Home » Авторски страници

Ковид-19 в МБАЛ “Св. Петка” – Видин. Писмо от една медицинска сестра

2020.04.21 Няма коментари
Spread the love

Преди дни бе съобщено, че 11 медици във Видин са заразени с Ковид-19. Сред тях – трима лекари, останалите – медицински сестри и санитари. Всички те – предимно от Неврологичното отделение на МБАЛ “Света Петка” във Видин, което бе затворено, поради липса на персонал. Междувременно, според някои съобщения заразените медици във Видин са станали вече над 15 (лекари, сестри, санитари, лаборанти), а заразените граждани и пациенти в този град са десетина. Освен затвореното Неврологично отделение на Видинската болница, в две други отделения са били открити заразени лекари и персонал, сред тях е и спешното отделение. Служителите в това отделение са били тествани за Ковид-19 в края на миналата седмица (доста време след началото на пандемията), информира OFFNews, позовавайки се на съобщение на директора на РЗИ – Видин, д-р Венцислав Владински.

Снимка: Mbal-vidin.com

Във връзка с този случай Георги Георгиев от Гражданско движение “БОЕЦ” качи вчера на стената си във Фейсбук писмо на една от заразените медици във Видин, която познава лично. Това е медицинската сестра Диана Богомилова от Неврологичното отделение на МБАЛ “Св. Петка”.

“…Смирете се, знаем, че не ни зачитате, видяхме го, но не ние сме виновни за ситуацията, а търговското дружество, което във време на пандемия иска да генерира печалба, и неврологията не спря приема на пациенти, а напротив, приемаха се с температура и усложнения, БЕЗ да им се направят тестове!
И, не на последно място, разпорежданията са ни да обличаме предпазни средства при доказан Ковид-19, ДОКАЗАН! Че от какъв зор да се обличаме тогава… И пак не на последно място – при 22 персонал в Неврологично отделение, предпазните костюми са 8!” се казва това писмо, чийто пълен текст може да се види по-долу.

Ето какво пише г-н Георгиев за сестра Богомилова:

“Това е Диди – медицинска сестра във Видинската болница, в отделението по неврология. Тя бе до мен, когато инсултът ме направи безпомощен през 2014 г. Бе до хиляди други пациенти. Бе и до колежките си сестри, най-отпред, когато се бореха за нас, за пациентите си и за достойно заплащане, а управляващите се гавреха с тях и ги обиждаха!

Сега Диана е заразена с коронавирус, чрез нея – и семейството й. Зарази я безхаберието на управляващите, които, заради болните си амбиции, умишлено не тестваха медиците и контактните, и ги оставиха да бъдат покосени…

КАК ТАКА ЗА ВСИЧКО ВСЕ ГРАЖДАНИТЕ И ЛЕКАРИТЕ СМЕ ВИНОВНИ, А ТЕЗИ, КОИТО ВЗИМАТ РЕШЕНИЯТА И ИЗДАВАТ ЗАПОВЕДИТЕ, СА ВСЕ НЕВИННИ…

След 30 години труд и борба за здраве, за нашето здраве, системата-убиец изпраща Диди със зараза…”

Диана Богомилова. Снимка: Фейсбук

Ето и целият текст на писмото на медицинската сестра от Видинската болница:

“Още някой ден и почти всички медици ще излезем извън строя, тогава си намерете други, върху които да изливате гнева си! Не бяхме подготвени за този вирус по никой възможен начин, еднократните предпазни средства се използват многократно, няма обособени помещения за обличането и събличането им (обличат се в тоалетните), няма нещо много елементарно-ръкавици… по 1-2 чифта на дежурство, трябва да ги пестим, маски-пародии, работещи пенсионери и рискови групи колеги, смесване на потоци, почти всички работим на две места, кой спря това?! Почти всички лекари работят в СО и Терапевтично отделение… За какво говорим, преглежда се пациентът в линейката, а след това обикаля из болницата до рентген или други звена, лаборантките минават през цялата болница с предпазния екип, с който са обслужвали заразен пациент…

Да продължавам ли, че нали Ви беше проблем, че мълчим! Мълчим, защото в момента се борим с болестта, която я изпитахме с цялата й тежест, но, ако е рекъл Господ и се възстановим, ще стигнем, докъдето е нужно… Смирете се, знаем, че не ни зачитате, видяхме го, но не ние сме виновни за ситуацията, а търговското дружество, което във време на пандемия иска да генерира печалба, и неврологията не спря приема на пациенти, а напротив, приемаха се с температура и усложнения, БЕЗ да им се направят тестове!

И, не на последно място, разпорежданията са ни да обличаме предпазни средства при доказан Ковид-19, ДОКАЗАН! Че от какъв зор да се обличаме тогава… И пак не на последно място – при 22 персонал в Неврологично отделение, предпазните костюми са 8! Ето с това разполагаме ние, дето не сме на първа линия!”

Диана Богомилова до последния ден е била на първа линия, сега е под домашно лечение и карантина.

————————————————————

ОЩЕ ПО ТЕМАТА –

заразени пациенти във Видинската болница, не тестване на контактни лица

Петър Миланов. Снимка: Скрийншот от видео на ГД “БОЕЦ”

Петър Миланов, син на пациент с инсулт, настанен на 2 април т.г. в Неврологията на Видинската болница, който пациент изглежда е бил заразен от персонала в това отделение с Ковид-19, се е свързал с ГД “БОЕЦ”.

Петър и неговата сестра, които са контактни лица, имат желание да бъдат тествани и поставени под карантина, до излизане на резултатите от пробите, за да не представляват заплаха за близки, познати, роднини и приятели.

Бащата на Петър Миланов е на 89 години. Заради масовото заразяване на лекари и сестри, болните от това затворено вече неврологично отделение на Видинската болница, сред които и той, са били прехвърлени на друго място.

Дни наред никой официално не се е свързвал с Петър и неговата сестра, да им даде информация за състоянието на баща им, къде се намира той, в кое отделение е бил прехвърлен. Никой не ги е търсил, не са под карантина като контактни лица и не са им взели проби за изследване.

Затова Петър Миланов, сестра му и Георги Георгиев от “БОЕЦ” са били вчера във Видинската болница, срещнали са се след това и с директора на РЗИ – Видин. Но тази среща не е довела вчера до тестване и поставяне под карантина на децата на един заразен с коронавирус. Директорът на РЗИ – Видин казал, че: „То вече заразените са толкова много, че ако трябва да поставим под карантина всички, то те са контактували с половината град, не може да поставим под карантина половината град”. В РЗИ даже не знаели, че тези хора, син и дъщеря на заразен с Ковид-19, съществуват.

Повече за случая – виж. ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.