Home » Избрано, политика

Първият ТВ дебат Тръмп – Байдън

2020.09.30 2 коментари
Spread the love

.

Дебатът Тръмп – Байдън прикова света. Огнена размяна на реплики и шоу

Снимка: БГНЕС

Обиди, подигравки, лични нападки – първият телевизионен дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън в Кливланд се превърна в особено хаотичен спектакъл тази нощ, отбелязва Франс прес. Това се случва едва 35 дни преди президентските избори, които се очертават да преминат при „високо напрежение“.

Съгласно протокола, приет във връзка с Ковид-19, двамата кандидати за Белия дом не се ръкуваха, когато излязоха на сцената.

Модератор на 90-минутния дебат бе журналистът от „Фокс нюз“ Крис Уолас, съобщи Ройтерс. По информация на организаторите, в залата е имало около 80 души, включително членове на семействата на двамата кандидати, хора от щаба им, служители по сигурността и журналисти.

COVID-19, икономика, расова дискриминация и размирици в САЩ, правосъдие и здравеопазване. Това бяха основните теми, по които спориха Тръмп и Байдън. Първият телевизионен сблъсък между тях беше определен от повечето анализатори като един от най-хаотичните президентски дебати в съвременната история. Имаше спорове и определено високо напреженеие.

Първата тема, по която влязоха в сблъсък двамата кандидати за президент на САЩ, бе Върховният съд, съобщи ДПА. Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет на мястото на починалата миналата седмица съдийка от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг. „Спечелихме изборите“ през 2016 г. и „имаме право да го направим“ – каза Тръмп и допълни, че е избран за президент не за три, а за четири години, и може да упражнява пълномощията си до края на мандата.

Кандидатът на Демократическата партия за Белия дом отвърна, че е трябвало да бъде изчакан резултатът от изборите на 3 ноември и победителят от този вот да номинира следващия съдия.

С номинирането на Барет, смята Джо Байдън, президентът цели отмяна Закона за достъпно здравеопазване, което ще лиши по думите му 20 милиона души от здравно осигуряване. Той добави, че ако стане президент, ще разшири обхвата на програмата за здравно осигуряване, известна като „Обамакеър“.

Кандидатът на Републиканската партия обвини Байдън, че иска да разруши частното здравеопазване и че е под контрола на социалистите в Демократическата партия.

Двамата кандидати за Белия дом си размениха редица обиди в първия телевизионен дебат помежду им преди президентските избори на 3 ноември.

Демократът Джо Байдън нарече президента Доналд Тръмп „пудела на Путин“, защото „отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни“, предаде Франс прес. Според няколко американски медии, руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан. „Всички знаят, че той е лъжец“, каза още бившият вицепрезидент по адрес на Тръмп и го нарече „клоун“.

„У вас няма нищо интелигентно“, каза президентът републиканец, обръщайки се към Байдън. Тръмп нарече опонента си „марионетка“ на радикалната левица.

Двамата кандидати за президент на САЩ влязоха в спор по трънливия въпрос за расизма и дискриминацията, съобщи ДПА.

Джо Байдън обвини президента Доналд Тръмп, че опитва да насади омраза на расова основа и да всее разкол в американското общество. По думите му „има системна несправедливост в тази страна“.

Тръмп репликира, че има голяма подкрепа сред афроамериканците и добави, че през 90-те години, когато е бил сенатор, Байдън е прокарал закон за престъпността, който е бил в ущърб на чернокожите в САЩ.

„Вижте закона за престъпността от 1994 г., където ги нарекохте „суперхищници“. Афроамериканците били „суперхищници“… Те все още помнят това“, каза Тръмп.

Според телевизия Ен Би Си изразът „суперхищник“ е бил използван от първата дама на САЩ Хилари Клинтън в подкрепа на закона, чийто съавтор е Байдън. Самият Байдън също е правил изявление по темата, където е използвал думата „хищници“, отбеляза на сайта си Ен Би Си.

Модераторът на дебата Крис Уолас попита президента дали осъжда поддръжниците на теорията за превъзходството на бялата раса. „Разбира се, склонен съм да го направя“, отговори Тръмп, но бързо смени темата и каза, че според него основните отговорни за насилието в САЩ по време на протестите са леви групировки като „Антифа“.

Двамата над седемдесетгодишни кандидати се нахвърлиха един срещу друг по въпроса за влиянието на пандемията от Ковид-19 върху САЩ, най-засегнатата страна в света по брой на жертвите (над 205 000).

Тръмп каза на Байдън, че той никога е нямало да свърши работата, която е била свършена от него в борбата с пандемията, защото това „не му било в кръвта“. Но Байдън му отвърна, че знае какво да прави и обвини Тръмп, че няма никакъв план срещу Ковид-19.

