Home » Авторски страници, политика

МС назначи математик за председател на ДАБЧ

2020.12.03 Няма коментари
Spread the love

Проф. Илия Гюдженов. Снимка: swu.bg

Илия Гюдженов бе назначен от Министерски съвет вчера за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Той е бивш ректор на Югозападния университет в Благоевград, професор по математика.

Проф. Гюдженов е бил предложен за този пост от вицепремиера Марияна Николова, са съобщили за „Klub Z“ от правителствената пресслужба. Припомняме, че г-жа Николова завеждаше кабинета на Валери Симеонов като вицепремиер, преди Симеонов да освободи този пост след протести срещу него и той да бъде зает от Николова, по негово предложение.

В съобщението на правителствената преслужба за назначението на Илия Гюдженов, което бе съвсем лаконично, се казва, че той „притежава необходимия ценз, съгласно изискванията на Закона за администрацията“.

Освен бивш дългогодишен ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“, Илия Гюдженов е и член на Научния съвет на Македонския научен институт. Проф. Гюдженов е бил освободен от поста ректор на ЮЗУ на 19 май т.г. През 2006 г. Югозападният университет бе разследван, впрочем, заради скандалната програма „Дипломи срещу спонсорство“, като в този скандал бе замесено и името на ректора проф. Гюдженов.

Припомняме, че след арестуването и разследването на бившия председател на ДАБЧ Петър Харалампиев през есента на 2018 г., заради търговия с удостоверения за българското гражданство, Агенцията се управляваше от и.д. председател. А сега на поста председател на ДАБЧ сяда Илия Гюдженов. Какъв точно е професионалният опит на проф. Гюдженов да оглави единствената специализирана държавна структура, касаеща българите в чужбина?

И още едно припомняне – преди пет години, по инициатива на нашето издание, след писма и апели до институциите, се проведе изслушване на кандидати за председател на ДАБЧ. Кандидатите, които се явиха на изслушването пред създадена за целта комисия, трябваше да представят свои концепции за дейността на Агенцията. Инициативата беше всъщност да има конкурс за тази длъжност, не назначаване. Но законовата процедура не се промени и единственото различно, което се случи през 2015 г., бе това, че все пак имаше процедура по изслушване на кандидатите и представяне на техни концепции.

Тогава след изслушването бе назначен Борис Вангелов, който бе един от участниците в изслушването и оглави после Агенцията, до назначението на Петър Харалампиев. А след Харалампиев и след управлението на и.д. председателя Димитър Владимиров, имаме сега поредно политическо назначение – дошло, както изглежда, от коалиционните патрьори на ГЕРБ.

Проф. Гюдженов може да бъде свързан с темата „българи в чужбина“ само заради участието си в Македонския научен институт, както и с това, че според някои българи в Сърбия, е помагал на български деца там.

Но принципно важното е, че всички председатели на Държавата агенция за българите в чужбина продължават да се назначават, според моментната воля на управляващите, които и да са те. Че за този пост, сякаш не се изисква специфичен професионален опит, свързан с политиките на България към нейната диаспора, към българските емигрантски и исторически общности по света. Че няма конкурси, нито представяне на концепции и пр. И, рано или късно, това трябва да се промени.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.