Home » Авторски страници, история

1920-та. “Испанският” грип

2020.04.23 Няма коментари
Spread the love

Времето е 1920 г., т.е. преди век.

Тогава в целия свят върлува т.нар. “испански” грип – епидемия, започнала през пролетта на 1918 г. в Европа, и през есента пренесена от американските войници и в САЩ.

По онова време Европа все още е във война, в нито една от воюващите страни цензурата не разрешава пресата да съобщи, че бойната мощ на армията е поставена под въпрос от епидемия. Испания е неутрална и единствено в испанската преса излизат статии за пандемията, върлуваща навсякъде из Стария континент. И оттам грипът става известен в Европа и по света като “испански” грип.

В България, тогава с 4,5 милиона население, загиват десетки хиляди хора от него. При 2 милиарда население на планетата по онова време, се смята, че жертвите по света са 50 милиона – повече от всички загинали през цялата Първа световна война.

На снимките прави впечатление, че тогава очевидно повсеместно са се носили маски.

Човечеството явно забравя…

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.