Още преди началото на дебатите тази нощ във въздуха витаеше напрежение. Тръмп намекна, че Байдън може през дебатите да прибягва до слушалка, в която да му се казва какво да говори и как да се държи. Той поиска и тест за стимуланти за Байдън. От своя страна екипът на Байдън пък твърдеше, че президентският лагер е поискал от модератора Уолас да не споменава броя на жертвите на Ковид-19. Републиканците обаче казаха, че това е лъжа.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че вярва в закона и реда, и добави, че се радва на голяма подкрепа сред служителите и ръководството на правоохранителните органи, предаде ДПА. В първия телевизионен дебат преди президентските избори той обвини съперника си демократ Джо Байдън, че не осъжда проявите на насилие и безредиците по време на протестите в САЩ, свързани с движението „Животът на чернокожите има значение“.

„Радикалната левица Ви манипулира като марионетка“, атакува милиардерът републиканец и увери, че Байдън няма да се бори с престъпността и насилието, ако бъде избран за президент, предаде Франс прес.

„Хората искат закон и ред, а Вас ви е страх да произнесете тези думи, защото ще загубите подкрепата на радикалната левица и тогава с Вас е свършено“, добави Тръмп.
Президентът каза, че най-големите безредици през последните месеци стават в градове като Чикаго, Минеаполис, Детройт и Портланд, където управляват демократите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува кандидата на Демократическата партия за президент Джо Байдън, заради желанието му за ново затваряне на икономиката при скок на инфекциите с коронавирус, предаде ДПА.

„Той ще я затвори отново и ще разруши тази страна“, каза Тръмп и добави, че много хора ще пострадат при налагане на нова карантина.

Байдън отговори, че в момента заетостта е по-малка, отколкото когато Тръмп встъпи в длъжност преди близо четири години. „Той трябваше да се погрижи за нуждите на американците, за да можем да отворим по безопасен начин икономиката“, каза бившият вицепрезидент.

Според Байдън, президентът е по-загрижен за икономиката и фондовата борса, отколкото за спирането на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

По време на предизборните дебати с кандидата на американските демократи Джо Байдън, републиканецът Доналд Тръмп на няколко пъти бе приканен от модератора на проявата Крис Уолас да говори за данъците върху доходите си, предаде ДПА. Въпросите бяха отправени след публикуването на доклад, в който се казваше, че Тръмп не е платил данъци за редица години и че е платил само 750 долара на година за 2016 г. и 2017 г.

„Платил съм милиони долари данъци, милиони долари данъци върху доходите“, заяви в крайна сметка Тръмп по време на дебатите.

Президентът така и не е публикувал данъчните си декларации, което се превърна в традиция за претендентите за Белия дом в последно време.

В края на дебата кандидатът за Белия дом от Демократическата партия Джо Байдън пое ангажимент да признае резултатите от президентските избори на 3 ноември. Президентът републиканец Доналд Тръмп избегна този финален въпрос на модератора, предаде Франс прес.

Доналд Тръмп не отговори на въпроса на модератора Крис Уолас за признаването на изборните резултати и за пореден път заговори за манипулиране на вота. „Ще има измами, каквито не сме виждали никога“, каза Тръмп, който от седмици казва, без да има доказателства, че гласуването по пощата ще доведе до измами.

По думите на президента обявяването на окончателните резултати може да се забави с месеци.

Източник: Darik news

.

2 Comments »

 • Nik said:

  Защо в прессъобщението няма нито дума за БУРИСМА и милионите долари подкупи, получени от Хънтър Байдън?

 • Mariana said:

  Това не е прессъобщение, а препубликация от Darik news, както е и посочено.

  Що се отнася до Хънтър Байдън, ето част от един коментар във Фейсбук на Ognian Daskarev:
  „Тръмп за щастие най-сетне спомена за огромната корупция на Хънтър Байдън, син на Байдън, изцяло забранена тема за СНН. Преди дни Комисията по правосъдие в Сената изпрати дебел доклад за това в Министерството на правосъдието. Там се казва, че ХБ е получил 4.2 млн.долара, като член на борда на Буризма /украинска фирма/, за да не прави нищо. Същият е получил 3.5 млн.долара от Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва и единствената жена-олигарх в Русия. Фирмите на същия сключват договор за 1.5 млрд.долара с Китайската държавна банка. Клиентът на ХБ е КНОА – Китайската народносвободителна армия!! Единствената причина: семейното име на Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент на САЩ. Представете си воя и крясъците на СНН, ако това беше син на Тръмп! Фактът, че медиите в САЩ /с малки изключения/ и медиите в ЕС /вероятно без изключения/ НИЩО не съобщават за това…“

  Целият коментар тук – https://www.facebook.com/ognian.daskarev/posts/10217662566379459

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.