Home » Авторски страници, политика

България по време на втората Ковид вълна

2020.11.19 Няма коментари
Spread the love

.

3938 нови заразени в България вчера от Ковид-19 и 117 починали. За първите три дни от седмицата – 400 починали, както и 448 нови заразени медицински работници. Починалите от вируса са станали общо 2530. 382 нови заразени са постъпили в болници (за миналата седмица те са били 1425, за по-миналата – 1142, а за по-по-миналата – 644). Постъпилите в болници са станали общо 5629, а заразените медицински работници – 4330. 313 (вчера 303, онзиден 288) са хората в момента в интензивните отделения, в неистова битка за живота си. За София данните са за 3454 нови заразени (за миналата седмица те са били 7068, за по-миналата 7959, а по-по-миналата 6495). Така заразените в София са станали 35 939. Обобщените данни са на проф. Николай Слатински, който следи обявената статистика за заразени и починали от коронавируса в страната от много време насам.

Здравната система е в колапс. Има и случаи на починали пациенти на стълбите на болница, както и на изписани преждевременно болни от Ковид-19, които си умират вкъщи. Доста нуждаещи се въобще не могат да стигнат до болница, която да ги приеме. В момента, който има нужда от спешна медицинска помощ, поради сърдечни заболявания, инсулт и др., като нищо може да умре, без да получи такава.

Още за ситуацията в България по време на втората пълна от Ковид-19, за цената на PSR-тестовете, за отявления недостиг на медицински кадри и за натовареността на лекарите на първа линия – в коментарите по-долу.

Илюстрация: Еxpert.bg

Николай Марков:

Очевидно е, че Здравната каса продължава да се източва с невиждани мащаби на злоупотреби, досущ като всички други публични средства. Мафиотският тумор е вече метастазирал в цялото държавно институционално тяло!

Подължавам да се питам – как така един най-обикновен маркер, какъвто е PSR–тестът, и цената му е около 8 български лева, Здравната каса (т.е. от нашите пари) плаща 60 лева, а в така наречените “лаборатории” всеки от нас плаща по 100-130 лева!? Как се нарича това безобразие, освен с израза престъпна дейност.

И как е възможно да експлоатираш смъртните страхове на хората, за да ги обираш по най-долен начин, и в същото време да говориш за европейски ценности и култура? Това е толкова гнусно от страна на властта и съучастниците й, че има измерения само на здравен тероризъм. Много е унизително!

Може някои да на се съгласни с мен, но моят човешки и професионален опит показват, че опитът за заобикаляне на проблемите или израстването над тях е напълно погрешен. Всеки проблем трябва да се решава открито, смело и категорично. В противен случай, човек влиза в омагьосана спирала, от която няма излизане. Винаги ще има лица, които ще искат да живеят на гърба на другите по престъпен начин, но времето на такива трябва да е ограничено и те да го знаят. Всеки сам да избира.

А днес под крилото на мафията всички простаци трупат пари от продажба на страхове и това е недостойно, цинично и обществено опасно поведение, което лично аз, ако имах санкция, бих наказал по реципрочен начин и с виртуозна възпитателна техника. За корекция и утвърждаването на добрата държавна практика.

Рибата се вмирисва от главата – PSR струва 8 лева, плащаш 130 лева и всички институции и граждани мълчат. Като отдавна умрели черноморски мафиотски риби.

***

Според министъра на здравеопазването, лекари няма вече никъде по света, така че ще се примирите да Ви “лекуват” санитари и студенти, срещу заплащане от Ваша страна на сумата от 6 милиарда годишно!

Според ББ, злоупотреби с еврофондове и корупция има навсякъде по света и ние сме накрая на класацията, така че ще се примирите да изчезват от държавата 75 процента от целия публичен финансов ресурс!

Според другите министри от ОПГ ГЕРБ, припявайки на своя Али баба, България е най-голямата производителна сила в света, с най-бързо развиващата се икономика, готова да посрещне всички възможни предизвикателства на времето. Стандартът и качеството на живот нарастват с такива стойности, че нито една държава в ЕС не може да се сравнява по този критерий. Престъпността е напълно изчезнала, има свободни работни места с ултра високо възнаграждение и строим невиждани за света магистрали. На път сме да оставим зад гърба си водещите световни сили във всяко едно измерение – включително с нова българска ваксина.

Нея ще Ви я постави, който оживее в този наш земен рай.

.

Проф. Николай Слатински:

От писмата, получени от мен като лични съобщения:

„Лекар съм и съм точно такъв, какъвто е описваният лекар от Вас или показван по телевизията – уморен, работещ на предела и дори отвъд предела на силите, задаващ си въпроса за смисъла на тази безумна саможертва, която ние правим, за да преглеждаме и лекуваме хора, поне 75% от които са казвали, че вирусът е конспирация, че вирус няма, че е безобиден, и не са спазвали мерките, държали са се наивно или умишлено безхаберно.

Пиша на Вас, за да се получи гласност. Макар и гласността да не помага, защото гласът е от полза, ако има уши да го чуят и сърце да вникне в казаното от него.

Безкрайна обида сме затаили по отношение на управляващите. Един колега днес почти припаднал след 55 скенера, каза: “Ох, ако ми дойде тук да го гледам на скенера премиерът или министърът, честна дума, ще откажа да го гледам, защото ние сме жертвите на тяхната управленска некадърност!”

Няма да ми повярвате сигурно, но в нашата болница идват за прегледи всякакви хора, много хора, даже ненормално много хора и половината от тях са заразени с ковида! Половината!
Статистиката, която Вие отразявате за заразените ежедневно, е тотално непълна и аз не знам дали това е така заради умишленото криене на истината от премиера и цялото му премиерско войнство, или пък никой в тази страна не иска да знае какво е реалното положение на нещата.
Властите не искат да знаят, за да не носят отговорност и да не ги изхвърлят с камъни и дървье от меките кресла.

Хората не искат да знаят, защото, колкото повече знаят истината, толкова повече ще се паникьосват, по-добре им е в блажено незнание. Блажени са зле информираните!

Ще попитате откъде зная, че всеки втори, идващ за нещо в болницата, е с вируса? Ами от скенера – там не само се вижда картината на заразеността на болния, но и фазата на заболяването от вируса. Виждаме го като разтворена книга. Всичко е пред очите ни.

А като видим какво му е и установим, че е тежък случай, понеже отдавна няма свободни места
(ало, министре-нещастнико, ти, както, казват към нас – ни чуеш, ни алиш!!), ако има линейка, ако няма – с лична кола на близък, започва разкарването по болници, колко пъти вече се случва да умре човекът, докато го лашкат насам-натам. По телевизията съобщават за отделни случаи, ако някой роднина се обади за случая.

Трагедията е пълна. Повече от 30 години съм лекар, такова всеобщо нещастие не съм виждал. И е вярно, че вирусът е голяма гад, напаст, но няма да преувелича, ако кажа, че всяко второ лично нещастие поради вируса е заради управленско нехайство, заради половин годината клатене на краката, разтягане на локуми, тотално бездействие и едно омръзващо, направо мерзко “Аз, аз, аз, аз”! Да си го вземе това “Аз” тоя нарцис и не знам къде да си го завре! Ама как няма да съм бесен и циничен, като, гледайки толкова много хора с моята образна диагностика, аз на ден издавам по няколко смъртни присъди на хора, които при по-добро… какво говоря – при добро управление – нямаше да са осъдени от болестта на смърт.
От моята гледна точка на човек, който без сън, без покой е на първа линия от март, най-лошото в народа ни изплува най-отгоре – във властта…“.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.