Home » Авторски страници, политика

Статукво и протести. Важните въпроси и отговори

2020.10.05 Няма коментари
Spread the love

Снимка: БГНЕС

Не преставам да се удивявам: една голяма група хора – от сериозния творец Стефан Цанев и до най-редовия човек на опашката в кварталния супермаркет – само дирят повод да се вгледат в някои отделно взети действия на някои отделно взети протестиращи и да сбърчат с погнуса чела, да надуят от недоволство бузи и да лепнат общ етикет на протестите, демонстративно отричащи ги и упорито очернящи ги.

Протестират или подкрепят протестите десетки и стотици хиляди. Хората са различни, всеки, казват в Пернишко, си е башкà луд. При желание може да се намерят отрицателни примери и деструктивни действия навсякъде – стига да ги търсиш, стига да се предубеден и да подхождаш преднамерено.

Но да обсъждаш някои конкретни действия на някои конкретни протестиращи и да ги генерализираш, прехвърляйки ги автоматично върху всички действия на всички протестиращи, означава висша форма на лицемерие.

И защо са нужни подобни усилия – просто кажи ясно и категорично, че всъщност Статуквото те устройва, че при него на теб лично не ти е особено зле, че поради тази причина не забелязваш морала и постъпките, езика и арогантността на управляващите, няма пък заради тях да си разваляш рахатлъка. Или си признай, че макар Статуквото да не ти изнася, повече от неговото отхвърляне те плаши възможността да не би да се случи нещо, което да влоши нещата – за теб лично.

Генерализирането на частните случаи, неизбежно случващи се при толкова много протестиращи и още повече техни подкрепящи, измества акцентите, отклонява встрани главните въпроси и бяга от неизбежните и неопровержими отговори на тези въпроси.

А те са:

Вредно ли е това Статукво за България?

Вредно е!

Изчерпан ли е този проолигархичен модел, който лишава България от бъдеще и я ориентализира, превръщайки я в някаква хибридна, донякъде „мека“ форма (засега мека) на източноевропейска или западноазиатска сатрапия?

Изчерпан е!

Ескалира ли в страната ни потресаващо абсурдна по мащабите си корупция?

Ескалира!

Управлявани ли сме некомпетентно, с презрение към знаещите и можещите, честните и почтените, кадърните и талантливите, способните и модерно мислещите?

Управлявани сме!

Опозори ли обществените отношение и националното достйнство премиерът с циничния си език (ПКП, но и не само) и бруталните снимки с пачките евро?

Опозори!

Става ли България все по-малко демократична, все по-малко европейска, все по-малко нормална, все по-малко развиваща се?

Става!

Има ли остра необходимост от Промяна?

Има!

Ето над тези въпроси и тези отговори трябва да се замислят всички, които се гнусят от протестите и се потрисат от протестиращите – от всички протести и всички протестиращи, заради отделно взети постъпки на отделно взети недоволни от властта!

Трябва да се замислят всички – от сериозния творец Стефан Цанев и до най-редовия човек на опашката в кварталния супермаркет.

Нека дадем главните отговори на основните въпроси. Те ще очертаят нова перспектива пред България. Защото, каквито и несимпатични отделни действия да има на отделни протестиращи, те са 10 000 пъти по-безобидни от арогантното поведение, циничния език, корупционните далавери и погазването на демократичните норми и стандарти от властта.

Затова да отсеем зърното от плявата и да видим отвратителната греда в безочието на тази власт, вместо да се отвращаваме от сламката в отворените очи на протестиращите…

 

Проф. Николай Слатински

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.