Home » Авторски страници

Къде отиваме и други въпроси

2020.05.16 Няма коментари
Spread the love

.

“Piccolo è bello” (“Малкото е красиво”) – казват италианците. През 1973 г. големият икономист Ернст Фридрих Шумахер публикува книгата си “Small Is Beautiful”. Той вярва повече в “достатъчността” (enoughness), отколкото в консумативното “повече е по-добре” (more is better). Това е сърцевината на неговата концепция за будистката икономика: “Целта е да получаваме максимално количество знания и морал, отколкото максимално количество материална консумация”… и максимално количество коронавируси.

През пролетта на 1891 г. корабът “Oceanien” отплава от Франция за Таити. Един от пътниците е художникът Пол Гоген. Влюбен в естрогенната екзотика на острова, той превръща любовта и меланхолията си в постимпресионистична палитра от цветове. В единия ъгъл на една концептуална живопис Гоген изписва: “D’оuvenons nous? Que sommes nous? Ou allons nous?” (“Откъде идваме? Кои сме? Къде отиваме?”) – едни от фундаменталните въпроси за същността на човека.

Отговорът на първия въпрос е даден от Чарлз Дарвин на 24 ноември 1859 г., когато е публикувана книгата му „Произход на видовете” – там пише, че ние идваме от човекоподобните маймуни. Не знаем обаче нито „Кои сме?” – изправени маймуни или падащи ангели, добри хора или убийци на хора? Нито „Къде отиваме?” – особено сега, когато властва глобална комерсиализация, глобална несправедливост и глобална коронавирусна инфекция.

Не знаем и отговорите на други въпроси:

1. Защо политиците политизират и комерсиализират коронавирусите?

2. Защо ЕС ни примамва със „зелена сделка“, а едва сега, по време на коронавирусите, се сети за „здравна сделка“?

3. Защо Девела и Урсуса искат задължително ваксиниране за COVID-19?

4. Ще напише ли някой книга „2034“ и тя ще бъде ли подобна на „1984“ на Джордж Оруел, в която „Големият брат те наблюдава“ и „Полицията на мисълта“ следи за всяко отклонение от официалната идеология?

5. Биометричните данни за телесната температура, пулс и кръвно налягане, събирани от правителствата, ще се превърнат ли в тоталитарен надзор над гражданите (“under the skin” surveillance)?

6. Има ли връзка между Homo economicus, „дълбоката държава“ (the deep state), СЗО и коронавирусната пандемия?

7. Защо Медицинският експертен съвет присъства само 7-8 дни и след това изчезна от публичното пространство?

8. По данни на НСИ, през 2019 г. умират 108 083 българи (около 72 000 – от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти – усложнения на сърдечнометаболитни болести). Ужас: 108 083 : 365 = 296 българи умират дневно – защо все още няма дългосрочно работещ Национален научен съвет за противодействие на сърдечнометаболитните болести? И политиците – “Sutor, ne ultra crepidam” (“Обущарю, не по-високо от обувките!”) – да изпълняват неговите съвети.

Доктор Коста В. Костов каза: “Затова настоявам за внимателно боравене с предоставената ни свобода, за да не се превърне тя в кошмар. Отприщените ни желания за компенсация на загубеното време да не се превърнат в носталгия по загубеното ни здраве. Много внимателно, да не се отнасяме лекомислено. Това е коварен вирус.”

Doctor dixit – нека да го слушаме, за да укротим коронавирусите.

Охлюв
катери планината Фуджи,
но бавно, бавно!

(Кобаяши Исса)

ВАЖНОСЛОВ

И пак изтръпвам, като си спомням какво е написал великият Ф.М. Достоевски в „Братя Карамазови“: „Нахрани, пък тогава искай добродетели” – това ще напишат на знамето, с което ще тръгнат срещу теб и под него ще сринат храма твой. Защото на кого се полага да владее хората, ако не на тези, що владеят съвестта им и държат в ръце хляба им?“

Все пак, в „Сънят на смешния човек” Достоевски пише: „А между другото, това е толкова просто: в един и същи ден, в един и същи час всичко изведнъж ще се подреди!“

Но не с „Възраждане“ на комунизма в центъра на София.

 

Проф. Георги Чалдъков

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.