Home » Авторски страници, българи зад граница

Иван Николов за казуса с “Вяра и общество”

2020.06.22 Няма коментари
Spread the love

„Вяра и Общество” – предателите винаги атакуват в гръб

Иван Николов

Когато, по повод 100-годишнината от Първата световна и Балканските войни, сръбските учени, политически, държавни, културни, училищни и църковни власти в един хор подеха заглушаваща антибългарска кампания, основаваща се на исторически митове и фалшификации за „зверствата на Българската армия в Южна Сърбия”, „Топлишкото въстание”, „Паметната костница в Сурдулица” и канонизирането на „Сурдулишките мъченици”, КИЦ „Босилеград” влезе в остра схватка с тях.

Ние не можехме да останем безучастни срещу омразата, която учените, политиците, държавниците и Сръбската православна църква сипеха срещу България на специални „научни конференции”, просветните власти организираха национални наградни конкурси за учениците в училищата за литературни и ликовни творби на тема „българските зверства” по време на Първата световна война, а висшият клир на Сръбската православна църква правеше молебени и „канонизираше 30 000 Сурдулишки мъченици”, уж избити от Българската армия.

При възмутителното мълчание на българските учени, официалните държавни власти и Светия синод на БПЦ, водещият на предаването “Вяра и общество” Горан Благоев беше един от малцината, който се солидаризира с нас и ни даде възможност да запознаем българската общественост с антибългарската пропаганда в Сърбия, и болките и страданията на българите в Западните покрайнини. Впрочем, темата за българите в Западните покрайнини като червена нишка се промъкваше в много предавания на „Вяра и Общество” по БНТ. Компетентни събеседници критично обсъждаха проблемите на загниващата духовност, вяра и морал в българското общество.

Винаги, когато в предаването станеше дума за правото на българите в Западните покрайнини на богослужение на български език, присвояването и сърбизирането на български църкви, манастири, църковни реликви и бездействието на българските държавни и църковни власти по нашия въпрос – дочувахме тихо ръмжене срещу Горан Благоев, че едва ли не, щял да скара двете сестрински църкви – българската и сръбската!?

Ето защо не ни изненадват опитите „Вяра и Общество” на Горан Благоев да бъде свалено от програмата на БНТ. Изненадва ни начинът, по който го правят – задкулисно и тихомълком.

Нека да имат доблеста да го направят публично, факти срещу факти, дума срещу дума – зрителите на БНТ нека да решат, защото те са данъкоплатците и никой няма право да решава вместо тях.

Кризата в българското общество е резултат и от всеобщата криза на духовността, вярата и морала. „Вяра и общество” на Горан Благоев е едно от редките предавания, в което авторитетни и компетентни хора обсъждат точно тези теми. Неговото премахване, освен всичко останало, разчиства пътя на пошлоста и примитивизма като културен модел, който прониква във всички  сфери на обществото и го лишава от защитните демократични механизми.

В тия трудни моменти искаме да благодарим и да отдадем признание на Горан Благоев затова, че през изтеклите три десетилетия като журналист и интелектуалец беше не просто съпричастен, а наш смел съратник за каузата на българите в Западните покрайнини. Нещо, с което малцина негови противници могат да се похвалят.

Впрочем, не е за първи път известни борци за каузата на българите в Западните покрайнини да ги атакуват в гръб – от българска страна. Това по-просто и точно се нарича – предателство на националните интереси.

 

Иван Николов

——————————————————————————————–

Бел. ред.:  Авторът е председател на Културно-информационния център “Босилеград”, правозащитник, поет, публицист, Европейски гражданин на годината – 2016. Живее в Западните покрайнини – в Босилеград, Р. Сърбия.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.