Home » Авторски страници, българи зад граница

In Memoriam Игнат Канев

2020.07.13 Няма коментари
Spread the love

На 93-годишна възраст в Торонто, Канада, е починал нашият знаменит сънародник с голямо сърце и дух, предприемачът и дарителят Игнат Канев. Роден в Царство България през 1926 г., поел по пътя на емиграцията още на 14-годишна възраст, живял и работил в Австрия, преди да замине за Канада през 1956 г., къдено успява по-късно да се превърне в един от най-успешните бизнесмени. Носител, заради многостранната си дарителска, обществена и родолюбива дейност, на редица отличия и награди, присъдени му в България и Кадана. Човек, който оставя след себе си не една, а много следи.

Игнат Канев /Ignat Kaneff (1926-2020). Снимка: БГНЕС

Многобройни са благотворителните жестове на Игнат Канев за университети, училища, болници и църкви в Канада и България. Той прави първото си голямо дарение през 1955 г. за една болница в Торонто, отделяйки невероятната за следвоенните години сума от $ 2000. По-късно дарява $ 1 млн. за строеж на българския православен храм „Свети Димитър“ в Торонто.

През 1976 г. Канев дава средства за построяване на детска градина в родното си село Горно Абланово, Русенско. След демократичните промени подпомага ремонта на местната църква. През 2001 и 2003 г. дарява оборудване за русенското училище „Отец Паисий“.

Игнат Канев (в средата на снимката) на честването на Деня на България в Законодателното събрание на канадския щат Онтарио, 3 март 2018 г. До него вдясно е българският генерален консул в Торонто Петър Крайчев. Снимка: Генерално консулство на Р. България в Торонто

През 2009 г. Канев дава $ 2.5 млн. за реконструкция на сградата на Osgoode Hall Law School към Йоркския универститет в Торонто, която по-късно е кръстена на негово име – Ignat Kaneff Building. Неговото име носят и “Канев център” към Русенския университет, Русенската университетта болница, културният дом в с. Горно Абланово. Както и Българското неделно училище в гр. Брамтън, Канада, за което той е направил много.

Канев на официално тържество в негова чест в гр. Мисисага, щата Онтарио, 31 март 2016 г. Снимка: в. “Български хоризонти”.

През 90-те години на миналия век Игнат Канев изпраща голямо количество образователна и бизнес литература на Русенския университет “Ангел Кънчев”, за новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт там. През октомври миналата година присъства в Русе на освещаването на ново отделение по хемодиализа в Русенската болница, изградено с негово дарение от половин милион лева, като дотогава е дарил общо два млн. лева за тази болница. През 2014 г. Канев дава 300 хил. лв. за построяването на културен дом в родното му Горно Абланово.

Игнат Канев на откриването на Kaneff Centre към Русенския университет, 10 октомври 2013 г. Снимка: Уикипедия

Игнат Канев е роден на 6 октомври 1926 г. Той е четвъртото от седемте деца на Христо и Мита Къневи. На невръстната 14-годишна възраст замивана за Австрия, да търси прехрана и препитание. През 1951 г. напуска Австрия и отива в Канада, почти без средства, без да знае английски и без да очаква подкрепа от някого. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално се заема да строи малки къщи за имигранти. Няколко години по-късно, през 1956 г., основава в Торонто първата си строителна фирма. Постепенно Канев се превръща в един от най-големите бизнесмени в канадския строителен бизнес. Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на „General Motors“, продал е хиляди автомобили и камиони. Управител е и на благотворителна фондация, носеща неговото име. Състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.

Игнат Канев заедно с Петър Крайчев и други сънадорници, на откриването на първия паметник на Васил Левски в Канада, 29 октомври 2017 г. Паметникът се намира пред Българската православна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Снимка: Генерално консулство на Р. България в Торонто

Въпреки че почти целият му живот преминава в емиграция, Игнат Канев поддържа силна връзка с Родината. През 2003 г. той е избран за почетен консул на Р. България в Мисисага, Онтарио. През 2012 г. е награден с високо държавно отличие – орден “Стара планина първа степен”.

Щастлив и почетен в Родината. Снимка: БГНЕС

Игнат Канев е носител и на орден на щата Онтарио (2010 г.). Както и на една от най-високите канадски награди – Ордена на Канада, връчен му на 12 май 2017 г., на церемония в резиденцията на генералния губернатор в Отава Дейвид Джонстън.

За щедрото дарителство и обновяването на сградата на юридическия колеж, през 2010 г. Йоркският университет удостоява Канев със званието “почетен доктор”. Удостоен е и от Русенския университет със званието „доктор хонорис кауза“. Канев е носител и на званието „Почетен гражданин на град Русе“.

Снимка: Dir.bg

За житейския път на Игнат Канев има издадена книга – “Живот във възход”, с автори Стивън Нижич, Анна-Мария Канев, Кристина Мария Канев и Диди Канев.

Корицата на книгата. Снимка: Olx.bg

Редакционният ни екип изразява исрени съоблезнования на семейството и приятелите на Игнат Канев.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.