Home » Авторски страници, Е-Списание

Петиция за прозрачност на разходите в борбата с Covid-19

2020.04.20 Няма коментари
Spread the love

Журналистът Калин Манолов и съмишлениците му от новосъздадения клуб “Просперитет” настояха, в открито писмо до медиите и институциите, за прозрачност, отчетност и контрол върху разходите, които правителството прави и занапред ще прави за справяне с кризата с коронавируса.

Участници в клуба, заедно с журналиста Калин Манолов, са макроикономистът Мартин Димитров, адвокатът Петър Славов, психиатърът Владимир Сотиров, както и Христослав Ангелов – микроикономист, инж. Бойко Бочев – бизнесмен, Николай Кюркчиев -икономист.

Петицията може да подпишете на адрес:
www.peticiq.com/262297

Следва текстът на петицията.

До:
Президента на Република България
г-н Румен Радев

Председателя на Народното събрание
г-жа Цвета Караянчева

Министър-председателя на Република България
г-н Бойко Борисов

Лидерите на партии в Република България

Медиите в Република България

Гражданите на Република България

Уважаеми дами и господа,
ЕС отпусна на България около 1.5 милиарда лева финансова помощ за борба с коронавируса. Тази сума е предназначена за медицински цели, в помощ на най-уязвимите малки и средни предприятия, както и за подпомагане на пазара на труда.

От своя страна българското правителство одобри социално-икономически пакет от 4.5 милиарда лева за хора в неплатен отпуск и хора със свободни професии, които не могат да практикуват поради органиченията, наложени от коронавируса. Те ще могат да теглят еднократен безлихвен кредит от търговските банки на стойност 1500 лева.

Размерът на тези колосални за българските мащаби суми създава предпоставки за колосални злоупотреби. В ситуация като сегашната, освен престъпно, това би било и неморално! За много хора тези средства могат да се окажат животоспасяващи. Законът и моралът изискват те да бъдат употребени по възможно най-ефикасния и оптимален начин.

Искаме справедливо разпределение на тези помощи! Искаме да не бъдат откраднати! Искаме да стигнат до тези, които НАИСТИНА се нуждаят от тях!

Предлагаме: Създаване на публичен регистър в Интернет на всички разходи.

Да бъде създаден публичен регистър в Интернет на всички разходи, свързани с извънредното положение.

Всеки разход да се записва в деня на извършването му, като се посочва източник на финансиране и критерии за одобряването му.

Отделно да се посочват разходи, финансирани от ЕС.

В регистъра да се посочват и отпуснатите кредити, свързани с подпомагане на фирми в условията на здравна криза.

Подробно да бъдат представени и финансиранията по мярката 60/40, която покрива заплати и осигуровки на работници.

Да се публикуват ежемесечни отчети, които да обосновават направените разходи, и да ги свързват с постигнатите резултати.

Така държавата ще подпомогне едновременно и работниците, и работодателите. Ще задоволи и обществените очаквания за повишаване на доходите, борба с корупцията, и развитие на икономиката.

А ние, гражданите, ще поемем контрола върху живота си в собствените си ръце.

Клуб „Просперитет“
София, 20 април 2020

Клуб «Просперитет» разпространи и следното прессъобщение.

Ако споделяте позицията ни, можете да запишете с телефона си видео със следния текст (до 20 сек):

«Настоявам за пълна прозрачност на всички държавни разходи за справяне с кризата чрез публично ежедневно огласяване на информацията за тях.»

След това го качете във Фейсбук страницата си, или ни го изпратете, ние ще го публикуваме на нашата страница Видимо и невидимо.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.