Home » Авторски страници, българи зад граница

За българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев

2020.09.04 Няма коментари
Spread the love

Генералният консул Иван Анчев на честването на 3 март в Чикаго, 2017 г. Снимка: Еврочикаго

Мандатът на българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев изтича и той трябва да се завърне в родината. Поради много активната му и ползотворна дейност, той е изпращан от българската общност в Чикаго и от служители на местната администрация с най-добри чувства, благодарност и аплодисменти.

Иван Анчев с първите наши млади сънародници, издържали в Чикаго изпита по български език за програмата Seal of Biliteracy, 2017 г. Снимка: Генерално консулство на Р. България в Чикаго

По време на мандата на г-н Анчев като генерален консул българският език влезе в Програмата Seal of Blliterasy (“Печат за двуезичност”) на щата Илийнос, в Чикаго се проведоха се поредица изпити по български език, кръстовище в града бе кръстено на Алеко Константинов. С участието на г-н Анчев се случиха и много други, важни за българската общност в Чикаго и консулския окръг събития.

Г-н Анчев с табелата на кръстовище “Алеко Константинов”. Именуването на “ALEKO KONSTANTINOV way” на ъгъла на West Irving Park Road и North Hamlin Avenue в Чикаго се случи през август 2017 г. Снимка: “България Сега”

Припомняме със снимки малка част от тези събития.

24 май 2017 г., Конкресната библиотека във Вашингтон, в която има българска секция, попълвана всяка година с нови български книги. Генералният консул в Чикаго Иван Анчев, заедно с българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев, писателя Симеон Гаспаров и служителите на Конгресната библиотека Грант Харис и Ангела Канон. Снимка: Дида Щадлер

Май 2017 г. Иван Анчев, съпругата му Лили Анчева, учители и ученици от БУ “Джон Атанасов”, други сънародници, на възпоменателна церемония за Алеко Константинов в Чикагския университет. Снимка: Виолета Петрова, БУ “Джон Атанасов”

3 март 2018 г. Посланик Стойчев, генералният консул Анчев, зам.-външният министър Георг Георгиев и праправнукът на Джанюариъс Макгахан – Фредерик Макгахан на честването на българския национален празник в Чикаго.

15 декември 2016 г. Иван Анчев на среща с кмета на Чикаго Рам Емануел. Снимка: Brooke Collins, Кметство на Чикаго

10 ноември 2019 г., Център “Магура”. Г-н Анчев говори на събитието “Българската култура в слово и визия”, организирано от Салона за българска култура и духовност в Чикаго. Снимка: Петранка Стаматова

19 юли 2017 г. Иван Анчев, отец Димитър и други сънародници честват паметта на Васил Левски, събрани до неговия паметник пред църквата “Св. Иван Рилски” в Чикаго.

Октомври 2017 г. Иван Анчев със сънародници в Синсинати, Охайо. Снимка: Генерално консулство на Р. България в Чикаго

9 юни 2018 г. Иван Анчев на юбилейния 40-и фестивал в чест на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, Охайо.

15 януари 2017 г., Чикаго. Иван Анчев, Георги Витанов Богат и др. на премиерата на алманаха “Любослов – 2016”. Снимка: Съюз на българските писатели в САЩ и по света (б.р.: сега Лига на българските писатели в САЩ и по света).

3 юни 2017 г. Иван Анчев, преводачката Анжела Родел и др. на представянето в Чикаго на англоезичното издание на “Хайка за вълци” на Ивайло Петров. Снимка: Иван Хараланов

20 май 2018 г., Чикаго.  Г-н Анчев с дъщеря си Анна и български учители по време на концерт на български детски хорове от Чикаго и Ню Йорк. Снимка: Петранка Стаматова

Г-н Анчев говори на среща на българския бизнес в Чикаго, 16 ноември 2017 г.

29 октомври 2016 г., Чикаго. Генералният консул на тържество по случай 20-годишния юбилей на Българска евангелска църква “Нов Живот”. Снимка: Еврочикаго

2 ноември 2019 г., Чикаго. Иван Анчев с Жасмина Панайотова, отличена от Business Ledger с наградата “Най-влиятелна бизнес дама” за 2019 г.

19 януари 2020 г. Г-н Анчев открива изложбата “Сурва ‘2020” в Niles Public Library.

Ето и някои моменти от последните срещи на българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев:

30 август 2020 г. Иван Анчев на прощална среща с български писатели в Чикаго. По време на своя мандат г-н Анчев е част от всички важни културни събития на българската общност. Снимка: “България Сега”

2 август 2020 г., Чикаго.  Г-н Анчев с членове на Българо-американската полицейска асоциация, която бе основана тази година. Снимка: Bulgarian-American Police Association

14 август 2020 г., Генералното консулство в Чикаго. Иван Анчев с кмета на Елк Гроув Вилидж Крейг Джонсън, общинският съветник Пат Файхтър, началниците на полицията и противопожарната служба на града Чарлс Уолш и Ричард Микел. Кметът Джонсън благодари на г-н Анчев за доброто сътрудничество по време на четиригодишния му мандат в Чикаго и му пожела успехи в следващите начинания в България. Снимка: Генерално консулство на Р. България в Чикаго.

“Българският генерален консул Иван Анчев заедно с екипа си, по време на мандата си тук, направиха толкова неща за всички нас, за което можем само да сме безкрайно благодарни!” – пише Гергана Тодорова за г-н Анчев. Снимка: Център “Малката България”

1 септември 2020 г., Чикаго. Иван Анчев награждава Константин Маринов от Ансамбъл “Верея” с почетния медал на ДАБЧ “Иван Вазов”. “Напълно заслужено отличие от Държавната агенция за българите в чужбина за един сърцат българин – Константин Маринов – Коцето. Радвам се, че имах възможността да му го връча лично.” – пише генералният консул за това събитие.

Пожелаваме на г-н Иван Анчев много здраве, лични и професионални успехи в по-нататъшния му път. След плодотворния мандат на неговия предшественик, г-н Симеон Стоилов, българите в Чикаго имаха, в лицето на г-н Анчев, още един генерален консул, активен и ангажиран, който стана част от живота на българската общност тук. Дано всички наши дипломатически служители, където и да по света, се държат така, че да бъдат изпращани от своите сънародници в съответните страни с благодарност.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.