Home » Авторски страници

Филмов фестивал онлайн за българите зад граница

2020.11.20 2 коментара
Spread the love

Над 20 родни филмови продукции ще бъдат достъпни за гледане извън територията на България, по повод 15 години от създаването на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Инициативата ще продължи от 20 ноември до 6 декември. Виртуалният филмовият фестивал „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ ще представи разнообразна селекция от съвременни пълнометражни, късометражни, документални и анимационни филми.

Проектът е насочен към сънародниците зад граница и се осъществява с подкрепата на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят. Домакин е онлайн платформата Neterra TV+, а избраните заглавия ще могат да се гледат безплатно по всяко време и на всякакъв вид устройство.

Сред избраните заглавия попадат няколко от нашумелите филми на режисьора Ники Илиев – „Чужденецът“, „Живи легенди“ и „Нокаут“. Аудиторията ще може да види и първия пълнометражен игрален филм на АГИТПРОП – „Безкрайната градина“ на режисьора Галин Стоев, който има зад гърба си почти три десетилетия опит на театрална сцена, 10 от които във Франция.

Селекцията предлага и една от документалните продукции на утвърдената компания, разказваща историите на пет от най-представителните сгради на социализма – „Дворците на народа“.

Сред предложенията са още „Летете с Росинант“ на режисьора Джеки Стоев, с музика, композирана от Горан Брегович, както и една история за порастването, разказана през погледа на Димитър Коцев – Шошо в „Маймуна“.

„БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ включва още игралния филм на Анри Кулев „Цахес“, документалните му „Загадката Веда Словена“ и „Душевно“, както и анимационния „Пук“, по обичаната приказка на Валери Петров.

Кадър от “Пук”

Сред документалните продукции са още „Да обичаш Кармен“ с Александрина Пендачанска и „Стихията Медея“ със Снежина Петрова, както и още един от филмите на Найо Тицин – „Златното сърце на София“, сърежисиран от Горан Благоев.

Любопитството на българите зад граница могат да събудят и документалните продукции на Таня Пандурска „Вярвам в гения на българския народ – Проф. Иван Шишманов“, “Непобеденият генерал – Владимир Вазов“, „Константин Величков – европеецът“, както също и продукциите на БНТ „Мъдростта на Александрия“ и „Цигулката е моят глас“.

Кадър от “Задачи за деня” по Стефан Иванов, “Компот Колектив”

Късометражните предложения във фестивала са продуцирани от “Компот Колектив” и обединяват 6 съвременни български поеми, пресъздадени в 6 авторски филма в проекта „Щрих и стих“.

Neterra TV+ е нова българска онлайн платформа, в която всички киномани могат да наемат или да закупят за гледане най-новите и качествени български филми, чужди заглавия, събития на живо и друго авторско съдържание. Платформата е част от Neterra.TV, която вече 15 години предоставя на сънародниците в чужбина достъп до най-гледаните български телевизионни канали, филми, предавания и музикални клипове във високо качество за целия свят. Каталогът на https://neterra.tv/plus е достъпен без необходимост от абонамент и се обновява непрекъснато.

Филмите от фестивала „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ ще бъдат достъпни от 20 ноември до 6 декември за целия свят извън България.

 

Нина Корнилева

.

2 коментара »

  • Маria said:

    Достъпът не е безплатен, изобщо няма и дума за фестивала, филмите просто могат да се наемат. Само PR

  • Mariana said:

    Съжалявам, Мария, ако този фестивал, който е подкрепен от Държавния културен институт към министъра на външните работи и информация за който бе изпратена на медиите и от пресцентъра на МВнР, и от други податели, е организиран по такъв начин. В официалното съобщение от пресцентъра на МВнР за този фестивал, изпратено на 21 ноември т.г., се казва, впрочем, че фестивалът ще е безплатен. Може би зависи откъде влизате, дали от страната или от чужбина.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.