Home » Авторски страници, българи зад граница

Българска православна общност в Чехия

2020.06.22 Няма коментари
Spread the love

Български Великден в Прага

Историята на организациите и дейността на българите в Прага започва през далечната 1880 г., когато българи в Прага, заедно с техни приятели от средите на чешката интелигенция, създават сдружение „Българска седянка“*. От 1930 г. неин член става и моят дядо – градинарят Стоян Първанов.

Българска Коледа в Прага

През 2001 г. Ангел Спасов става съорганизатор на новосъздаденото сдружение “Българска православна общност” (БПО). Сдружението е доброволна, независима, неполитическа, духовна и културна гражданска организация. След неговата смърт през 2019 г., като резултат от дългогодишната ми активна дейност в управителния съвет на БПО, на отчетно-изборно събрание бях избрана за председател на организацията.

Целта на БПО е да свърже българската култура с православните традиции. За разлика от останалите сдружения с нестопанска цел, в ръководството на нашата организация могат да бъдат само православни, кръстени в църква, християни с български произход. Символ на БПО е Дървото на живота и подадена ръка, като израз на милосърдие и предоставяне на доброволна помощ, която всеки един от нас би могъл да даде, насочена към нуждите на социалнослабите български семейства, живеещи в Чехия. Като една от основните ни дейности е работа с деца и младежи, целяща задълбочаване познанията за българската култура, история и обичаи, паралелно с чешките, което ще доведе до мултикултурно разбирателство, толерантност и добро отношение към двете културни и етнически традиции. Основните цели на сдружението са да съхранява българската идентичност, религия, да популяризира българските традиции и обичаи, да се представят и дегустират традиционни български ястия, характерни и типични за определени празници.

Кулинарен уъркшоп в Българския дом в Прага

За осъществяване целите на сдружението, през годините са проведени стотици мероприятия. По-голямата част от тях се осъществяват в Дома на българите** на ул. “Америцка” 28 в Прага 2. В сградата ползваме библиотеката, клуба, кухнята, а и офисът ни се намира там.

В последните няколко години активно участваме в „Нощта на църквите“, като в православния храм „Св. св. Кирил и Методой“ предоставяме възможност на посетителите, под звуците на православната музика, да разгледат изложбата на българските иконописци, да се потопят в магията на изкуството иконопис, да разгледат кътчета, които принципно са затворени за посетители, да се насладят на светлинното шоу и да усетят мистиката на духовността.

Пет поредни години се включваме в организацията на инициативата „Опознай града по различен начин“, където достойно представяме традиционната българска кухня, предоставяме възможността на посетителите да се насладят на хубавата българска народна музика, да се запознаят и закупят уникалните продукти от българска роза.

Фестивалът “Вяра, надежда, любов и мъдрост”

Като най-мащабното ни мероприятие, на което сме главен организатор, мога да определя фестивала „Вяра, надежда, любов и мъдрост – всичко, което ни сближава“. Провежда се в няколко поредни дни и е съвкупност от много акции, под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Чешката република, Дома на малцинствата и Кметството на район Прага 2.

Реконструкция на Българския дом в Прага

Честваме всички български празници, като се събираме в Дома на българите и организираме според православните традиции литургии, дегустация на традиционни и характерни български ястия, като ги съчетаваме с богата културна програма. Най-обичаната от малки и големи форма на нашите срещи това са творческите работилници, където се изработват сурвачки, мартенички, боядисваме яйца и всичко, което е типично и характерно за нашите обичаи.

Екскурзия, организирана от БПО

Дейността на сдружение “Българска православна общност” се осъществява благодарение на доброволческия труд, който полагат членовете и симпатизантите му. Без тях и тяхната всеотдайна работа, не бихме могли да осъществяваме толкова богата и разнообразна дейност.

Благодарение на медията EuroChicago, нашата дейност става достояние на цял свят, дава се гласностq както за хубавите ни моменти, така и за проблемите ни.

Ние, българите в Прага, които сме вече няколко поколения там, се стараем да запазим и съхраним българската идентичност, за да могат и поколенията след нас да си имат своето местенце, където да  продължат да развиват тази дейност.

Дрезден ‘2019. Пътуване, организирано от БПО

 

Силвия Кръстева,

Българска православна общност в ЧР

—————————————————————————————

Бел. ред:

* Създадената през 1880 г. “Българска седянка” прераства по-късно, през 1948 г., в Българска културно-просветна организация. През 2016 г. БКПО е наследена от Асоциацията на българските сдружения в Чешката република. Сред целите, които си поставя АБС в ЧР, са: „сдружаване на граждани на ЧР с българска народност; на българи, живеещи и работещи в ЧР, както и на чешки граждани – членове на семействата и приятели. Поддържане на българския език, култура и народни традиции, създаване на условия за развитие на културни и обществени дейности, които популяризират българските традиции и целящи задълбочаване на чувството за национална принадлежност. Изграждане на приятелски връзки между българи и чехи.”

** В Българският дом на ул. “Америцка” 28 в Прага имат офиси и/или използват помещения за своята дейност Асоциацията на българските сдружения в ЧР, Българският културно-просветен клуб в Прага, Българската православна общност в ЧР, сп. “Роден глас” – Чехия, хор “Гласове от България” и др. Собственикът на сградата на Българския дом в Прага – българското Външно министерство – вече няколго години води дела с българските организации, ползващи и спопанисващи дома. Казусът е свързан и с наслоили се в миналото противоречия между различните български организации в Прага и Чехия. Той неведнъж е бил разглеждан на заседания на Комисията по политиките за българите в чужбина при Народното събрание. Проблемът с Българския дом в Прага за съжаление не бе решен с разговори и дипломация от страна на МВнР, а се направи опит за силово решение, започнал през 2015 г. Делото стигна през 2019 г. до чешкия Върховен съд, който го върна на първа инстанция, където то бе гледано отново т.г. и отложено за ново заседание.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.