Home » Авторски страници

The Telegraph алармира преди време за замърсени с вируса тестове за Covid-19

2020.04.22 Няма коментари
Spread the love

На 30 март британският вестник The Telegraph съобщава тревожна новина, в статия, озаглавена “Коронавирусното тестване е възпрепятствано от комплекти, замърсени с Covid-19”. Статията, с автори политическите кореспонденти Бил Гарднър (Bill Gardner) и Хари Йоркe (Harry Yorke), е с подзаглавие “Следи от вируса бяха открити в части, дължими за доставка от чужбина през следващите дни”. Поради това, че тази важна новина не бе отразена подобаваща в медийния мейнстрийм, огласяваме нейното съдържание.

Според тази статия, на 30 март люксембургската посредническа фирма Eurofins, отговаряща за доставката и проверката на качеството на тестовете на Covid-19, е информирала правителствените лаборатории на Великобритания за откриването на коронавирус в доставените партиди. В официалния си имейл фирмата е съобщила, че вирусът е бил открит в ключови компоненти на теста, а именно в сонди и капсули, доставяни от задокеански партньори.

Eurofins е съобщила, също така, за откриването на Covid-19 и от някои други посреднически компании, получаващи също тестовите си комплекти от чужбина. При това, фирмата се е въздържала да разкрие доставчиците, произвеждащи заразената стока.

“На опита на Великобритания да засили масовите коронавирусни изследвания е нанесен удар, след като за ключови компоненти, поръчани от чужбина, е открито, че са замърсени с коронавирус” – пише “Телеграф“. – И добавя: “В понеделник лабораториите в цялата страна бяха предупредени да очакват забавяне, след откриването на следи от вируса в части, които трябва да бъдат доставени през следващите дни.

Това се случва, когато министрите и ръководителите на общественото здравеопазване се сблъскват с все по-големи въпроси, относно това защо британският капацитет за изпитване изглежда изостава далеч от други големи страни, включително САЩ и Южна Корея.

За да ускори производството, правителството ангажира частни фирми, които да помогнат за производството на хиляди комплекти, с надеждата, че масовите тестове ще бъдат на разположение на обществеността до седмици.

Един от доставчиците – базираната в Люксембург компания Eurofins – изпрати имейл в понеделник сутринта до правителствените лаборатории в Обединеното кралство, предупреждавайки, че доставката на ключови компоненти, наречени „проби и грундове“, е замърсена с коронавирус и ще бъде забавена.

Фирмата призна, че е имало „проблем“ и настоя, че други частни доставчици са претърпели същия проблем.

Как точно се е случило заразяването, не е ясно, а висшите здравни източници настояват, че забавянето няма да повлияе значително на програмата за тестване на Обединеното кралство.”

Цялата статия – ТУК

———————————————————————

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В материал на METRO.co.uk, озаглавен “Комплекти за тестване, насочени към Обединеното кралство, са замърсени с коронавирус”, публикуван на 31 март, се казва:

“Установено е, че тестовите комплекти, които трябва да пристигнат във Великобритания, са били замърсени с коронавирус. Правителството твърди, че в момента има капацитет за провеждане на 11 000 теста на ден, докато целта е да се провеждат 25 000 теста на ден до средата на април.

Миналата седмица министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че са поръчани 3,5 милиона теста за антитела, докато Великобритания доставя комплекти от частни компании, за да отговори на търсенето. Но според Daily Telegraph е било установено, че ключовите компоненти, поръчани от Eurofins, компания със седалище в Люксембург, са били замърсени с Covid-19.

В доклада се твърди, че Eurofins е предупредил лабораториите във Великобритания, че е била замърсена доставка на части, наричани „проби и грундове“. Eurofins заяви, че проблемът може да бъде разрешен чрез „правилно почистване“, но призна, че откриването ще доведе до забавяне.

Говорител на Eurofins каза пред Telegraph: „В редки случаи могат да възникнат закъснения в някои поръчки, ако, въз основа на строги процедури за контрол на качеството и околната среда на Eurofins Genomics, производството на продукт може да не отговаря на критериите за качество или чистота, определени от Eurofins Genomics.”

„Ние знаем, че замърсяванията на споменатото от Вас естество са били наблюдавани от няколко производители на грундове и сонди по целия свят, след като са произвели положителни контроли на SARS-COV2. Тези първоначални проблеми могат лесно да бъдат разрешени чрез правилно почистване и сегрегация на производството.“

Обединеното кралство е под повишен натиск да изследва повече хора, за да изпревари пандемията на коронавирус…”

.

Материалът подготви Мариана Христова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.