Home » Авторски страници

Палатките се върнаха на Орлов мост

2020.08.08 Няма коментари
Spread the love

Снимки: Фейсбук

Палатковият лагер на протестиращите с искания за оставка на правителството и на главния прокурор бе възстановен снощи на Орлов мост. Хиляди граждани се стекоха отново на протест в центъра на София.

След една напрегната нощ, през която силите на реда не се решиха на нова акция като предишната (проведена в 4.30 ч. сутринта на 7 август), за събирането на палатките и разгонването на протестиращите, не е изключено това да се случи през нощта на 9 август.

Според Димитър Стоянов от сайта Биволъ, тази вечер МВР се готви да изнесе отново протестните лагери на Орлов мост и до Триъгълника на властта в София. Според него, за момента има две опции:

“Първата е МВР да вкара провокатори, които да започнат да се бият с другите протестиращи или да започнат да нападат и мерят жандармерията. Просто за да им дадат повод да влязат сред протестиращите. Вторият вариант е да започнат да изнасят мирно и без насилие палатките, като се случи преди ден. Мои източници обаче твърдят, че към София се изнася личният състав на няколко ОДП-та и са им казали да се готвят за бой.
Не позволявайте да станете причина този протест да се окървави. Най вероятно те сами ще го направят, доколкото ги познавам. Но нека вината за това не е на онези, които се борят с мафията.” – пише Димитър Стоянов на ФБ стената си.

Следват две видеа от нощта на 8 август.

Снимка: Скрийншот от видео на Петър Петров

Проф. Велислав Минеков и жандармерията

8 август, в малките часове на нощта, пред Ректората в София, след като вечерта на 7 август блокадата на Орлов мост от протестиращи граждани бе възстановена.

Видео: Петър Петров

Орлов мост, 8 август, 5.30 часа

Видео: Пламен Даракчиев

————————————————————-

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изявление на президента Румен Радев, качено на страницата му във Фейсбук малко след 22 часа българско време на 7 август:

В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда.

Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея.

Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки.

Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена.

Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта.

.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.