Home » Авторски страници, политика

Искания за оставки на Борисов, Гешев, Кирилов… Американското посолство подкрепи мирните протести

2020.07.14 Няма коментари
Spread the love

С продължаващите масови граждански протести в България, исканията за оставки на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев стават все по-категорични. Адвокатски съвети поискаха оставката и на министъра на правосъдието Кирилов. От „Да България“, освен оставките на Борисов и Гешев, поискаха оставка и за вътрешния министър. Протести с искания за оставка на правителството на Борисов имаше и пред българското посолство в Лондон. От Гражданско движение „БОЕЦ“ предложиха няколко стъпки и цели, първата от които е оставки на Борисов и Гешев. Американското посолство в София подкрепи мирните протести.

Българи в Лондон протестират пред посолството. Снимки: Фейсбук

––––––––––––––––––––

Гражданско движение „БОЕЦ“ обяви на своята ФБ страница няколко стъпки и цели, които предлага за обсъждане и подкрепа от всички, които са солидарни с тях. От „БОЕЦ“ искат на първо място оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. За следващите стъпки и цели те ще търсят максимален консенсус и подкрепа, като някои от стъпките могат да бъдат развити, допълнени или променени. Ето какво пишат от ГД „БОЕЦ“:

„Национален граждански протест – 16.07 – СТЪПКИ И ЦЕЛИ предложени от ГД „БОЕЦ“:

Първа стъпка – пред Министерски съвет – 16.07 – Оставка на Борисов, разпускане на парламента и предсрочни избори.

Втора стъпка – пред Съдебната палата – оставка на Гешев.

Задължителна е и оставката на членовете на СЕМ и Кошлуков! Демокрацията изисква прозрачност и чиста медийна среда.

Трета стъпка – пред Парламента – незабавно приемане на:

– Закон за Лустрацията;

– Нов Изборен кодекс с въвеждане на граждански контрол върху изборният процес – разпускане на настоящия състав на ЦИК и сформиране на нов орган с участие на представители на гражданското общество;

– Въвеждане на електронно дистанционно гласуване;

– Въвеждане на мажоритарни избори в един тур, които да дадат възможност за равноправно участие в извънредните избори на всички партии, независими кандидати и граждански номинации.

Четвърта стъпка – пред Президентството – представяне на състав на Гражданско служебно правителство с две задачи – организиране на честни и прозрачни избори, и осуетяване на опитите за унищожаване на доказателства и прикриване на престъпленията на управлявалата ни мафия.

Пета стъпка – създаване на гражданско-демократично обединение, което да излъчи 240 кандидати за извънредните избори, с цел спечелване им и сформиране на преходно Гражданско-демократично правителство с мандат за управления една година, което да започне незабавно така нужните реформи, като съдебната е приоритет, да стабилизира социално, политически и икономически страната, и да подготви следващите избори за Велико народно събрание. Този едногодишен период на преходно Гражданско-демократично правителство е необходим, за да бъдат изградени и представени новите политически алтернативи, да бъде довършено изборното законодателство, гарантиращо честни и прозрачни избори и конкретно предложение за нова Конституция, и свикване на ВНС.

Стъпка по стъпка, а първата е – Оставка на Борисов, Оставка на Гешев!

ВСЕКИ ДЕН на площадите и на 16-ти в 16.00 ч., всички пред Министерски съвет за постигане на първата цел – Оставки на Борисов и Гешев! Всичко друго следва след това.

ПРИЗОВАВАМЕ за подкрепа всички, които са солидарни с тази първа стъпка и цел.

За всяка от следващите стъпки ще се търси максимален консенсус и подкрепа, като те могат да бъдат развити и допълнени, а някои от тях и променени. „БОЕЦ“ правим своите предложения публично и открито, и поставяме всички теми за дебат.

Няма да отстъпим от искането за Оставките на Борисов и Гешев, както и от Закона за лустрацията и въвеждането на електронно дистанционно гласуване, и граждански контрол върху изборният процес. По всички други цели и стъпки очакваме коментари и предложения от нашите съмишленици и приятели.“

––––––––––––

Междувременно Адвокатските съвети на Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, и други техни колеги от страната, поискаха оставките на главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Те ще подготвят и подписка за оставките на Гешев и Кирилов сред българските адвокати и граждани, а при нужда ще пристъпят и към ефективни протестни действия, в рамките на позволените от закона, до подаването на оставки от посочените две длъжностни лица.

От „Деморатична България“ пък поискаха оставка и на вътрешния министър, заради допуснатото полицейско насилие над протестиращи граждани.

–––––––––––-

Посолството на САЩ в София подкрепи мирните демонстрации в България. В текст, публикуван снощи на ФБ страницата на посолството, се казва:

„Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.“

Днес Liberta написа на своята ФБ страница, че американският посланик Херо Мустафа е в Министерски съвет.

Как ще се развие политическата ситуация в България, предстои да видим.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.