Home » Авторски страници, политика

Народът влезе в политиката

2020.10.10 Няма коментари
Spread the love

Снимка: БГНЕС

МЛАДА  БЪЛГАРИЯ

НАРОД, ПОЛИТИКА, СОБСТВЕНОСТ

Народът ни влезе в политиката, сериозно и задълго, вече от три месеца. Не като обществено мнение, а със собствено мнение за себе си и собствени политически действия. В този смисъл е предизвикателство и за социолози, и за политолози, срещу методиките им за изучаване на политическите процеси. Продължават да търсят нагласи и да редят пасианси как ще изглежда новият парламент, както се казва – сметки без кръчмаря – и да не виждат това, което всъщност става.

Политиката е на площада – като масово социално действие – и то не какво да е, а политическо.

Нова реалност в политиката. В теориите за социалното действие това се нарича революция – дали нежна, или червена, както е според Маркс и Ленин – отречени теоретици от социалната и политическата практика, защото идеалът беше сменен или подменен.

Преди трийсет години удавиха народа в реки от голословие, народът ни при социализма си беше мечтателен и наивен като всички мечтатели. Раздадоха му мечти – сламките, с които да плува в “елитния” капитализъм. Друг не можеше и да има, след като идеята беше да се трансформира социализмът. Кой изгоря в “трансформатора”, се видя. И кой се въздигна – също. Във всеки случай, не един милион комунисти станаха милионери. Но хора като бившия премиер Иван Костов и сегашния Борисов са в тази кохорта на милиардерите на България. Те ще твърдят, че са бедни, че нямат нищо. Ще лъжат до последно. Ще вярват в ’’демокрацията’’.

КАКВО ВИДЯ НАРОДЪТ? Разцъфтелият така буйно у нас капитализъм се оказа с толкова пороци, че народът направо се разбяга – кой накъдето му видят очите.

Кой – вкъщи при семейството, кой – в чужбина. Сега се събира на площада. Странен народ сме, българите – уж смачкан, кротък, а с достойнство на нормален човек, в една нормална система.

Ето това е едно от чудесата в нашата България. Ограбиш народа, ошушкаш го, изхвърлиш го, а той се връща на площада. Единственото ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО, което му остана в Родината непродадено и незаграбено.

ДА ЖИВЕЕ МЛАДА БЪЛГАРИЯ! ОСТАВКИ И ИЗБОРИ!

 

Група протестиращи граждани “Млада България”

——————————————————————————————-

Бел.ред.: Както се вижда от публикувания текст, това са протестиращи с леви убеждения. В продължаващите вече над три месеца масови протести в страната, както и извън нея, има разбира се наши сънародници и съграждани с различни политически убеждения. Но всички те са обединени в исканията си за промяна на наложилото се статукво, за оставки на правителството, главния прокурор и предсрочни избори, за нормална държавна система, която да работи в интерес на своите граждани.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.