Home » Е-Списание, политика

Тръмп ще спира имиграцията в САЩ заради коронавируса

2020.04.20 Няма коментари
Spread the love

 

Доналд Тръмп: Ще подпиша заповед за временно спиране на имиграцията в Съединените щати!


По този начин президентът на САЩ планира да запази работните места за американците и да продължи да се бори с разпространението на коронавируса.

„В светлината на нашествието на невидимия враг, както и на необходимостта да защитим работните места на нашите прекрасни американски граждани, ще подпиша указ за временно спиране на имиграцията в Съединените щати!“ – написа Тръмп в Twitter (вж. снимката долу).


Поради пандемията на коронавирус, САЩ допускат влизане от Мексико и Канада на територията си само при голяма необходимост. Такива мерки ще бъдат валидни най-малко до средата на май. Значителни ограничения са въведени и за влизането в САЩ и за граждани на европейски държави и Китай, но притежателите на временни работни визи, студентите и повечето бизнесмени все още могат да пристигнат в страната.

Миналата седмица Доналд Тръмп обяви поетапно отказване от карантина в Съединените щати и позволи на щатските органи независимо от федералното правителство да отменят въведените антивирусни ограничения. Той многократно е заявявал, че САЩ трябва да се върнат към нормалния живот, за да подкрепят икономиката. “Дългата карантина, съчетана с икономическия спад, ще нанесе огромен удар върху общественото здраве” – каза той, предупреждавайки за риска от повече самоубийства и засилена употреба на наркотици и алкохол.

На първия етап в Съединените щати ще се отворят спортни площадки и зали, а на следващия етап ще работят повече обществени институции, включително барове и ресторанти, а хората ще получат пълна свобода на движение.

Хората в риск ще продължават да спазват карантина през първите два етапа. Те ще могат да излязат навън едва на третия етап, когато по-голямата част от ограниченията относно работата на обществени места ще бъдат премахнати.

Според Министерството на труда на САЩ, 5,2 милиона американци са подали молба миналата седмица за обезщетения за безработица, съобщи Bloomberg. През изминалия месец над 20 милиона души са загубили работата си в страната. Преди епидемията безработицата бе рекордно ниска и по-малко от 2 милиона души получаваха обезщетения.

В Съединените щати има много повече хора заразени с Covid-19, отколкото във всяка друга държава по света. Според университета Джонс Хопкинс, коронавирусът е открит в над 790 хиляди американци, а починалите са над 42,5 хиляди души.

Пандемичните и карантинните мерки, въведени във връзка с COVID-19, доведоха до рязък спад на американската икономика.

Цената на суровия петрол WTI към 21:30 часа в понеделник, 20 април 2020 г., при приключването на търговията падна до минус 37 долара за барел. Си Ен Ен нарече този ден “най-лошият в историята”.

Анализаторите приписват тази ситуация на необичайно ниско търсене, поради разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19 и капацитета за съхранение. (Повече за цената на нефта може да видите ТУК).

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.