home » Авторски страници

Кириак Стефчов и образованието

2020.12.11 Няма коментари
Spread the love

.

ТЕСТ ЗА

АВТОРИ, ИЗДАТЕЛИ, ОЦЕНИТЕЛИ НА УЧЕБНИЦИ,
МИНИСТЕРСКИ ЧИНОВНИЦИ, ПОЛИТИЦИ,
ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Уважаеми читатели, по-долу може да видите тест по български език за шестокласници. Задачите в него са 25, времето за попълване на отговорите – 30 минути.

Понеже в момента учениците в България се обучават дистанционно, и решаването на тестове става по същия начин. Така че за 30 минути всичките 25 задачи трябва да бъдат решени. Ако ученикът не е успял за половин час да попълни отговорите на всички задачи, системата няма да приеме теста му. Ако пък за попълването на всички отговори му е било необходимо повече време и той отговори примерно за 35 минути, все едно, че не е решил нито една задача – и да изпрати попълнения с отговорите на всички задачи тест, поради просроченото време, той няма да бъде приет. И така детето може да получи двойка.

А сега, след показания пример за тест по български език за шестокласници, т.е. за 12-годишни деца (в който за прочитането на условието на всяка една от 25-те задачи, на отговорите към нея, верни и грешни, мисленето и попълването на верни отговори, изпитваният уменик има на практика по минута и 2-3 секунди), следва един друг тест, който е за възрастни, има само три задачи и времето за попълване на отговори не е ограничено. Този тест може да бъде попълнен при желание от автори и издатели на учебници, чиновници в МОН, политици, директори на училища, преподаватели по БЕЛ, университетски преподаватели и пр. Това може да стане за 30 минути, три часа, а, ако някой се затруднява – за три или повече дни.

ПЪРВА ЗАДАЧА: Кой, според Вас, би могъл да се справи най-успешно и своевременно с теста по български език за шестокласници, показан по-горе? (Може да отбележите повече от един отговор, ако сте убедени, че си струва.)

1. Иван Вазов

2. Христо Ботев

3. Йордан Йовков

4. Елин Пелин

5. Пейо Яворов

6. Друг класически автор в българската литература

7. Висшист с филологическо образование

8. Висшист с нефилологическо образование

9. Висш чиновник в българската администрация

 

ВТОРА ЗАДАЧА: Какви, според Вас, са основните цели и очаквани резултати от начина на преподаване на български език в училищата днес? (Задачата има няколко верни отговора.)

1. Българските ученици да могат да се изразяват свободно и грамотно, писмено и говоримо, на български език, да познават добре основните граматически правила и понятия, да бъдат стимулирани да обичат българския език, да усетят неговите специфики и богатство.

2. Българските ученици да изучават още в началните и прогимназиалните класове български език така, щото, ако нямат изявена наклонност от малки да стават лингвисти, да намразят предмета и да го учат насила.

3. Да се поддържа стабилна основа за съществуването на бизнеса с частни уроци.

4. Да се научат родители или други роднини на 9-годишни деца (третокласници) да редактират текстове – понеже с това трябва да се занимават отрочетата им, много от които още сричат. А родителите на 11-12 годишни деца (5-6 клас) да научат накрая, ако не са знаели, що е то морфемен анализ, синтактична служба, синтактични признаци, морфологичен анализ и пр. (Ако не направят това навреме, едва ли ще успеят да наваксат, когато децата им стигнат 7, 8, 9 и пр. класове.)

5. Авторите, съставителите, оценителите на учебници, учебни помагала, тестове по БЕЛ да влагат своя ценен принос в общия уклон към претенциозни, неподходящи за съответната възраст на учащите се методики, водещи до “колоси на глинени крака” в усвояването на знания и по други предмети.

 

ТРЕТА ЗАДАЧА: На какво, според Вас, се дължи това, че много завършили средно образование български ученици, че даже и някои завършили висше образование младежи, не могат да пишат грамотно на български? (Задачата има няколко верни отговора.)

1. Всички подобни ученици, съответно младежи, са били не достатъчно интелигентни, мързеливи, небрежни и затова не са се научили да пишат грамотно на български, без значителни правописни и пунктуационни грешки.

2. На претоварения, усложнен начин на преподаване на български език. “Колосът на глинени крака” оставя отломки, не и основа. (Героят на Вазов Кирияк Стефчов, с неговата витиевата претенциозност към децата, пасти да яде.)

3. Родителите на подобни ученици и младежи не са отделяли време да помагат на децата си в уроци, домашни, тестове, а по-късно – ако се наложи и са в състояние – и в курсови, и дипломни работи. И хем не са отделяли време, хем не са намерили или платили на някого другиго – да помага на децата им, вместо тях.

5. Тези ученици и младежи не са намерили сами кой друг да им пише домашните, да им помага в тестове и пр. Респективно – кой по-късно да пише курсови или дипломни работи вместо тях, да им коригира правописните грешки и пр.

6. На това, че дори да си купиш диплома за средно или за висше образование, пак може да си останеш неграмотен.

———

ПОСЛЕСЛОВ: Ако за някои от адресатите на този тест верните отговори са трудни, а на други те не се харесват, нека поне кажат кому трябва да пишем двойка.

 

Мариана Христова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.