Home » Авторски страници, политика

За хората и политиката

2020.08.03 Няма коментари
Spread the love

.

“Съзнанието на хората може да бъде завладяно само от най-достъпните идеи. Светът може да бъде завладян по-скоро от лъжливата, но ясна и точна идея, отколкото от правдивата, но сложна.”

  Алексис дьо Токвил, от книгата „Демокрацията в Америка“ (1835, 1840)

Илюстрация: pnghut.com

“За да се направи скулптура, е необходимо да се премахне излишният камък” –казвал Микеланджело. Тази ренесансова мъдрост важи за много творения на човека. Например, за да се напише статия, е необходимо да се премахнат излишните думи. Ето няколко опита за хирургия на думите.

Natus на латински е „роден“ – оттук идва думата „нация”. Cultura означава „отглеждане“. Отглеждането на родения човек създава „култура на нацията“.

Homo necans

Преди милиони години, за да оцелее, човекът правил сечива за убиване на животни – Homo necans (човекът убиец). Пораснал, станал Homo sapiens  (разумният човек), но продължавал да убива – не само животни, а и хора. Така, вместо „обичай ближния си“, достигнал до „убивай ближния си“. Това е най-тъжната проява на Homo sapiens.

Вълците имат много строга йерархия, всички се подчиняват на Алфа вълка и Алфа вълчицата. Йерархията на глутницата е моделът, по който е изградена българската демокрация. Не само агресията на вълците, но и бездушието  н”а овцете, е причина за съществуване на властта на вълците (ликокрация). “In bocca al lupo!” – така италианците си пожелават късмет. “Crepi lupo!” (“Дано вълкът да умре!”) – е отговорът на пожеланието.

На 31 януари 1876 г. правителството на САЩ издава заповед всички индианци да се преселят в резервати. Благодарение на мултикултурата на Devela (англ. Devil – дявол) Merkel европейците ще последват ли съдбата на индианците?

Homo sapiens Bulgaricus

Ние много се оплакваме и оправдаваме. Ние се различаваме от другите предимно по философията на независимото действие – оплакваме се от „лошото място“, но не правим нещо то да стане „хубавото място“ – не осъзнаваме мъдростта на Антонио Мачадо:

“Пътнико, твоите стъпки са
пътят – и нищо повече;
пътнико, няма път,
пътят се прави от твоето вървене.”

Ние все още сме политически романтици, наивни артисти в сценарии на извънбългари. Надявам се, че Las dos Españas, описани от Антонио Мачадо, няма да станат Las dos Bulgarias  и нейните „граждански“ последици.

Ние боледуваме от диабет тип 1 – автоимунна болест, диабет тип 2 – инсулин-резистентна болест и диабет тип 45 + 30 – политическа болест, главните симптоми на която са алчност и аморалност.

Парадокси

Българите – най-бедни в ЕС. Българка – главен директор на МВФ.

1943–1944 г.: американски и британски самолети бомбардират София (и други български градове), убиват хиляди мирни граждани и разрушават хиляди сгради.

2010 г.: пред посолството на САЩ в София тържествено е открит паметник на американските летци, бомбардирали София.

България е разпъната на геополитически кръст между САЩ, ЕС, НАТО и Русия.        

Quo vadis, Bulgaria?

Vicious circle (порочен кръг) или virtuous circle (добродетелен кръг) – това е въпросът на нашата народопсихология. И политика. 

В политиката има престъпления, но няма наказания.

Няма Equal Game нито във футбола, нито в политиката.

ББ, ЦЦ, АД, КН, НПО, ДС (Държавна сигурност и Деница Сачева) станаха мръсни букви в българската политическа азбука.

Гърците – църквата, народът и политиците – пак ни дадоха Урок по Християнство.

„Излиза, адаш, че всичко е в човека. Ето, няма турчин да ни натиска. А що се хванахме гуша за гуша, родни братя? Ще ти кажа защо. От лакомия, за кокала. От надпревара кой от кого повече да има. Ей това е, дето разваля света.“ – Капитан Петко Войвода (1844-1900).

Когато „парите сменят собствениците си“ (леля Ванга), се сменят собствениците на властта и медиите.

 Световно CV-2020

“Живелище варварско и разбойническо“ – от ”Житие и страдание на грешния Софроний”, 1804-1805 г.

Булимията (вълчи глад) е психично разстройство, характеризирано с лакомия, последвана от желание за освобождаване от изядената храна чрез повръщане.

Финансовата булимия е хронична лакомия за пари, която не е последвана от желание за „освобождаване“ от натрупаните пари  чрез филантропия.

Суперлиберална диктатура

Не човешките права, а правото на парите и правото на силата (might is right) управляват съвременното общество. Сега тези „права“ искат да рушат и душата на обществото – хетеросексуалното семейство.

На суперлибералите да кажеш, че Адам е произлязъл от реброто на Ева, пак няма да се укротят.

Разговор

  • “Тези жени, дето ги харесваме, не харесват нас. Тези жени, дето ни харесват, не ги харесваме ние. Е, кога ще се оправи тази огромна неправда?” – запита ме Маестро Дарин Сотиров.
  • Взаимността е Майка на Любовта и на добрите човешки действия. З да се направи правдива демокрация, е необходимо да се премахнат излишните политици и бизнесмени. Да се подмлади и репрограмира политикатаот „благото“ на парите към благото на хората.
  • Могат ли Gen Z (родените през 1995–2010)* и Gen Alpha (родените след 2010) да направят това репрограмиране? – запита Маестрото.

 

Д-р Георги Чалдъков

—————————————————————————-

* Б.а.: Поколение, свързано online; dot com kids – сега те са около два милиарда глобално.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.